Τις προτάσεις τους καταθέτουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο:
«« Για ποιο λόγο πρέπει να αλλάξει το ασφαλιστικό;
Το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα στήθηκε χωρίς αναλογιστική μελέτη.
Από το 1950 μέχρι σήμερα λόγω των πρόχειρων, προσωρινών και αποσπασματικών ρυθμίσεων που δεν πολέμησαν την ρίζα του κακού , βρισκόμαστε σ΄ αυτή την κατάσταση.
Η διαχείριση των αποθεματικών του ασφαλιστικού χωρίζεται σε δυο περιόδους:
α) Χρονική περίοδος 1950-1995 :
Περίοδος παθητικής διαχείρισης των αποθεματικών με την υποχρεωτική κατάθεσή τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το επιτόκιο ήταν οριζόμενο από το κράτος καθώς και ο άτοκος δανεισμός τους στο κράτος, με συνέπεια η έλλειψη ρευστότητας των ταμείων να οδηγήσει σε πληθωριστικό δανεισμό. Δηλαδή τα ταμεία έπαιρναν πίσω λιγότερα χρήματα από αυτά που αρχικά δάνειζαν στο κράτος.
β) Χρονική περίοδος 1995 έως σήμερα:
Η ενεργητική διαχείριση των αποθεματικών που είχε τη λογική του τζόγου. Το ναυάγιο του χρηματιστηρίου λεηλάτησε τα αποθεματικά των ταμείων. Η κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε μαζική πώληση μετοχών και αντικατάστασή τους από δομημένα ομόλογα. Τα 13 δις μείωσης του PSI (απώλειες ταμείων από κούρεμα ομολόγων) και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 3,9% από τον Ιούλιο του 2014 οδήγησαν στη σημερινή τραγική κατάσταση.
Παρά τις 11 οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις με μεσοσταθμική μείωση 41%, σήμερα το ταμειακό έλλειμμα είναι το εξής:
– στο ΙΚΑ 1 δις ευρώ,
– στον ΟΑΕΕ 0,5 δις ευρώ
– και πάνω από 15 δις ευρώ είναι οι κόκκινες ασφαλιστικές εισφορές συνολικά στα ταμεία αυτά.
Λαμβάνοντας υπόψη:
– το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας σύμφωνα με το οποίο γεννούμε 1,3 παιδιά κατά μέσο όρο, ενώ για αναπλήρωση χρειαζόμαστε 2,1
– ότι το 2050 ένας στους δύο πολίτες θα είναι πάνω από 65 ετών
– την ανεργία που από 13% το 2009 φθάνει σήμερα 25,5%
– τη μείωση των μισθών κατά 20%
– τη μείωση των ασφαλισμένων κατά 600.000
– και τη μερική απασχόληση που από 11,5% το 2009 φθάνει σήμερα 22.5%,
συμπεραίνουμε ότι η άμεση παρέμβαση στο ασφαλιστικό είναι επιτακτική ανάγκη.
Στο υπάρχον ασφαλιστικό παραμένει ο κατακερματισμός του και υπάρχει αδυναμία να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος διότι:
1) Διατηρούν οι ασφαλιστικοί φορείς την καταστατική τους ανεξαρτησία.
2) Διατηρούν οι ασφαλιστικοί φορείς την οικονομική τους αυτοτέλεια.
3) Διατηρούν τις ηλικιακές διαφοροποιήσεις.
4) Τέλος, η βόμβα του ασφαλιστικού συστήματος έχει δημιουργήσει μια τρύπα σήμερα που είναι περίπου 5 φορές το ΑΕΠ της χώρας έως και το 2050. Δηλαδή το Αναλογιστικό Έλλειμμα θα φτάσει στο ποσό του 1 τρις ευρώ.
Ένα τόσο μεγάλο, κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνά πρόβλημα δεν λύνεται όμως ως γόρδιος δεσμός, αλλά με διαδοχικές προσεγγίσεις.
Κατά συνέπεια η ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ προσπαθεί να θεραπεύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέλουμε το κράτος να εγγυάται τις συντάξεις (εθνική και αναλογική) και δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τη μη ελλειμματικότητα των προϋπολογισμών των Ταμείων όπως έπραττε ο νόμος 3863/2010.
Ο νέος Νόμος:
– Θεσπίζει την εθνική σύνταξη 384 ευρώ, που θα δίδεται μετά από 15 χρόνια εργασίας και θα προστίθεται σ ’αυτήν ποσό ανάλογα με τα επιπλέον χρόνια ασφάλισης και το ύψος των εισφορών.
– Θεσπίζει ρήτρα ανάπτυξης (αύξηση των συντάξεων ανάλογη της ανάπτυξης) εξαρτώμενη κατά:
α) 50% από τη θετική μεταβολή ΑΕΠ και
β) 50% από τη μεταβολή τιμάριθμου.
– Ενοποιεί τα ταμεία, απελευθερώνει ανθρώπινο δυναμικό για ελέγχους
– Δε θίγει παλιές συντάξεις παρά τον επαναπροσδιορισμό τους τουλάχιστον μέχρι το 2018 λόγω κλιμακούμενου ποσοστού αναπλήρωσης που προστατεύει τις χαμηλές συντάξεις.
– Το ΕΚΑΣ μετά το 2019 αντικαθίσταται με το επίδομα υπερήλικων γι’ αυτούς που δεν συμπληρώνουν 15 χρόνια ασφάλισης.
– Η συμφωνηθείσα εξοικονόμηση 1,8 δις ευρώ συνταξιοδοτική δαπάνη για το 2016, θα καλυφθεί με 1% αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και 0,5% των εισφορών
εργαζομένων.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες:
- Επειδή γνωρίζουμε ότι η εξομοίωση των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών με τους μισθωτούς δημιουργεί δυσβάσταχτες εισφορές σε αυτούς, προτείνουμε ειδική εισφορά ενίσχυσης του Ασφαλιστικού Συστήματος, ποσοστού 1-1,5 τοις χιλίοις επί των τραπεζικών συναλλαγών ανεξαρτήτως ύψους. Αυτός ο κοινωνικός πόρος υπολογίζεται από 700 εκ. έως 1 δις ετησίως και θα μειώσει τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών. Η εισφορά αυτή θα εισπράττεται και θα καταβάλλεται ως κοινωνικός πόρος από τις τράπεζες προς τον ΕΦΚΑ υπό την εποπτεία της τράπεζας της Ελλάδος.
- Για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη προτείνουμε η εξαγορά των πλασματικών ετών ασφάλισης και η εφαρμογή του μέτρου διαδοχικής ασφάλισης να γίνεται βάση του ασφαλιστικού ισοδύναμου και όχι χαριστικά.
- Προτείνουμε εντός του ΕΦΚΑ, την θέσπιση διεύθυνσης στατιστικής παρακολούθησης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μελετά τις διάφορες παραμέτρους που επηρεάζουν την ασφάλιση, καθώς την εισφοροδοτική και εισοδηματική ικανότητα των πολιτών και να εισηγείται ανάλογες διορθωτικές κινήσεις.
- θεωρούμε ότι το εθνικό συμβούλιο του ασφαλιστικού συστήματος ως μεταβατική λύση, γιατί στην ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ θα προτείνουμε Ανεξάρτητο Κεντρικό Ασφαλιστικό Φορέα Εποπτείας Μεταβολών Εισροών Εκροών του ασφαλιστικού συστήματος άμεσα συνδεδεμένου με το HΔIKA – TAXIS – ΑΡΙΑΔΝΗ – ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ – ΕΛΣΤΑ – ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ του κράτους, ώστε να σωθεί η ασφάλιση των μελλοντικών γενεών.
- Προτείνουμε όλα τα ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας να ενοποιηθούν μαζί με την Εθνική Άμυνα σε ένα το οποίο δε θα σχετίζεται με το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
- Προτείνουμε το ΝΑΤ με κάποιο τρόπο να διατηρήσει την αυτονομία του »»