Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής κ. Γεώργιος Δ. Καψάλης, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην τελετή αναγόρευσης του κ. Δημητρίου Β. Νανόπουλου, Πρόεδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Texas Α&Μ, ΗΠΑ, σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 19.00 στην Αίθουσα Τελετών “Γεώργιος Μυλωνάς” του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:
– Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
– Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητή Ορθοπαιδικής, κ. Παναγιώτη Ν. Σουκάκο.
– Έπαινος του Τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, κ. Κυριάκο Κ. Ταμβάκη.
– Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φυσικής, Καθηγητή κ. Ιωάννη Π. Ρίζο.
– Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ευ. Κοσμίδη.
– Επίδοση του Ψηφίσματος από τον Πρύτανη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Δ. Καψάλη.
– Ομιλία του Τιμωμένου, με θέμα: “Σπάζοντας τον κώδικα πληροφορίας των μαύρων οπών”.
– Μουσικό πρόγραμμα με την κυρία Δήμητρα Ηγουμενίδη, πιάνο και τον κ. Άγγελο Αντώνογλου, κλαρινέτο.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. Προσέλευση έως τις 18.45’.
Ακολουθεί βιογραφικό σημείωμα του τιμωμένου:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973, στην Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου.
Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Harvard, Cambridge, USA. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Ηouston (HARC), στο Houston, Texas, USA, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη, Ελβετίας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος και από τις αρχές του 2015 τελεί χρέη Προέδρου στην Ακαδημία Αθηνών. Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει την σημερινή μορφολογία του.
Έχει συγγράψει πάνω από 650 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει πάνω από 43.500 αναφορές (h_index=101) και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996, του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Einstein τιμώντας τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.
Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως σήμερα είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).