Ο προϋπολογισμός του 2016 διαμορφώθηκε μέσα σε συνθήκες διαχείρισης κρίσης, μιας κρίσης που έρχεται από το παρελθόν, όταν σε περιόδους ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παρήγαγε ελλείμματα αντί πλεονασμάτων, μιας κρίσης που έχει συγκεκριμένα αίτια και γνωστές υπογραφές.
Και είναι αυτοί που με τις υπογραφές τους οδήγησαν τη χώρα στην αποεπένδυση και στον παρασιτισμό, αυτοί που διέλυσαν την πρωτογενή παραγωγή και επένδυσαν στη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, οι ίδιοι που σήμερα μας εγκαλούν για έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής.
Παρ’ όλα αυτά και μέσα στο δεδομένο πλαίσιο δημοσιονομικής στενότητας, ο προϋπολογισμός του 2016 δημιουργεί τις προϋποθέσεις για οικονομική και κοινωνική σταθερότητα, για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη στροφή προς την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η ενίσχυση του αγροτο-διατροφικού τομέα και η παροχή κινήτρων για εξωστρέφεια σε καινοτόμες επιχειρήσεις, θα κλείσει την ψαλίδα του εμπορικού ισοζυγίου. Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και η απλοποίηση των επενδυτικών διαδικασιών, θα συμβάλουν σημαντικά στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.
Την υπό εξέλιξη ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ακολουθεί η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά ανοίγει η μείζονος σημασίας συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
Η επιτυχής έκβαση αυτών των τριών διαδικασιών μαζί με τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (διαφάνεια, αντιμετώπιση διαφθοράς, διαπλοκής, παραοικονομίας) και επενδύσεις θα δημιουργήσουν επιταχυντικές δυναμικές στην Ελληνική οικονομία.
Ολόκληρη η ομιλία σε βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=2DwshWD9dMI