Η κυβέρνηση ξέχασε ήδη τη Σεισάχθεια και τις υποσχέσεις για κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας και μιλά για επώδυνο συμβιβασμό.Και σε αυτό το θέμα, όπως και στο χρέος, η στροφή της Κυβέρνησης στο ρεαλισμό μεταφράζεται σε πλήρη αποδοχή των προτάσεων των θεσμών.
Το Ποτάμι έχει από καιρό προτείνει μια δέσμη μέτρων, όπως τα δάνεια που βάζουν όριο στο δανειακό βάρος των συμπολιτών μας, (non recourse loans), τη δημιουργία “κακής τράπεζας” (bad bank) που θα εκκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο χωρίς να δημιουργεί ζήτημα ηθικού κινδύνου με τις τωρινές διοικήσεις και καινοτόμα τραπεζικά προϊόντα σταδιακού δανειακού κουρέματος ανάλογα με την πρόοδο στην αποπληρωμή του υπολοίπου μέρους του δανείου.
Ας μην ξεχνάει η κυβέρνηση ότι το ζήτημα των “κόκκινων δανείων” είναι ζήτημα Δικαιοσύνης. Η λύση θα πρέπει να σέβεται την αδυναμία συμπολιτών μας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τις διαφορές μεταξύ δανειοληπτών, τη μη μετακύλιση του προβλήματος στους καταθέτες και τη διασφάλιση της δυνατότητας δανειοδότησης και στο μέλλον.
Και κάτι τελευταίο. Η κυβέρνηση μιλάει μόνο για τα στεγαστικά για να κρύψει πως στα επιχειρηματικά, που κρίνεται η ιδιοκτησία της Ελληνικής Οικονομίας, δεν έχει καμία πρόταση πλην του “ναι σε όλα”.