Η εταιρία υποστηρίζει ότι ακολούθησε πιστά στο φορολογικό σύστημα της χώρας, έστω και αν αυτός ο παγκόσμιος οικονομικός γίγαντας βρέθηκε να πληρώνει λιγότερους φόρους από έναν μεσαία αμοιβόμενο δημόσιο υπάλληλο. Όπως βλέπετε συμβαίνουν και εις… Λονδίνον. Και μάλιστα στις καλύτερες (και πιο πλούσιες) των… οικογενειών. Εκεί δηλαδή που ολόκληρο Facebook έκλεισε την χρονιά καταβάλλοντας στο αγγλικό δημόσιο το «υπέρογκο» ποσό των 5.762 ευρώ.
Και μάλιστα δεν παρέλειψε να επιπλήξει όσους τα έβαλαν μαζί του, καθώς όπως υποστήριξαν εκπρόσωποί του, ακολούθησαν πιστά το φορολογικό σύστημα της χώρας και δεν υπήρξε καμία παρατυπία.
Και η αλήθεια είναι ότι με λογιστικά τερτίπια το Facebook βρέθηκε να χάνει 28,5 εκατομμύρια λίρες στην Βρετανία, έχοντας περάσει στους ισολογισμούς της ένα ποσό 35 εκατομμυρίων λιρών ως επιστροφή στους υπαλλήλους της μέσω μπόνους και μετοχών. Έτσι, παρά τα έσοδα των 105 εκατομμυρίων λιρών που είχε μέσα στο 2014, η εταιρία ακολουθώντας πιστά τους νόμους βρέθηκε να χρωστά στη εφορία λίγο κάτω από τα 6.000 ευρώ.
Ένας εκπρόσωπος μάλιστα της εταιρίας έσπευσε να επιπλήξει όσους θορυβήθηκαν από αυτό το νούμερο, λέγοντας ότι η εν λόγω πληρωμή προς την εφορία είναι συμβατή με τους νόμους της χώρας. Και υποστήριξε ότι φορολογήθηκε με βάση τα κέρδη και όχι τον κύκλο εργασιών. Ο οποίος κύκλος εργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζει τα 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2014 με τα κέρδη να ξεπερνούν τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πάντως η ιστορία της χαμηλής φορολόγησης του FB δεν είναι η μοναδική στα πρόσφατα χρονικά της Αγγλίας, καθώς εταιρίες όπως η Google, η Starbucks, η Αmazon και η Vodafone έχουν βρεθεί σε αντίστοιχες θέσεις τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα από τον Απρίλιο φέτος έχει καθιερωθεί στην αγγλική οικονομική αργκό η φράση «Google Tax» που χρησιμοποιείται όταν μεγάλες εταιρίες προσπαθούν με εύσχημους και νομότυπους τρόπους να φοροδιαφεύγουν. Γιατί αν νομίζετε ότι η φοροδιαφυγή είναι μόνο ελληνικό σπορ, τότε κάνετε λάθος…
Πηγή: techsocial.gr