Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες δύο ημέρες τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή και τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, στις οποίες προέβη με στόχο να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης. Για «δεύτερη φορά» ο «μνημονιακός» πλέον πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χρησιμοποιώντας έναν λαϊκισμό που θυμίζει τον εαυτό του ως αντιπολίτευση, και γενικά την προσπάθεια – στην οποία από το 2010 άλλοτε συμπορεύτηκε και άλλοτε πρωτοστάτησε – να εμποδιστεί η εφαρμογή της πολιτικής που ήταν από τότε ήδη η μόνη εναλλακτική για τη χώρα, και την οποία τελικά καλείται να εφαρμόσει τώρα, με δυσμενέστερες όμως για το λαό επιπτώσεις.
Επειδή, όμως, απ’ τη φύση μας είμαστε υπέρ των 2 ευκαιριών, αυτή η δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε στον κ. Τσίπρα, κατά δήλωση του οποίου και άλλων στελεχών της κυβέρνησης “δεν ήξεραν, δε φαντάζονταν, δεν ανέμεναν”, ωστόσο “τώρα έμαθαν, κατάλαβαν, πείστηκαν” θα θέλαμε να πιάσει τόπο. Ευχόμαστε με τη σειρά μας το ευχολόγιο του κ. Τσίπρα να εφαρμοστεί στην πράξη και να μην εξατμιστεί. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε οι ανακοινώσεις του για την πάταξη της φοροδιαφυγής, για τις τράπεζες και για τους ολιγάρχες να αρχίσουν να γίνονται πράξη. Όπως προσπαθήσαμε και εμείς να κάνουμε και έτσι κυβερνήσαμε τη 2ετία 2009-2011, μόνο που τότε η προσπάθειά μας υποτιμήθηκε και απαξιώθηκε στο όνομα της αγανάκτησης, μπροστά στην οποία η καλή πίστη και η πίστωση χρόνου – απαραίτητα για να επιτύχει μια προσπάθεια να σπάσει το σύστημα και το καθεστώς δεκαετιών – εξανεμίστηκαν.
Για του λόγου το αληθές, και ελπίζοντας ότι η εμπειρία των πέντε ετών κρίσης και ειδικά του τελευταίου επταμήνου έχει οπλίσει τους πολίτες και κυρίως την τρέχουσα κυβέρνηση με την ψυχραιμία και αντικειμενικότητα που απαιτείται για να εκτιμηθεί η πρώτη –κρίσιμη, πράγματι- διετία, παραθέτουμε παρακάτω κάποια νομοσχέδια που νομοθετήθηκαν το 2010 και το 2011, νομοσχέδια που καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή, ενισχύουν την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη, ακουμπούν για πρώτη φορά το λεγόμενο “μεγάλο κεφάλαιο” και θέτουν ως προϋπόθεση την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος στις περιπτώσεις που το κράτος αναγκαστεί να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.
- Αρ. 3943/2011 του φορολογικού νόμου. Δημιουργία εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος,
- Ν. 3842/2010. Φορολόγηση των offshore εταιριών, νόμος που καταργήθηκε το 2013,
- Ν. 3861/2010. ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπου όλες οι αποφάσεις του δημοσίου αναρτώνται σε έναν ιστότοπο,
- Τροποποίηση του Άρθρου 2 Ν. 3864/2010, όπου επιβάλει τον έλεγχο των τραπεζών με κοινές μετοχές με ψήφο, στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,
- Ν. 3833/15.3.2010, 3842/23.4.2010, 3888/30.9.2010. Διατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με τη συγκρότηση Ειδικού Τμήματος Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων και Κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, φοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδήματος.
- Ν. 3871/2010. Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη, όπου τροποποιήθηκε ριζικά το μέχρι τότε πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού, που είχε επιτρέψει τον πλήρη εκτροχιασμό τους ελλείμματος της χώρας το 2009 και απώλεια κάθε εμπιστοσύνης των διεθνών θεσμών στην Ελληνική οικονομία.
Τα ανωτέρω είναι ένα μικρό δείγμα του κυβερνητικού έργου της 2ετίας 2009-2011 με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, στα οποία φυσικά σθεναρά αντιτασσόταν ο κ. Τσίπρας. Μπορεί οι πολίτες να μη θυμούνται σήμερα αν τα περιέλαβε ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του τότε, ωστόσο οφείλουν πια να αναγνωρίσουν και να θυμούνται ότι τα συμπεριέλαβε στις πράξεις του. Επομένως, οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα θα αποκτήσουν ισχύ και κύρος, μόνο όταν έρθει να ξεπεράσει όσα ήδη θεσπίστηκαν και όσα εκείνος πολέμησε.
Ευχόμαστε πράγματι τα λόγια του πρωθυπουργού στις προγραμματικές δηλώσεις να γίνουν πράξεις. Όπως και ο κάθε πολίτης, που έχει δει να χάνεται το εισόδημά του για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια και το μόνο που ζητά είναι δικαιοσύνη και όχι ασυλία σε λίγους και εκλεκτούς. Τον αγώνα αυτό θα τον στηρίξουμε, εφόσον αποδειχθεί ότι παρόμοιες και περισσότερες «πράξεις», και όχι «θεωρίες», αρχίζουν να υλοποιούνται επιτέλους με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το δρόμο θα μας βρείτε αρωγούς, αρχής γενομένης από σήμερα, διότι είμαστε ήδη εκεί και σας περιμένουμε. Μπορείτε να τον διαβείτε;