Στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Περιφερειαρχών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, τον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον Γενικό Γραμματέα και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου και σε συναντήσεις που είχε ο ίδιος στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Συγκεκριμένα:
– Για τους Διαχειριστικούς χάρτες βοσκήσιμων γαιών:
Μέχρι σήμερα δεν προωθήθηκαν, γιατί όπως είπε ο Υπουργός αν και είχε ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο το προηγούμενο διάστημα, αυτό δεν πέρασε από τη Βουλή. Τελικά θα ξανακατατεθεί το επόμενο διάστημα και αφού συγκεντρωθούν εκ νέου οι υπογραφές. “Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια- είπε ο Περιφερειάρχης- ώστε στις 23 Οκτωβρίου να πληρωθούν οι προκαταβολές των επιδοτήσεων, που για να καταστεί εφικτό θα συνυπογράψουν και οι Περιφερειάρχες τους προσωρινούς διαχειριστικούς χάρτες, παρά το γεγονός ότι αυτοί έχουν συνταχθεί από το Υπουργείο. Προσπαθούν αυτές να είναι περίπου στο 70% και σε αυτές θα περιλαμβάνονται και οι βιολογικές καλλιέργειες, οι αυτόχθονες φυλές κ.ά.”
– Αγορές αγροτών:
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης είπε, ότι έγινε συζήτηση και για τις αγορές αγροτών, δηλαδή οι παραγωγοί αγροτικών μεταποιημένων προϊόντων να έχουν το δικαίωμα πώλησης σε αυτές. “Εμείς – είπε- ως Περιφέρεια έχουμε κάνει συζητήσεις να γίνει μια τέτοια στην Ήπειρο. Αυτά τα θέματα σε λίγο λύνονται”.
– Η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων:
“Θέσαμε – ανέφερε σε άλλο σημείο ο Περιφερειάρχης – το θέμα εκπνοής του νόμου που έδινε τρία χρόνια παράταση για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, και επισημάναμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, είτε με τον Ν. 4056/2012 είτε με τον Ν.4280/2014, σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις του ν. 998/1979, και ο υπουργός είπε ότι σύντομα θα έχουμε λύσεις”. Ο κ. Αποστόλου ανέφερε επίσης ότι σύντομα όλες οι υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης που σήμερα είναι διάσπαρτες θα τεθούν υπό την ευθύνη των αιρετών Περιφερειών.
– Το νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης:
Στη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου, συζητήθηκε και το πρόγραμμα “Αλ. Μπαλτατζής”, το οποίο πρέπει να κλείσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, έχοντας – όπως ειπώθηκε- απώλειες λίγο πάνω από 1 δις ευρώ.
Στο νέο πρόγραμμα, όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό, οι Περιφέρειες θα πάρουν: Τα σχέδια βελτίωσης φυτικής και ζωικής παραγωγής, τις μεταποιητικές μονάδες μέχρι 600.000 ευρώ, τα έργα εγγείων βελτιώσεων μέχρι 2,2 εκ. ευρώ, τα έργα για νέους αγρότες στο 100%, για μη αγρότες σε αγροτικές περιοχές στο 100% και επίσης όλα τα LEADER, τη δασική και αγροτική οδοποιία. Σε ποσοστό 40% την καινοτομία, που ενδεχομένως να αυξηθεί για δράσεις που αφορούν τη διαχείριση των παραπροϊόντων τυροκόμησης και ελαιοτριβείων. Επίσης συζητήθηκαν για τα προϊόντα οικοτεχνίας που θα μπορούν να προωθούνται στις τοπικές αγορές.
– Αναμένονται οδηγίες για τους Αναπτυξιακούς Νόμους:
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο Ανάπτυξης για ζητήματα που αφορούν τις επενδύσεις που έχουν προωθηθεί μέσω των αναπτυξιακών νόμων. Όπως είπε, από το Υπουργείο ετοιμάζεται οδηγία, με την οποία θα λύνονται διάφορες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επενδύσεις που είναι ενταγμένες σε αυτούς.
“Το πρώτο που μας διευκρινίστηκε είναι ότι χρήματα μέσω εγγυητικών επιστολών που υπήρχαν στο παρελθόν δεν δίνονται. Το δεύτερο, θα εκδοθεί εγκύκλιος με την οποία θα δίνεται παράταση σε όλους όσοι θέλουν να συνεχίσουν τις επενδύσεις και το 2016. Επίσης διάφορες περιπτώσεις για τις οποίες υπήρχαν διχογνωμίες και μικροπροβλήματα, θα σταλούν στο Υπουργείο, ώστε στην τελική απόφαση που θα ληφθεί προς εφαρμογή να περιληφθούν κι αυτές”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλ. Καχριμάνης.
– Έκκληση για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ:
Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε στα δύο Υπουργεία, ήταν η τυχόν παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, έχουν γίνει οι σχετικές αιτήσεις προς την Ε.Ε. αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δίνεται παράταση:
“Κάνω έκκληση – τόνισε – προς όλους τους φορείς που ασχολούνται με έργα του ΕΣΠΑ τα οποία υπάγονται στη Διαχειριστική Αρχή της Ηπείρου, να κάνουν τεράστιες προσπάθειες, ώστε τέλη Νοεμβρίου να τα έχουν ολοκληρώσει. Αλλιώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα και στους φορείς που δεν θα έχουν υλοποιήσει τα έργα. Πρέπει ο κάθε φορέας, ο κάθε οργανισμός να προωθήσει τις εργασίες, τους λογαριασμούς και τις ενέργειες που απαιτούνται. Να είναι δε ο υπόλογος του σε εγρήγορση και σε επαφή με την Τράπεζα Ελλάδος γιατί τα χρήματα κατατίθενται ανά λογαριασμό και αν δεν εισπράττονται, επιστρέφουν ξανά στο Υπουργείο. Αυτό κάνουμε όλοι αυτή την εποχή από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου και θεωρώ ότι έχουμε μια πάρα πολύ καλή απορρόφηση. Χρειάζεται όμως το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου να υπερβούμε όλοι οι φορείς εαυτόν”.