Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer – Άνοιας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας) της Περιφέρειας ανακοινώνονται τα εξής:
O μήνας Σεπτέμβριος κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμιος Μήνας Alzheimer – Άνοιας.
Ως κεντρικό θέμα της ενημερωτικής εκστρατείας για το έτος 2015 είναι το μήνυμα “Μη με ξεχνάς”. Μέσω της εκστρατείας αυτής επιδιώκεται να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να πληροφορηθούν και να μάθουν να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά της άνοιας, αλλά και να μην ξεχνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν με άνοια ή απεβίωσαν λόγω της νόσου. Ο στιγματισμός και η παραπληροφόρηση που περιβάλλει την άνοια παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα γιατί η άνοια επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν τα χρόνια, ενώ η αντιμετώπισή της αποτελεί μείζον ζήτημα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Άνοια είναι η κατάσταση που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί φθορά σε μια σειρά λειτουργιών του εγκεφάλου όπως τη μνήμη, τη σκέψη, την ικανότητα αναγνώρισης, τον λόγο, τον προγραμματισμό και την προσωπικότητα.
Η Νόσος Alzheimer ανήκει στις εκφυλιστικές νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που εμφανίζονται κατά την Τρίτη ηλικία και ευθύνεται για το 50-60% των περιπτώσεων άνοιας.
Τα Δέκα βασικά Χαρακτηριστικά της άνοιας είναι:
1)Aπώλεια μνήμης (δυσκολία του ατόμου να θυμηθεί τηλέφωνα, ραντεβού, ειδήσεις κ.λ.π.).
2)Δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων πράξεων (μετακίνηση,διατροφή,εργασία,ψώνια κ.λ.π.).
3)Δυσκολία στην κρίση ( σύγχυση στην ένδυση, στην επιλογή διαδρομών κ.λ.π. ).
4)Αποπροσανατολισμός σε τόπο και χρόνο (αδυναμία προσδιορισμού ωρών και περιόδων της ημέρας, αδυναμία προσδιορισμού του χώρου ακόμη και σε περιοχές κοντά στην κατοικία τους).
5)Δυσκολία στη χρήση γλώσσας (ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση ξεχνούν τη θέλουν να πουν και μιλούν περιφραστικά όταν αναφέρονται σε ένα αντικείμενο).
6)Δυσκολίες με την αφαιρετική και προσθετική σκέψη (δυσκολία στη διαχείριση αριθμών π.χ. λογαριασμούς, διαχείριση χρημάτων κ.λ.π.).
7)Απώλειες αντικειμένων(χάνουν κλειδιά, πορτοφόλι και τοποθετούν αντικείμενα σε απίθανα μέρη).
8)Αλλαγές στην διάθεση (συχνά χωρίς προκλητό αίτιο από βαθιά λύπη σε μεγάλο κέφι ή στο θυμό).
9)Αλλαγές στην προσωπικότητα ( εκδηλώνονται με παρανοϊκότητα, με υποβολιμότητα, με εξάρτηση από οικεία πρόσωπα κ.λ.π. )
10)Απώλεια πρωτοβουλίας (Απώλεια ενδιαφέροντος, αδυναμία συμμετοχής σε δραστηριότητες).
Στην Παγκόσμια Αναφορά για τη νόσο Alzheimer για το έτος 2015 αναφέρεται ότι υπάρχουν περίπου 900 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω που ζουν σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ 2015 και 2050, ο αριθμός των ηλικιωμένων που ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 56%,σε χώρες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος 138%, χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος 185% και 239% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 200.000 ασθενείς με άνοια το 2015, το 2050 ο αριθμός αυτός θα φθάσει στους 354.000.
Ως άτομα πρέπει να θυμόμαστε πως ο υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης της άνοιας. Ο κανόνας είναι πως ότι κάνει καλό στην καρδιά κάνει καλό και στον εγκέφαλο. Βοηθούν πολύ μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση σωματική και νοητική.
Ως χώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το αντίκτυπο της αύξησης των κρουσμάτων άνοιας και του κοινωνικοοικονομικού κόστους αυτής. Πρέπει λοιπόν να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας και να ταχθούμε δίπλα στην διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την άρση του στίγματος των ασθενών με Alzheimer.
Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας.
Τηλέφωνο: 2310.810411
Γραμμή Βοήθειας: 2310.909000 & 2310.351451-5
Εmail: info @alzheimer-hellas.gr
www.alzheimer-hellas.gr