Στην καλύτερη χρονική συγκυρία, την ώρα που τα Γιάννενα διεκδικούν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας του Πολιτισμού για το 2021, το Μουσείο της Ακρόπολης έχει την πρόθεση να προβάλει στους πολυπληθείς επισκέπτες του την αρχαία Δωδώνη.
Χθες το πρωί ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τον καθηγητή κ. Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο και «ψυχή» του Μουσείου της Ακρόπολης, συνοδευόμενο από τον επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστα Σουέρεφ και συζήτησαν πάνω σε αυτή την προοπτική.
«Καλωσορίζω στο Δημαρχείο Ιωαννίνων μια εξέχουσα προσωπικότητα». Με αυτή τη φράση υποδέχθηκε τον κ. Παντερμαλή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, λέγοντας πως «είναι πολύ σημαντικό και για μένα προσωπικά και για τα Γιάννενα, να μας επισκέπτονται τέτοιου βεληνεκούς προσωπικότητες, όταν τα Γιάννενα και η Ήπειρος διεκδικούμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της. Σημειολογικά και ουσιαστικά αυτή η διασύνδεση είναι για μας σπουδαία, όταν μάλιστα σχεδιάζονται δράσεις που προβάλουν την Ήπειρο στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Όπως είπε ο κ. Μπέγκας «ο πολιτισμός ήταν πάντα από τα «φωτεινά» σημεία αυτής της χώρας. Έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως γιατί λειτουργεί περίπου ως … ψυχοθεραπεία».
Μια συνεργασία με προοπτικές:
Από την πλευρά του ο κ. Παντερμαλής εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται την Ήπειρο, αλλά και γιατί «συνάντησα ένα Δήμαρχο με ανοιχτό μυαλό και πολύ φιλικό, γιατί αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ καλά», όπως είπε.
Μίλησε για μια συνεργασία με προοπτική, καθώς «το Μουσείο της Ακρόπολης αποφάσισε να παρουσιάσει στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων χώρους, τόπου και μνημεία που είναι πολύ σημαντικοί στην εθνική περιφέρεια».
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται να οργανωθεί μία έκθεση για τη Δωδώνη, προσφέροντας έτσι κεντρικό βήμα για να παρουσιαστεί στο Μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα «ένας τόπος με πανάρχαιη ιστορία, το αρχαιότερο Μαντείο του Ελλαδικού χώρου». Όπως είπε ο κ. Παντερμαλής επιθυμίας μας είναι να «αναδείξουμε την ιδιαιτερότητα του, αλλά και την ιδιαίτερη θέση του και τη σύνδεση του με τον τόπο».
Ο στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, είναι «να γνωρίσει ο κόσμος τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς και να συλλάβει αυτό το ιδιαίτεροι που έχουν οι αρχαιότητες στην Ελλάδα. Ότι είναι «ζωντανές» αρχαιότητες που προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές και απλώς καταλήγουν στα μουσεία για να φυλάσσονται. Δημιουργήθηκαν στους συγκεκριμένους τόπου. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πως οι τόποι δημιουργούν τους ανθρώπους και οι άνθρωποι τα έργα. Τα έργα δεν είναι αφηρημένες δημιουργίες. Ο τόπος «σφραγίζει» τους ανθρώπους».
Συνδέοντας τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τα Γιάννενα, με την οργάνωση της έκθεσης για τη Δωδώνη, ό κ. Παντερμαλής τόνισε πως «η έκθεση μπορεί να ενταχθεί στην προσπάθεια να προβληθεί η Ήπειρος. Γιατί το αξίζει».
Στο ξεκίνημα μιας «εξαιρετικής συνεργασίας» που διερευνά τις δυνατότητες για την πραγματοποίηση έκθεσης αφιερωμένη στη Δωδώνη στο Μουσείο της Ακρόπολης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Κώστας Σουέρεφ, ο οποίος προΐσταται της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα Γιάννενα.
Μάλιστα στη χθεσινή συνάντηση στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, συζητήθηκε και η ιδέα, εκτός από τις αρχαιότητες της Δωδώνης, να δοθεί οι δυνατότητα στους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης, το χρονικό διάστημα της έκθεσης να πάρουν –κυριολεκτικά- μια … γεύση από την Ήπειρο. Να υπάρξουν για παράδειγμα ηπειρωτικές προτάσεις γευσιγνωσίας στο εστιατόριο του Μουσείου.
Όπως είπε ο κ. Σουέρεφ «έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις αρχαιότητες συνδεδεμένες με τους ανθρώπους που παρήγαγαν τις ψηφίδες της ζωής τους στο παρελθόν. Είναι όμως και ένα εφαλτήριο για να δούμε στο σημερινό κόσμο, όλα αυτά που η μήτρα των αρχαίων φέρνει μέχρις εμάς».