Το συντονισμό για τις πρώτες προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνται για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Ηπείρου. Η έναρξη των διαδικασιών, επισημοποιήθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης των προμελετών που εκπόνησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τη συμβολή 26 καθηγητών και 40 διδακτόρων του.
Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κατά την οποία ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης, παρέδωσε στον Περιφερειάρχη εγκεκριμένο το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης και το Καταστατικό της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.
Στην Προγραμματική Σύμβαση, η οποία έχει αντικείμενο τις εργασίες για την αποκατάσταση της Γέφυρας, θα μετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Στην Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, θα μετέχουν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων κ. Ι. Σεντελές, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου κ. Χρ. Παπαβρανούσης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου κ. Μιχ. Μήτσης. Σκοπός της Εταιρείας, όπως αναφέρεται στο καταστατικό της είναι “η με κάθε τρόπο συνδρομή και βοήθεια για την επίτευξη του έργου της αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας, όπως η υλοποίηση και διαχείριση δωρεών φορέων και ατόμων κ.ά.”.
Τους παριστάμενους καλωσόρισε ο Αντιπρόεδρος της Π.Σ.Ε. κ. Σωτ. Κολιούσης και ακολούθησε σύντομη αναφορά του Πρύτανη του Ε.Μ.Π. κ. Ι. Γκόλια για τη συμβολή του Ιδρύματος στην αναστήλωση του Γεφυριού. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Τις γενικές αρχές για την αποκατάσταση της γέφυρας, τη σειρά των εργασιών που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα εργοτάξια ανέλυσε ο καθηγητής Μ. Κορρές. Για επιμέρους μελέτες, ευρήματα κ.ά., τοποθετήθηκαν άλλοι καθηγητές, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του συμπατριώτη καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δ. Καλιαμπάκου, που αναφέρθηκε σε περιβαλλοντικά θέματα και στη διαχείριση του κινδύνου του έργου. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ι. Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων κ. Ι. Σεντελές, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου κ. Χρ. Παπαβρανούσης, ο βουλευτής Άρτας κ. Γ. Στύλιος κ.ά..
Όπως ανέφερε σε σημερινές δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αποτελεί τιμή για όλους τους Ηπειρώτες το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια συντονίζει ο καθηγητής Μ. Κορρές, που έχει συμβάλλει στην αναστήλωση του Παρθενώνα. “Η προμελέτη – πρόσθεσε – που παρουσιάστηκε από το Ε.Μ.Π. είναι μια καινοτόμα πρόταση. Κάθε εργασία είναι κοστολογημένη. Η τελική μελέτη θα γίνει από ιδιώτες μελετητές και θεωρώ πως η όλη διαδικασία είναι πολύ κοντά. Στην εκδήλωση έγινε αναλυτική παρουσίαση από σπουδαίους μελετητές στο πόσο θα συμβάλλει ο καθένας στο αντικείμενό του για να δούμε το γεφύρι της Πλάκας πάλι στη θέση του. Δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση από το Δημόσιο και όλες οι εργασίες, η προμήθεια υλικών, χρήση μηχανημάτων κ.ά. θα γίνουν από χορηγίες”.
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, ανέφερε:
“Από την όλη παρουσίαση θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρύτανη και τους καθηγητές του ΕΜΠ για την πρόταση που παρουσίασαν. Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να κάνουμε προκαταρκτικές εργασίες, όπως το δρόμο πρόσβασης στο ποτάμι, τις γεωτρήσεις, τη συγκέντρωση των τμημάτων που έχουν πέσει στο ποτάμι. Αυτά θα γίνουν με το συντονισμό της Περιφέρειας και των άλλων Υπηρεσιών, όπως του ΤΕΕ και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων. Θέλουμε και για αυτά τους αντίστοιχους χορηγούς και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όλα πάνε καλά και ακολουθήσουμε την πρόταση του ΕΜΠ, τότε είμαι σίγουρος πως θα ξαναγίνει το γεφύρι της Πλάκας”.
Τέλος ο Περιφερειάρχης, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Ε. Βιντζηλαίου θα εξεταστεί η κατάσταση των πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου με ένα καινοτόμο πρόγραμμα.