Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, σχετικά με την επιστροφή επιδομάτων συζύγων συνταξιούχων και κληρονόμων ΙΚΑ. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«« Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: “Επιστροφή επιδομάτων συζύγων συνταξιούχων και κληρονόμων στο ΙΚΑ”:
Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί τους συνταξιούχους και τους κληρονόμους τους είναι η εφαρμογή από το ΙΚΑ της απόφασης επέκτασης της παραγραφής χρεών στην εικοσαετία, αντί της δεκαετίας που ίσχυε πριν μερικά χρόνια, για επιδόματα συζύγων που ελήφθησαν ενώ οι σύζυγοι τους λάμβαναν κύρια σύνταξη του ΟΓΑ. Επιπλέον, εκτός του αρχικού ποσού, καλούνται να πληρώσουν προσαύξηση που αγγίζει το 35% του αρχικού ποσού, το οποίο με σχετική διάταξη δεν διαχωρίζεται από την αρχική οφειλή.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ ήδη ενημερώνουν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για τα επιδόματα που έλαβαν. Μάλιστα, ισχύει ότι πολλοί εξ αυτών δεν γνώριζαν ότι λαμβάνουν παράνομα αυτά τα επιδόματα και είχαν ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ποσά που εισέπρατταν.
Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στον ελλιπή ελεγκτικό μηχανισμό του ασφαλιστικού συστήματος. Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, αλλά και της πρόθεσης μεγάλης μερίδας των οφειλετών να επιστρέψουν τα χρωστούμενα, με εξαίρεση τους τόκους, θα ήταν ορθότερο να επιστραφεί μόνο το καθαρό ποσό και όχι η επιπλέον επιβάρυνση. Επίσης η παραγραφή χρεών στη δεκαετία, όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα, είναι σαφώς ορθότερη. Είναι επίσης αδυναμία του ασφαλιστικού συστήματος να χρειάζεται πάνω από δέκα έτη για να εντοπίσει τέτοιες περιπτώσεις, που όπως είναι λογικό εμπλέκουν μέσα κληρονόμους και άτομα που δεν είναι πια στη ζωή. Τέλος, σημαντικότερο όλων είναι να ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του ασφαλιστικού συστήματος με σκοπό να εντοπίζονται και να αποτρέπονται τέτοιες περιπτώσεις από την αρχή.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Αν μέσα στη πολιτική του υπουργείου είναι η διευκόλυνση επιστροφής αυτών των οφειλόμενων ποσών στο ΙΚΑ, με κατάργηση του φόρου επιβάρυνσης και επιστροφή του χρόνου παραγραφής χρεών στα 10 έτη;
2) Με ποιες ενέργειες θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά και να ενημερώνονται εγκαίρως οι πολίτες για επιδόματα που δεν δικαιούνται; »»