Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή είναι – σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Γελαλής – το ν/σ για τις βοσκήσιμες γαίες που είχε τεθεί σε διαβούλευση έως τις 10 Ιουνίου. «Το ν/σ έχει οριστικοποιηθεί πλέον και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή. Την Παρασκευή μάλιστα έχουμε στο Υπουργείο μια σύσκεψη για το θέμα ώστε να συζητήσουμε τις μικροαλλαγές. Ωστόσο ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η κατεύθυνσή του».
Το νομοσχέδιο επιχειρεί να λύσει τον «γρίφο» της οριοθέτησης επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών για τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίησή τους. Σύμφωνα με όσα τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του ν/σ η μη αποτελεσματική έως τώρα αξιοποίηση των βοσκήσιμων γαιών οφείλεται κυρίως στην έλλειψη πλήρους χαρτογράφησης, οριοθέτησης και αξιολόγησής τους και στην πολυμορφία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους, οδηγώντας σε αναποτελεσματική διαχείριση και ελλιπή αξιοποίησή τους.
Σημειώνεται η περιφερειοποίηση της χώρας στη νέα ΚΑΠ, καθώς μία εκ των τριών περιφερειών είναι οι βοσκήσιμες γαίες, με βάση την έκταση των οποίων θα ενεργοποιούνται τα δικαιώματα ενίσχυσης στην κτηνοτροφία και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να αποσαφηνιστούν τα όρια των βοσκήσιμων εκτάσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι είτε δασικές εκτάσεις με αραιά ξυλώδη βλάστηση (θαμνολίβαδα – φρυγανολίβαδα) είτε χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Στο σχέδιο νόμου παρέχεται ο ορισμός της έννοιας των βοσκήσιμων γαιών ως εξής: “Οι εκτάσεις που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων -άλλως βοσκότοποι- στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση, αυτοφυής ή μη, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μεικτή, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα, όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση”.
Δημιουργείται Εθνική Γεωγραφική Πληροφορική Βάση Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) με την ονομασία “Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας” προς καταγραφή των βοσκήσιμων γαιών της χώρας για τις ανάγκες εφαρμογής ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων που σχετίζονται με τη χρήση αυτών και δεν επηρεάζει την αποτύπωση, προστασία και διαχείριση των εκτάσεων που αφορά σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο. Χρησιμοποιεί ως πηγή δεδομένων χαρτογραφικά δεδομένα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλες πηγές συμβατές με το σύστημα. Αρμόδιες για τη δημιουργία, οργάνωση, τήρηση, ενημέρωση της Βάσης ορίζονται οι Γενικές Διευθύνσεις Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής και Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ.
Πάντως, προβλέπεται ότι, αν στις βοσκήσιμες γαίες περιλαμβάνονται δάση ή δασικές εκτάσεις, σε αυτές επιτρέπεται να γίνεται χρήση για βόσκηση και απαγορεύεται κάθε άλλη επέμβαση επ’ αυτών εκτός εκείνων που προβλέπονται από τη δασική νομοθεσία και δεν παρεμποδίζουν τη χρήση βοσκής. Διαχειριστικά σχέδια.
Προβλέπεται ότι η βοσκή εντός εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία είναι ελεύθερη, εφόσον δεν επηρεάζεται αρνητικά η φυσική ισορροπία / αειφορία και οι παραγωγικές, προστατευτικές, υδρονομικές, αισθητικές και λοιπές λειτουργίες των οικοσυστημάτων που συγκροτεί η φυόμενη βλάστηση. Η βοσκή σε αυτές τις εκτάσεις ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής που καταρτίζεται με μέριμνα του ΥΠΑΠΕΝ.
Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης των εκτάσεων για βόσκηση σύμφωνα με τις υφιστάμενες και τις προκύπτουσες, συμβατές με τη βοσκή, παράλληλες χρήσεις, καθώς και τη βοσκοϊκανότητα κάθε περιοχής, και διασφαλίζεται η αειφόρος διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών προς εξυπηρέτηση της σκοπούσας χρήσης, χωρίς να παρεμποδίζεται η χρήση της βοσκής. Πρόχειρα καταλύματα ζώων και ποτίστρες που προβλέπονται στα διαχειριστικά σχέδια είναι επιτρεπτά.
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ μπορεί να αναθέτει τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες με προγραμματική σύμβαση που συνάπτεται με την οικεία Περιφέρεια και το περιφερειακό ταμείο, ενώ εγκρίνονται με απόφαση του συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν εισήγησης του προϊσταμένου του αρμόδιου Δασαρχείου ή της αρμόδιας Διεύθυνσης Δασών, απουσία Δασαρχείου, ή του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Έως 30.9.2018 καταρτίζονται και υποβάλλονται προς έγκριση τα διαχειριστικά σχέδια ενώ τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια εκπονούνται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Πηγή: www.agrotypos.gr