Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας
Την ενοποίηση των μηχανισμών και των διαδικασιών ελέγχου στα τρόφιμα, υπό τη σκέπη και το συντονισμό του ΕΦΕΤ, εξήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου. Μετά από επίσκεψή του στην έδρα του ΕΦΕΤ χθές (11/6/2015) ο κ. Αποστόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όσον αφορά το σημερινό μοντέλο ελέγχου τροφίμων έχουν παρατηρηθεί πολλά προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στην επικάλυψη αρμοδιοτήτων, στην πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας.
Προχωράμε σε μια θεσμική παρέμβαση συντονισμού όλων όσων σήμερα ασκούν αρμοδιότητες ελέγχου στα διάφορα στάδια της παραγωγικής και της μεταποιητικής διαδικασίας. Ενοποιούμε τους ελέγχους από το χωράφι μέχρι το πιάτο του καταναλωτή. Σημείο αναφοράς, Κεντρική Αρχή Ελέγχου θα είναι ο ΕΦΕΤ, με τη συμπαράσταση βεβαίως του αρμόδιου υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που έχει άλλωστε και την εποπτεία του φορέα, και πάντα σε συνεργασία με τις περιφερειακές υπηρεσίες τόσο του ΕΦΕΤ όσο και του υπουργείου.
Η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα στηριχθεί στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού μοντέλου ως κυρίαρχου εργαλείου, όπου τα στοιχεία της ποιότητας και της παράδοσης θα συνδυάζονται με αυτά της υγιεινής και της ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων».
Ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού στον ΕΦΕΤ μπορείτε να δείτε εδώ.
Να αναφέρουμε συμπληρωματικά τα εξής, ως σχόλιο στις δηλώσεις του Υπουργού:
Σήμερα στη χώρα μας ελέγχους στα τρόφιμα διενεργούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΦΕΤ ως Κεντρικές Αρμόδιες Αρχές (ΚΑΑ) καθώς και οι Περιφέρειες και το Γενικό Χημείο του Κράτους που είναι ορισμένες ως Αρμόδιες Αρχές (ΑΑ) και εκτελούν ελέγχους κατ’ εντολή του ΕΦΕΤ και σε συνεννόηση με αυτόν.
Επί της ουσίας δηλαδή, τόσο από τη δήλωση του Υπουργού όσο και από το κείμενο της ομιλίας του, δεν προκύπτει ότι αλλάζει κάτι ριζικά στο υφιστάμενο σύστημα. Δεν γίνεται πουθενά λόγος π.χ. για αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ή αλλαγή των αρμοδιοτήτων τους. Απλώς θα γίνει προσπάθεια καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας των υπηρεσιών, και ειδικότερα αυτών που δεν υπάγονται διοικητικά στο Υπουργείο (Καλλικρατικές Περιφέρειες) ώστε να υλοποιηθεί αυτό που επαγγέλεται το Υπουργείο για τη δημιουργία “ενός σύγχρονου, αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος επισήμων ελέγχων από το αγρόκτημα στο τραπέζι του καταναλωτή”.
Η ελληνική Δημόσια Διοίκηση έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ στο παρελθόν από τη γραφειοκρατία και την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας των “αρμόδιων υπηρεσιών”. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε κάποια κλασικά παραδείγματα όπως τα ΤΟΚΑΑ, που συστάθηκαν άρον-άρον και άνευ αντικειμένου για να κλείσουν λίγα χρόνια μετά, η Αγροφυλακή (μία από τα ίδια), ο ίδιος ο ΕΦΕΤ, που άλλαξε τρία υπουργεία μέχρι να ξαναγυρίσει στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο απίστευτος κατακερματισμός αρμοδιοτήτων στα διάφορα επίπεδα της Διοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Κεντρικές Υπηρεσίες) κλπ. Μένει να δούμε αν οι εξαγγελίες του κ. Υπουργού θα είμαι “μία από τα ίδια” στις άπειρες φορές που έχουμε ακούσει για “εξορθολογισμούς” “εθνικά σχέδια” “συντονισμούς” κλπ., ή θα έχουν πραγματικό αντίκρυσμα στην πράξη.