Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο Βασίλειος Γιόγιακας, βουλευτής Θεσπρωτίας με τη Ν.Δ., σχετικά με τον οδικό άξονα Ακτίου – Αμβρακίας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών και Δικτύων
Θέμα: Ολοκλήρωση κατασκευής του έργου «Οδικός Άξονας Άκτιο – Αμβρακία».
Ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπό εξέλιξη δημόσια έργα στην Ελλάδα καθώς περιλαμβάνει την μετατροπή του δρόμου από την Αμφιλοχία μέχρι το Άκτιο σε κλειστό αυτοκινητόδρομο.
Ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος θα βοηθήσει στη μείωση της απόστασης από την Αθήνα ενώ θα συμβάλει στην ανάπτυξη των περιοχών μέσω ενός ασφαλούς οδικού δικτύου καθώς και στην ανάπτυξη του αεροδρομίου του Ακτίου.
Η δημοπράτηση του έργου έγινε το 2009 και μέσω τεσσάρων ξεχωριστών συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 182 εκατομμυρίων €, που υπεγράφησαν στις 16 Μαρτίου 2010 τέθηκε το όριο ολοκλήρωσης του οδικού άξονα σε 36 μήνες. Ωστόσο τα έργα παρουσίασαν σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των εταιρειών που ανέλαβαν την κατασκευή. Αποτέλεσμα ήταν μέχρι σήμερα να έχει εκτελεστεί λιγότερο του 50% του συμβατικού αντικειμένου.
Ωστόσο οι Ανάδοχοι στο παρελθόν έχουν κηρυχθεί τρεις φορές έκπτωτοι από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων – Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδας (ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ) ενώ και τις τρεις φορές η έκπτωση ανεκλήθη με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού.
Σήμερα οι Ανάδοχοι των έργων και οι κοινοπραξίες εκτέλεσης αυτών έχουν σταματήσει την κατασκευή του έργου από 15/01/2015 – το προσωπικό τους βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας χωρίς όπως γνωρίζουμε να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος πέραν πιθανών σκοπιμοτήτων των Αναδόχων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται από αυτή την εξέλιξη.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός:
1. Με ποιά αιτιολογία έχει σταματήσει ένα δημόσιο έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδος και την οικονομία της Χώρας από τους Αναδόχους και δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από το άρθρο 60 & 61 του Ν. 3669/2008;
2. Γνωρίζει ο αρμόδιος Υπουργός ότι βρισκόμαστε κοντά στην οριακή προθεσμία του άρθρου 48 (Ν. 3669/2008) την οποία οι Ανάδοχοι πιθανόν να εκμεταλλευτούν (06/2015, 07/2015) προκειμένου να αποφύγουν την εκτέλεση του υπολοίπου αντικειμένου το οποίο λόγω της εκπτώσεως για αυτούς είναι ζημιογόνο (ασφαλτικά, τεχνικά, κ.α.);
3. Γιατί δε τίθεται χρονοδιάγραμμα τμηματικών παραδόσεων τμημάτων προς εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος ώστε η απορρόφηση στο σύνολο των εργολαβιών που μετά από περίπου 6 χρόνια είναι λιγότερο του 50%, να αυξηθεί δια της επαναδραστηριοποίησης των έργων προς όφελος των ιδίων των έργων, των εργαζομένων και της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.
4. Ποιες ενέργειες σκοπεύει άμεσα να κάνει ο Υπουργός για την επίλυση της μη συμβατικής στάσης των Αναδόχων του έργου και
5. Ως πότε θα χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι και οι θέσεις εργασίας στο πλαίσιο άσκησης οποιασδήποτε μορφής πίεσης και όχι παραγωγικά για την ολοκλήρωση του έργου;
Οι ερωτώντες βουλευτές,
Βασίλειος Γιόγιακας
Στέργιος Γιαννάκης
Στέφανος Γκίκας »»