8 Μαΐου 1945, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα: Ο Γερμανός αρχιστράτηγος Wilhlem Keitel υπογράφει την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη έχει λήξει. Ο φασισμός έχει ηττηθεί…
Το καλλιτεχνικό σωματείο “Εξαύδα” παρουσιάζει κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα το φασισμό, με αφορμή τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό. Σας προσκαλούμε να δούμε μαζί την ταινία “Έλα να δεις”, του E. Klimov, στον ανακαινισμένο χώρο μας, με νέα αναπαυτικά καθίσματα και κλιματισμό.
Οι προβολές πραγματοποιούνται στο χώρο μας (Κουντουριώτη 31) κάθε Κυριακή και Δευτέρα.
Ώρα: 21.15
Οικονομική ενίσχυση: 2 ευρώ
Για πληροφορίες: 6945377240
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ:
– 24 & 25 Μαΐου: Έλα να δεις (1985)
– 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου: Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945)
Η ταινία “Έλα να δεις” ακολουθεί ένα 12χρονο αγόρι, το Φλόρια. Όταν ξεθάβει ένα χαμένο όπλο, ο Φλόρια κατατάσσεται στο Ρωσικό στρατό ανυπομονώντας να ζήσει σαν στρατιώτης. Όμως η φαντασίωσή του γρήγορα διαλύεται, όταν έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα.
Οι συμπολεμιστές του τον αφήνουν πίσω για να τον προστατεύσουν κι απομένει μόνος. Συναντά την Γκλάσα (Olga Mironova), μια όμορφη έφηβη, που επίσης έχει μείνει μόνη της. Μαζί επιστρέφουν στο χωριό του Φλόρια, όπου ανακαλύπτουν ότι όλοι οι κάτοικοι και η οικογένεια του Φλόρια, έχουν σφαγιαστεί.
Ο Φλόρια συνεχίζει την περιπλάνηση και ξεκινά μια νέα αποστολή: να βρει τροφή για τους αβοήθητους κατοίκους ενός γειτονικού χωριού. Στο δρόμο του θα βρεθεί στο μέσο μιας σφαγής και θα δει τους Ναζί να στοιβάζουν τους κατοίκους ενός χωριού σε μια αποθήκη και να την πυρπολούν, αφανίζοντας μαζί και την αθωότητα του Φλόρια, που αρχίζει εμφανώς να γερνά. Καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με την κτηνωδία, τα μαλλιά του ασπρίζουν και ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπό του.
Η ταινία συγκλονίζει με τον αριστοτεχνικά ωμό ρεαλισμό της περιγράφοντας τον πόλεμο “όπως το Hollywood δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει”. Δείχνει τη γερμανική μάστιγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τις φρικαλεότητες των Ναζί και την καταρράκωση χωρίς επιστροφή μιας αθωότητας, που είχε την ατυχία να βρεθεί στο κέντρο του πολέμου.