Η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα διασφαλίζει σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές και θα την πληρώνουν πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα μέσω των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ο λόγος που από εδώ και εμπρός θα εμφανίζονται τέτοιες μονάδες στην περιοχή, οι οποίες θα επεξεργάζονται κάθε είδους απόβλητα για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέδειξε ότι η προώθηση της επιχειρηματικότητας με κάθε κόστος και η άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού, που απαγορεύει τον κεντρικό σχεδιασμού προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, έχει σαν αποτέλεσμα και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού όχι μόνο στην πόλη μας αλλά παντού. Γι αυτό η Μονάδα Βιομάζας νομιμοποιείται να λειτουργήσει στα Μάρμαρα, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.
Η εξαιρετικά επικίνδυνη για το περιβάλλον πολιτική της Ε.Ε που ακολουθεί πιστά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δίνει το δικαίωμα να βαφτίζονται φιλικές προς το περιβάλλον, ρυπογόνες μονάδες όπως στην περίπτωση των Μαρμάρων που η ενεργειακή καύση αποβλήτων βαφτίστηκε δημιουργία βιοαερίου.
Η Δημοτική Αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποχώρησε στα λόγια μόνο, απέναντι στις πιέσεις των κατοίκων για τη δημιουργία της μονάδας επεξεργασίας βιομάζας. Αρνήθηκε να ανακαλέσει την προηγούμενη ΘΕΤΙΚΗ γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το έργο, αλλά δέχτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διερευνήσει την περίπτωση ένστασης κατά της αδειοδότησης.
Οι δήθεν επιστημονικές εξηγήσεις του κ. Μανταλόβα ότι πρόκειται για τη μοναδική μονάδα επεξεργασίας βιομάζας στην Ελλάδα και δεν υπάρχει επαρκής τεχνογνωσία, προσέκρουαν πάνω στην πραγματικότητα: Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει 3 επερωτήσεις στη Βουλή για 4 ολόιδιες μονάδες επεξεργασίας: μία στη Δ.Κ. Αυλώνα Αττικής (το 2014), μία στο Δήμο Φαιστού Ηρακλείου (2015), και άλλες δύο μονάδες στην ΔΚ Βασιλικών στο Δήμο Θέρμης (2015).
Η Δημοτική αρχή συνέχισε, στην ίδια λογική με την πρώτη συνεδρίαση, να μιλάει για ελλείψεις στη μελέτη και για προώθηση της επιχειρηματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η μονάδα θα ρυπαίνει την ατμόσφαιρα από την καύση του SYNGAS ο Αντιδήμαρχος έλεγε και επαναλάμβανε ότι το έργο δεν συμφέρει τον επενδυτή!
Αποκαλυπτική ήταν η στάση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ που για να δικαιολογήσει την θετική ψήφο που έδωσε στην προηγούμενη συνεδρίαση, δήλωσε ότι “διολίσθησε για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις”.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, αφού στην προηγούμενη συνεδρίαση υπερψήφισε την γνωμοδότηση του Δήμου, στην χθεσινή συνεδρίαση δεσμεύτηκε να καταθέσει υπόμνημα για τη δικαστική προσφυγή εναντίον της απόφασης!
Τέλος απαράδεκτη ήταν η στάση του κ. Μπαρτζώκα, ο οποίος, αποκαλύπτοντας τις αντικομμουνιστικές του πεποιθήσεις προσπάθησε να απαξιώσει την αντίδραση και την καταψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο, το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μοναδική παράταξη που ζήτησε να επανέλθει το θέμα για συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, πράγμα που αν δεν συνοδεύονταν από τις αιτήσεις των κατοίκων θα είχε απορριφθεί -όπως έγινε αρχικά- από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η ολοκληρωμένη και μακρόπνοη λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Ως πρόβλημα, θα οξύνεται όσο δε λύνεται προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων το ζήτημα ιδιοκτησίας και χρήσεων γης.
Ο επιστημονικός, κεντρικός, πανεθνικός σχεδιασμός με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία θα μπορεί να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων με την ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, την κατάλληλη χωροθέτηση, τη συνδυασμένη αξιοποίηση τεχνολογικών λύσεων με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας.
Μέσα σ’ αυτό το ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίσουν τον αγώνα και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους με κάθε τρόπο.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση,
Τάκη Τασιούλας