Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί σε ένα δημοψήφισμα εξηγεί ο επικεφαλής του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Μπαράκ Ομπάμα, Μομάμεντ Ελ Εριάν, ερμηνεύοντας την αντιστροφή των Ευρωπαίων απέναντι στο ζήτημα σε αντίθεση με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011.
Με άρθρο του στο Bloomberg, ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz υπενθυμίζει τις αντιδράσεις που είχε πυροδοτήσει η πρόταση του τότε πρωθυπουργού το 2011 που τον ανάγκασαν να πάρει πίσω τις όποιες σκέψεις για δημοψήφισμα. «Την τελευταία εβδομάδα το σκηνικό αντιστράφηκε: Οι Ευρωπαίοι, με πρώτη τη Γερμανία, προτείνουν να τεθεί σε δημοψήφισμα το αν οι Έλληνες θα αποδεχθούν τα αιτήματα των πιστωτών για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή τελικά θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Αυτή τη φορά, όμως, αντίθετη είναι η ελληνική κυβέρνηση», γράφει ο Ελ Εριάν.
«Αυτή η αντιστροφή ρόλων αποκαλύπτει τουλάχιστον τρεις πτυχές των πραγματικών αλλαγών στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της:
Πρώτον, έχοντας αναπτύξει πρόοδο στον περιορισμό και την απομόνωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη δείχνει λιγότερο ανήσυχη για τις συνέπειες του πολυετούς δράματος που τώρα μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία.
Δεύτερον, η Ευρώπη έχει αναπτύξει λιγότερες αντιστάσεις στην ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ, ιδιαίτερα αν αυτό είναι απόφαση της ελληνικής πλευράς.
Τρίτον, το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα σπρώξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια κατάσταση που θα βγει χαμένη ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
Κάνοντας μια αναδρομή στα όσα έγιναν το 2011, ο Ελ Εριάν υπενθυμίζει στη συνέχεια γιατί τότε η Ευρώπη θεωρούσε κακή ιδέα το δημοψήφισμα:
1. Το δημοψήφισμα θα έθετε ένα κακό παράδειγμα για άλλες περιφερειακές οικονομίες που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
2. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα θα έσπρωχνε την Ελλάδα εκτός ευρώ, με την Ευρώπη να αδυνατεί να διαθέτει τα εργαλεία εκείνα που θα απορροφούσαν τις παράπλευρες απώλειες.
«Τέσσερα χρόνια μετά η Ευρώπη ανησυχεί πολύ λιγότερο για τις δυσμενείς συνέπειες ενός Grexit» σχολιάζει ο Ελ Εριάν.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ακόμα ένας λόγος που σήμερα οι Ευρωπαίοι βλέπουν θετικά ένα δημοψήφισμα είναι σαφέστατα λόγος στρατηγικής. Όπως εξηγεί ο γνωστός οικονομολόγος, «αν και κανένας Ευρωπαίος δεν θα ήθελε να περάσει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο από την ευρωζώνη, τώρα πια κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα είχε μακροπρόθεσμα καλύτερο αποτέλεσμα για την νομισματική ένωση».
Ο Ελ Εριάν σχολιάζει επίσης το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει χαμένος από ένα δημοψήφισμα: «Ένα δημοψήφισμα που θα έδειχνε μια ευρεία αποδοχή για τα μέτρα που επιβάλλει η Ε.Ε. θα υποδαύλιζε την αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με πολύ αβέβαιες προοπτικές για το κόμμα. Επίσης, θα επέτρεπε στην Ευρώπη να έχει μια πιο σταθερή διαπραγματευτική στάση σε αυτό που περιέγραψε την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως “κόκκινες γραμμές”, και ιδίως στις περικοπές των συντάξεων και των μισθών».
Προσθέτει δε, πως ακόμη και αν οι Έλληνες απορρίψουν τα μέτρα που θέλει να επιβάλλει η Ε.Ε., αυτό δεν θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αύξηση των εκροών κεφαλαίων, κίνδυνο για bank-run και θα προκαλούσε μεγάλες δυσκολίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να παρέχει ρευστό μέσω του ELA».
Πηγή: rizopoulospost.com