Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας σε βάρος των κατοίκων.
Ήρθαν να πάρουν τα όνειρα… εκδίκηση.
Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων το 2008 με την επίβλεψη του τότε υφυπουργού κ. Σταύρου Καλογιάννη, είχε προταθεί να γίνει στην περιοχή των Μαρμάρων ΒΙΟ-ΠΑ (ΒΙ-ΠΕ) χαμηλής όχλησης.
Στο σχεδιασμό του κ Καλογιάννη ήταν ενταγμένη και η αλλαγή χάραξης της Ιόνιας Οδού. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι άρα και οι αρχές, η αρχική χάραξη της Ιόνιας Οδού ήταν από τον κόμβο της Κοσμηράς, συνέχεια στο δρόμο προς την χωματερή της Δουρούτης, πάνω από το κτήμα του Πανεπιστημίου, μεταξύ Μαρμάρων και Ασβεστοχωρίου μέχρι την Βιομηχανική Περιοχή στο Ροδοτόπι.
Όμως η συγκεκριμένη χάραξη χαλούσε την σούπα της δημιουργίας νέας ΒΙ-ΠΕ στην συγκεκριμένη περιοχή.
Με παρέμβαση τότε των κάτοικων της Κοσμηράς, και κάτω από την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης σχεδίασης, ο κ. Καλογιάννης πήρε πίσω την απόφαση για ΒΙΟ-ΠΑ στα Μάρμαρα.
Όμως ήρθαν να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.
Αφού ο πρώτος στόχος να πάει η Ιόνια μέσα από τα τρία δυναμικά αναπτυσσόμενα τοπικά διαμερίσματα Κοσμηράς, Ασβεστοχωρίου και Κόντσικας μέχρι στιγμής επιτεύχθηκε, έπρεπε να υλοποιηθεί το δεύτερο στάδιο με την δημιουργία ΒΙΟ-ΠΑ.
Το όνειρο αυτό έβαλε σαν στόχο να το πραγματοποιήσει η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις δηλώσεις της στο Αθηναϊκό πρακτορείο.
Όμως και ο Δήμος Ιωαννίνων δεν είναι άμοιρος ευθυνών αφού έδωσε τη συγκατάθεσή του για τη εγκατάσταση της μονάδας παράγωγης βιοαερίου από βιομάζα, προς παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας στα Μάρμαρα.
Με την όλη διαδικασία που ακολούθησε, αγνόησε τη νομοθεσία και τη νομιμότητα, και ενώ η υπηρεσία τόνιζε τις ελλείψεις της μελέτης, δεν τοποθετήθηκε ως όφειλε θετικά ή αρνητικά και άφησε την τελική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο προχώρησε σε θετική ασαφή τοποθέτηση ανοίγοντας το δρόμο και στη Περιφέρεια.
Έτσι ολοκληρώθηκε η λήψη μιας παράτυπης απόφασης στο όνομα της ανάπτυξης της περιοχής.
Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για να εγκατασταθούν και άλλες μονάδες στην περιοχή αυτή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Πανηπειρωτικό Στάδιο αλλά και για πολλές άλλες δραστηριότητες.
Στην προκείμενη περίπτωση η προτεινόμενη μονάδα δεν είναι χαμηλής όχλησης αλλά μεσαίας σύμφωνα με την περιγραφή και πέρα από το ότι θα είναι η αρχή και για παρόμοιες δραστηριότητες θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη υγεία των κάτοικων.
Χωροταξικά η μονάδα βρίσκεται εντός Natura και στην περιοχή αυτή υπάρχουν χαρακτηριστικά είδη χλωρίδας και πανίδας.
Η παραγόμενη τέφρα εκτιμώμενης ποσότητας 50 τόνων (μπορεί να είναι περισσότερη) θα προέρχεται από καύση τουλάχιστον 1500 τόνων βιομάζας και κατά συνέπεια θα παράγονται τεράστιες ποσότητες από αέρια απόβλητα.
Βεβαία τα αέρια αυτά αποτελούν άμεση απειλή όχι μόνο του αέρα, αλλά των καλλιεργειών και των υπόγειων νερών.
Η μελέτη είναι αρκετά διάτρητη με πάρα πολλές ασάφειες και κενά και επιπλέον έπρεπε να υπάρχει η απαιτουμένη Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.
Η παράταξη ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ καταψήφισε την εισήγηση του Δήμου Ιωαννιτών στη συνεδρίαση της 22/4/2015 και σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι είναι στο πλευρό των κατοίκων των Μαρμάρων.