Εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης – Γραφείο Ελλάδας στα πλαίσια της ενημέρωσης για το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών (Assisted Voluntary Return and Reintegration of third countries nationals) επισκέφτηκαν το Δημαρχείο Άρτας για να ενημερώσουν το Δήμαρχο Αρταίων και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου για την δυνατότητα της εθελοντικής επιστροφής και επανένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα προέλευσής τους.
Την ενημέρωση έκαναν ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του ΔΟΜ στο Γραφείο της Ελλάδας κ. Περογιαννάκης, η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Πληροφόρησης του ΔΟΜ για την Περιφέρεια Ηπείρου κα. Χατζηπαυλή και ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ κ. Καμάρ Μπιλάλ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Κώστας Πατήλας, ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Άρτας, Υπαστυνόμος Ά Ευάγγελος Λεμονιάς, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Βλάχος ως εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Άρτας και υπηρεσιακοί παράγοντες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αρταίων, των ΚΕΠ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου.
Η ενημέρωση αφορούσε τις δράσεις του Προγράμματος Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη χώρα καταγωγής τους και τον τρόπο που οι φορείς μπορούν να βοηθήσουν μέσα από την ενημέρωση και πληροφόρηση των παράνομων μεταναστών για αυτό.
Συγκεκριμένα, από το 2010, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο ΔΟΜ Ελλάδος υλοποιεί μεγάλα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη χώρα καταγωγής τους. Δυνητικά επωφελούμενοι αυτών των προγραμμάτων είναι:
– υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν πληρούν τους όρους εισόδου και παραμονής στη χώρα
– υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο και είτε δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση σχετικά με το αίτημά τους ή τους έχει απορριφθεί το αίτημα
– υπήκοοι τρίτων χωρών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας, αλλά ωστόσο επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους
Μέσω των προγραμμάτων αυτών, o ΔΟΜ αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διευκόλυνση της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους. Ειδικότερα, ο ΔΟΜ αναλαμβάνει την καταγραφή και ταυτοποίηση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, την έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου και εισιτηρίου, την παροχή οικονομικού βοηθήματος πριν την αναχώρηση από την Ελλάδα, τη συνοδεία στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση και την υποδοχή στη χώρα διέλευσης και στον τελικό προορισμό.
Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής δικαιούχων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών παρέχεται και βοήθεια επανένταξης στη χώρα επιστροφής. Σε όλους παρέχεται οικονομικό βοήθημα για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μετά την επιστροφή στη χώρα τους, συγκεκριμένα σε όσους επιστρέφουν στην Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία και τη Σερβία δίνεται το ποσό των 300 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες χώρες (εκτός της Ε.Ε.) το ποσό των 600 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί, που έχουν έρθει παράνομα στη χώρα μας, επιστρέφουν μέσω του ΔΟΜ στη χώρα τους ως ελεύθεροι άνθρωποι όχι σαν κρατούμενοι, ταξιδεύουν με κανονικές πτήσεις είτε σε γκρουπ είτε μεμονωμένα, ενώ τα ανήλικα παιδιά και οι βαριά ασθενείς συνοδεύονται μέχρι το σπίτι τους. Τον τελευταίο χρόνο περίπου 33.500 άνθρωποι έχουν επιστρέψει αυτοβούλως στη χώρα τους με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Αρταίων δήλωσε για το μεταναστευτικό ζήτημα που πλήττει και την Άρτα «Απαιτείται σχεδιασμός και κατάλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, και συνεργασία με την αστυνομία και άλλους φορείς.
Ο Δήμος Αρταίων θα συνεργαστεί με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Αστυνομία, ώστε με συνδυασμένες στοχευμένες ενέργειες να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και στην Άρτα. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και δράσεις για να ενημερωθούν οι παράνομοι μετανάστες στην περιοχή μας για το «Πρόγραμμα Εθελοντικών Επιστροφών Υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους», γιατί στόχος είναι να ωθήσουμε τους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα τους αυτοβούλως και όχι με τη χρήση βίας. Θα τοποθετήσουμε ενημερωτικές αφίσες στα ΚΕΠ, το Νοσοκομείο, σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και τα χωριά του Δήμου μας, στα καφενεία και τα μέρη που συγκεντρώνονται οι παράνομοι μετανάστες, ώστε να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να σκεφτούν την εθελούσια επιστροφή στην πατρίδα τους.
Εμείς, ως Δήμος Αρταίων, ζητούμε από το ΔΟΜ να γίνει καταγραφή των παράνομων μεταναστών στο Δήμο μας, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι και εάν έρχονται εδώ για να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες ή αν τελικά καταλήγουν να περιφέρονται εδώ και εκεί άσκοπα. Σεβόμαστε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, μα οι μετανάστες θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εκτός από δικαιώματα, έχουν και υποχρεώσεις προς την τοπική κοινωνία. Επιπρόσθετα, ζητούμε να απομακρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες από το Ιστορικό Γεφύρι της Άρτας, που αποτελεί το στολίδι της πόλης μας, διότι ο χώρος του Ιστορικού Γεφυριού έχει γίνει σημείο συνάντησης για τους παράνομους μετανάστες. Το γεγονός αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, αφού αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, ζήτησα από τους εκπροσώπους του ΔΟΜ που μας επισκέφτηκαν σήμερα, να μείνουν ακόμα μια μέρα στην Άρτα και μάλιστα αύριο το πρωί θα επισκεφτούν το Ιστορικό Γεφύρι για να ενημερώσουν τους παράνομους μετανάστες για το πρόγραμμα, με τη βοήθεια του κου Καμάρ Μπιλάλ που συμμετέχει στις δράσεις του προγράμματος ως μεταφραστής».