Πριν από περίπου τρεις μήνες, η σημερινή Κυβέρνηση καταδίκαζε την προηγούμενη για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ και έλεγε μέσω υψηλά ιστάμενων προσώπων της, πως το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα συγκεκριμένος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως θα πρέπει οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2014, καθώς το 2015 δεν θα υπήρχε ΕΝΦΙΑ.
Παρόλα αυτά, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει ένα μεγάλο συμβιβασμό και να διατηρήσει τον φόρο αυτό. Παράλληλα, αποφάσισε να διαμορφώσει καινούριες μειωμένες αντικειμενικές αξίες προκειμένου να ανακουφίσει τους πολίτες, αφού θα συνεχίσουν να υφίστανται το βάρος του φόρου αυτού.
Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο φόρος ακινήτων. Το ατομικό αφορολόγητο εκτιμάται ότι θα τεθεί στα 50.000 ευρώ, για το φόρο ακίνητης περιουσίας, σύμφωνα με σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου που αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Ημερησία». Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Στο πίνακα παρακάτω θα δείτε τις περιοχές με τις μεγαλύτερες αντικειμενικές αξίες και πως αυτές διαμορφώνονται μετά τις μειώσεις της τάξεως του 15%.
Πέρα από αυτό το Υπουργείο Οικονομικών μελετά την εφαρμογή ενός «παγώματος» στις τιμές που αφορούν περιοχές με τιμές έως 500 με 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως της επαρχίας αλλά και του Λεκανοπεδίου (Ίλιον, Κερατσίνι, Νίκαια) οι αντικειμενικές αξίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές και υπολείπονται σημαντικά των εμπορικών τιμών. Στις περιοχές αυτές, οι τιμές θα έπρεπε να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 50% για να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς. Ωστόσο για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των τιμών, που θα ανέβαζαν τους φόρους ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών, προσανατολίζονται να παραμείνουν αμετάβλητες.
Αναμένεται η αύξηση των τιμών σε πολλές περιοχές της χώρας που οι τιμές πώλησης των ακινήτων (νεόδμητων) παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές που γνώρισαν ταχύτατη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια χωρίς αυτή να αποτυπώνεται και στις αντικειμενικές αξίες.
H αρμόδια επιτροπή που ετοιμάζει τις νέες αξίες επεξεργάζεται τα στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδας για τις εμπορικές τιμές των ακινήτων καθώς και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι εφορίες, τα επιμελητήρια και οι δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα.
Η διαδικασία είσπραξης αναμένεται να καθυστερήσει, προκειμένου να ολοκληρωθούν αυτές οι προσαρμογές και εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Επίσης, εάν ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, αντίστοιχα, η διαδικασία βεβαίωσης του φόρου θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την είσπραξη του ENΦIA σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις από τον Mάιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, τώρα λόγω της καθυστέρησης οι δόσεις θα περιοριστούν στην καλύτερη περίπτωση σε έξι από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016.
Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση συνεχίζει να ελίσσεται συνεχώς αλλάζοντας της προ της νίκης της θέσεις. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες τηρούν δικαίως μιας στάση αναμονής και ανοχής προκειμένου να παρατηρήσουν που οδηγείται η χώρα με τις επιλογές της νέας πολιτικής ηγεσίας. Πάντως το γεγονός ότι παραμένει ο ΕΝΦΙΑ και μάλιστα με ένα μικρό αφορολόγητο και με λιγότερες δόσεις από ότι μέχρι σήμερα δεν δίνει σωστά δείγματα γραφής και ίσως οι πολίτες με όλα αυτά που είχαν ακούσει να περίμεναν περισσότερα από την νέα Κυβέρνηση. Ίδωμεν.
Πηγή: rizopoulospost.com