Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη, σχετικά με την κήρυξη των Δήμων Δωδώνης και Ζαγορίου ως πλημμυροπαθών περιοχών. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«« Επίκαιρη Ερώτηση Προς: κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Κήρυξη ως πλημμυροπαθών των Δήμων Δωδώνης και Ζαγορίου»:
Τους τελευταίους μήνες η περιοχή της Ηπείρου επλήγη από αλλεπάλληλες και ισχυρότατες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο, σε δημόσιες υποδομές και σε ιδιωτικές περιουσίες.
Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν τόσο πρωτοφανή, αφού μόνο το τριήμερο της 30ης, 31ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου η βροχόπτωση με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανήλθε στα 385 χιλιοστά, όταν η μέση βροχόπτωση για το νομό Ιωαννίνων για το μήνα Ιανουάριο ανέρχεται στα 124 χιλιοστά.
Ιδιαίτερα επλήγησαν οι δήμοι Δωδώνης και Ζαγορίου, στους οποίους η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, ώστε να είναι αδύνατη ή εξαιρετικά δυσχερής η πρόσβαση σε πολλά χωριά ακόμα και σε κατοικίες εντός των οικισμών.
Ειδικά για το δήμο Δωδώνης σημειώθηκαν καταπτώσεις και καθιζήσεις που έπληξαν σε μεγάλο βαθμό το οδικό δίκτυο, κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και τις υποδομές του δικτύου ύδρευσης.
Τέλος, όσον αφορά το Δήμο Δωδώνης, βλάβη υπέστη και η θεμελίωση του παραδοσιακού γεφυριού στη θέση «Χελιμόδι» στον οικισμό Σενίκου.
Ως προς το Δήμο Ζαγορίου σοβαρότατες βλάβες υπέστησαν το δίκτυο ύδρευσης και το οδικό δίκτυο.
Στον ίδιο δήμο ζημιές υπέστησαν τα θεμέλια της γέφυρας στη δεύτερη είσοδο του οικισμού της Βωβούσας. Τέλος, σε όλες το Δήμο Ζαγορίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι δασικοί δρόμοι.
Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι επί δεκαετίες στις συγκεκριμένες περιοχές με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των τοπικών αυτοδιοικητικών στελεχών δεν έγιναν σοβαρά έργα υποδομής, με αποτέλεσμα τα διαρκώς συσσωρευόμενα προβλήματα να είναι σχεδόν ανυπέρβλητα.
Μια πρόχειρη ανασκόπηση στις αποφάσεις της οικονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, αλλά και της Νομαρχίας Ιωαννίνων τα προηγούμενα χρόνια θα δείξει ότι πολλές από αυτές τις περιοχές που επλήγησαν φέτος έχουν πληγεί αρκετές φορές και στο παρελθόν. Τα έργα αποκατάστασης γίνονται, αλλά κάθε φορά μετά από μια φυσική καταστροφή τα προβλήματα παραμένουν.
Επί δεκαετίες τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν με μια πρόχειρη πολιτική του «να λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα και μετά βλέπουμε». Μέσα από αυτή τη πολιτική βλέπαμε να συνεχίζεται η πελατειακή λογική ανάθεσης των δημόσιων έργων, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι κακοτεχνίες και η έλλειψη προοπτικής στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.
Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, η αποκατάσταση των ζημιών και στους δύο δήμους ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες των δύο αυτών δήμων. Μόνο στο Δήμο Ζαγορίου η προεκτίμηση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών αγγίζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Με δεδομένο την οικονομική καχεξία των δήμων, αλλά και τη χρόνια έλλειψη μακρόπνοης πολιτικής ανάπτυξης και προοπτικής των περιοχών αυτών από την πλευρά των προηγούμενων κυβερνήσεων, της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου και της Νομαρχίας Ιωαννίνων (που είχε την ευθύνη πριν την ίδρυση της Περιφέρειας) ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Αν προτίθενται να κηρύξουν πλημμυροπαθείς τους δύο αυτούς δήμους και με τι ποσό σκοπεύουν να επιδοτήσουν άμεσα τους δύο δήμους, ώστε να επιλύσουν τουλάχιστον τα πιεστικά προβλήματα, που δυσκολεύουν τους κατοίκους αυτών των περιοχών.
– Αν προτίθενται να εισηγηθούν στην Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να εκπονήσει μελέτη, ώστε να γίνουν έργα υποδομής στο οδικό δίκτυο, που θα λύσουν μόνιμα το πρόβλημα στις συγκεκριμένες περιοχές.
– Αν προτίθενται να δώσουν κίνητρα μετεγκατάστασης σε κατοίκους και κτηνοτρόφους, των οποίων οι κατοικίες και οι κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε σημεία που οι κατολισθήσεις είναι χρόνιο και μη αναστρέψιμο φαινόμενο.
– Αν προτίθενται να παραγγείλουν διοικητικό έλεγχο στην πολεοδομική υπηρεσία της τότε νομαρχίας, για να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες που επιτράπηκε να οικοδομηθούν κτίσματα στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και στις αρμόδιες υπηρεσίες που είχαν την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών και για την παραλαβή των έργων που εκ του αποτελέσματος είτε οι μελέτες ήταν ανεπαρκείς είτε τα έργα έβριθαν κακοτεχνιών.
– Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών», με δεδομένο ότι πλησιάζει το χρονικό όριο των δύο μηνών για την αίτηση ενεργοποίησης του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού μηχανισμού.
– Αν προτίθενται να επανεξετάσουν το πρόγραμμα «Μπαλτατζής» και να συμπεριλάβουν έστω και τώρα έργα υποδομής του οδικού δικτύου των συγκεκριμένων περιοχών.
– Αν προτίθενται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου να εγκρίνουν συγκεκριμένα έργα υποδομής του οδικού δικτύου των δύο αυτών περιοχών στο νέο Π.Ε.Π. Ηπείρου 2014-2020.
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Μερόπη Τζούφη
Χρήστος Μαντάς
Στέφος Ιωάννης
Καραγιάννης Ιωάννης »»
Απάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για κήρυξη των Δήμων Δωδώνης και Ζαγορίου ως πλημμυροπαθών:
Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Τζούφη Μερόπη, Μαντάς Χρήστος, Στέφος Γιάννης και Καραγιάννης Γιάννης σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2015, απάντησε τη Δευτέρα 4 Μαΐου στη Βουλή ο κ. Σπίρτζης Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
O υπουργός απαντώντας στην επερωτώσα εκ μέρους των βουλευτών Ιωαννίνων Μ Τζούφη, ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργείου να εντάξει τις περιοχές του Δήμου Δωδώνης σε Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ), με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από κατολισθήσεις και καθορίζονται τα μέτρα για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων κτηρίων. Οι περιοχές του Δήμου Ζαγορίου δεν συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση αυτή, δεδομένου ότι δεν έχουν καταγραφεί ζημιές σε κτήρια, αλλά άλλου είδους ζημιές. Τόνισε επίσης ότι την ανάγκη να κινητοποιηθεί η Περιφέρεια Ηπείρου και να εκπονήσει μέσω των υπηρεσιών της γεωτεχνικές μελέτες.
Από τη μεριά του Υπουργείου έχουν προβλεφθεί για την ΄Ηπειρο μελέτες αντιπλημμυρικών έργων στους Νομούς Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, προ-εκτιμώμενης αμοιβής 3.000.000 ευρώ.Επίσης ενημέρωσε ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάρτιση μητρώου υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, στην αξιολόγηση τμημάτων για επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα και στον προγραμματισμό για την υλοποίησή τους στα διαμερίσματα Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Θεσσαλίας, ύψους 1.100.000 ευρώ.
Επίσης έχουν γίνει επείγουσες μελέτες και επείγοντα έργα στήριξης για την αντιμετώπιση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων σε διάφορες περιφέρειες και δήμους της χώρας, προ – εκτιμώμενης αμοιβής 10.000.000 ευρώ. Τέλος ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε, πως έχει γίνει προγραμματισμός προκειμένου να εκπονηθούν γεωτεχνικές μελέτες και να στηριχθούν οι περιφέρειες, οι οποίες είναι αρμόδιες, ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που θα είναι η αποκατάσταση των πολιτών.