Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα στην ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών με θέμα: «Βία και Εκφοβισμός, Μορφές Εκφοβισμού. Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης»:
«Το φαινόμενο του ενδοσχολικού – και όχι μόνο – εκφοβισμού, της βίας, του bullying είναι πλέον υπαρκτό, όποιο όνομα κι αν του δώσουμε.
Αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, που απαιτεί κοινή δράση αντιμετώπισης από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, την κοινωνία και τους θεσμούς.
Είναι κάτι που μας αφορά όλους.
Πρέπει να το προλάβουμε, να το εντοπίσουμε, να το αντιμετωπίσουμε.
Κυρίως όμως πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά γι’ αυτό το φαινόμενο, γιατί η σιωπή μας είναι αυτή που το συντηρεί.
Και να μιλήσουν πρώτα απ’ όλα οι ειδικοί για να μας μεταδώσουν τη γνώση τους. Γιατί είναι γεγονός πως τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε πώς να το αντιμετωπίσουμε.
Γι’ αυτό και ο Δήμος Ιωαννιτών οργανώνει τη σημερινή ημερίδα που ελπίζω να μας κάνει όλους, λίγο περισσότερο συνειδητοποιημένους, λίγο καλύτερους γνώστες, των όσων συμβαίνουν δίπλα μας.
Φαινόμενα βίας και εκφοβισμού δεν τα συναντάμε μόνο τα τελευταία χρόνια.
Αν ο καθένας από μας ανατρέξει στο παρελθόν του, θα ανακαλέσει στη μνήμη σχετικά γεγονότα.
Ενδεχομένως είναι τα χαρακτηριστικά της εποχής μας ή των σημερινών κοινωνικών συνθηκών που οδηγούν σε ένταση αυτών των φαινομένων.
Στο βαθμό που θα λέγαμε ότι λαμβάνουν και ανησυχητικές διαστάσεις πλέον.
Είναι επίσης γεγονός – όσο κι αν μας αρέσει να πιστεύουμε το αντίθετο – ότι η κοινωνία μας δεν είναι πολύ ανεκτική στο διαφορετικό και πολλές φορές το στοχοποιεί.
Αυτόν που ο θύτης θεωρεί «διαφορετικό», τον μετατρέπει σε θύμα.
«Διαφορετικό» λόγω της εμφάνισης, του χαρακτήρα, της φυλής του χρώματος, της θρησκείας, της γλώσσας, των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, της εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας.
Το «διαφορετικό» δεν είναι εύκολο να το ορίσεις, ούτε είναι εύκολο να εξηγήσεις με τη λογική γιατί κάποιος στοχοποιήται ως «διαφορετικός».
Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω πως δεν υπάρχουν κανόνες.
Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να στοχοποιηθεί ως «διαφορετικός» ο πιο έξυπνος – ας πούμε – σε μια παρέα παιδιών, με τον ίδιο τρόπο στοχοποιήται και ο λιγότερο έξυπνος.
Τα τελευταία χρόνια λέξεις όπως εκφοβισμός, bullying, άρχισαν να μπαίνουν στο λεξιλόγιο μας. Δεν είχαμε όμως ως κοινωνία την ετοιμότητα, για να δράσουμε αποτελεσματικά, παρά μόνο αποσπασματικά.
Πολύ πρόσφατα και με εξαιρετικά δραματικό τρόπο, μετά από την εξαφάνιση και την αυτοκτονία ενός νέου παιδιού, του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η συζήτηση περί εκφοβισμού μπήκε στη δημόσια σφαίρα.
Με την υπερβολή που μας χαρακτηρίζει, περάσαμε όμως στο άλλο άκρο σε ορισμένες περιπτώσεις.
Επί δικαίων και αδίκων στοχοποιήθηκε μια ολόκληρη σχολή, παιδιά έβλεπαν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο και βαφτίζονταν συλλήβδην ένοχοι.
Δήθεν αγανακτισμένοι που συγκεντρώνονταν έξω από τη σχολή ασκούσαν εκφοβισμό στην ουσία σε όλους τους σπουδαστές.
Υπήρξε από την άλλη η υγιής αντίδραση μιας ολόκληρης πόλης που έδωσε ένα μαζικό παρών έξω από το Δημαρχείο.
Και μας έστειλε ουσιαστικά ένα μήνυμα: να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και σε βάθος, με τη βοήθεια των ειδικών, το φαινόμενο της βία και του εκφοβισμού.
Να μην μας απασχολήσει μόνο παροδικά, επειδή με δραματικό τρόπο ήρθε στην επικαιρότητα.
Με τη σημερινή ημερίδα ελπίζω ο Δήμος Ιωαννιτών να βάλει ένα λιθαράκι. Οι εισηγητές είναι διακεκριμένοι επιστήμονες, με μακρά ενασχόληση και εμπειρία.
Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, χρειάζεται γνώση, χρειάζεται συνεργασία και επικοινωνία όλων των πλευρών, ώστε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης τους φαινομένου.
Γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η βία και ο εκφοβισμός είναι φαινόμενα με πολλούς παράγοντες, πολλές αιτίες, πολλές μορφές και η αντιμετώπιση τους είναι πολυεπίπεδη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις αλλά και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.»