Η Κ.Ο. του Κ.Κ.Ε. κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η δακοκτονία και να είναι αποτελεσματική. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«« ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: “Άμεσα μέτρα για να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η δακοκτονία και με επιστημονικά ορθολογικό τρόπο για να είναι αποτελεσματική”.
Τεράστια θα είναι τα προβλήματα για τους ελαιοπαραγωγούς, αφού στις περισσότερες περιοχές η δακοκτονία έχει για μια ακόμα χρονιά «πετσοκομμένα» κονδύλια, κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί ή να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση, που την καθιστά αναποτελεσματική με συνέπεια την καταστροφή και υποβάθμιση της παραγωγής και με επιπτώσεις στο εισόδημα των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών.
Ήδη οι περσινοί ψεκασμοί ήταν ελλιπείς στις περισσότερες περιοχές και τα προβλήματα οξυμμένα, εργατοαγρότες που δούλεψαν στη δακοκτονία δεν πληρώθηκαν (π.χ. Λέσβος).
Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
– Στην περιφέρεια Κρήτης το κονδύλι για τη δακοκτονία είναι μειωμένο κατά 1,5 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με πέρσι.
– Στο νησί της Θάσου της ΠΕ Καβάλας, οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν για δακοκτονία την περασμένη χρονιά δεν ξεκίνησαν έγκαιρα και δεν ήταν επαρκείς. Οι ελαιοπαραγωγοί εξαιτίας της προσβολής από δάκο, έχασαν το 70-80% της παραγωγής.
– Στο Νομό Φθιώτιδας που παράγει πάνω από το 50% τη βρώσιμης ελιάς στην Ελλάδα, από το 2009 μέχρι το 2013, η διαδικασία της δακοκτονίας γίνεται με ιδιαίτερα πλημμελή τρόπο και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υφίσταται καν. Αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής όσο και η κατακόρυφη ποιοτική υποβάθμιση της ελιάς είτε είναι βρώσιμη, είτε ελαιοποιήσιμη
– Στο νομό Λέσβου η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου για τη δακοκτονία μειώθηκε σταδιακά φτάνοντας το 1,1 εκατ από 2,7 εκατομ που ήταν το 2009, όταν το κόστος έχει ανέβει.
Αλλά και ο φετινός προγραμματισμός του πρώτου ψεκασμού στην καλύτερη περίπτωση θα αρχίσει τέλη Ιούλη, δηλ. όταν θα είναι πολύ αργά για την προστασία της παραγωγής, η ανάθεσή της σε εργολάβους και η μη υλοποίησή της από την Περιφέρεια έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα.
Στην πλειοψηφία τους οι ελαιοπαραγωγοί είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί που το εισόδημα τους συρρικνώνεται από την σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, από φέτος επιπλέον είναι ληστρική η φορολογία για την αγροτιά και ταυτόχρονα μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020 οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια. Η δακοκτονία δεν μπορεί επομένως να αποτελέσει ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού διότι έχει υψηλό κόστος, καθίσταται δε αναποτελεσματική αν δεν γίνει έγκαιρα, μαζικά και σχεδιασμένα
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1) Να αυξηθούν οι πόροι για τη δακοκτονία και να γίνεται από την κάθε Περιφέρεια όπως γινόταν παλαιότερα
2) Να προχωρήσουν τα προγράμματα δακοκτονίας χωρίς καθυστέρηση, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρώτη επέμβαση αν δεν πραγματοποιηθεί στην ώρα της (τέλος Μάη-αρχές Ιούνη) καθιστά αναποτελεσματικό όλο το πρόγραμμα αντιμετώπισης. »»