Γράφει ο paratiritis
[email protected]
Η Ινδία με τα εκατοντάδες εκατομμύρια αναλφάβητων πολιτών διαθέτει κάτι που δεν είχε ποτέ η δική μας χώρα: Στρατηγική για το μέλλον της!
Πρόσφατα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την παρουσίαση του υπουργού ανάπτυξης της Ινδίας ο οποίος παρουσίασε τον Η/Υ των 25 Ευρώ! Μάλιστα, καλά διαβάσετε φίλοι αναγνώστες. Η Ινδία που τόσα χρόνια πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη software διεθνώς, τώρα πρόκειται να εφοδιάσει τους πολίτες της (ξεκινώντας από τους μαθητές) με υπολογιστές αξίας 25 Ευρώ! Πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί με Open Source λογισμικό, διαθέτει ασύρματη δικτύωση και οθόνη αφής. Με λίγα λόγια, μπορεί να κάνει ότι και το Apple ipad (το οποίο κοστίζει 500 δολάρια!).
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η όλη σχεδίαση του πρωτοτύπου έγινε από Ινδούς φοιτητές, με τεχνογνωσία με μεθόδους κατασκευής που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους! Επίσης, η κυβέρνηση μέσω του υπουργού ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι η συσκευή όταν παραχθεί μαζικά να κοστίζει κάτω από 10 Ευρώ !!!
Τι μας διδάσκει λοιπόν το Ινδικό παράδειγμα; Το εξής απλό συμπέρασμα: Ότι η ανάπτυξη (οικονομική, κοινωνική, προσωπική) μπορεί να έρθει μόνο μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη διάχυση της γνώσης στους πολίτες! Και πως γίνεται (οικονομικά) εφικτό να αξιοποιηθεί η τεχνολογία; Μέσω της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ! Αυτή είναι που μειώνει τις τιμές και καθιστά εφικτή την παραγωγή και διάθεση τέτοιων συσκευών
Συμπεράσματα και λογικές απλούστατες, τόσο απλές όσο ότι “ένα και ένα” κάνει “δυο“. Και η Ελλάδα μας; Που βρίσκεται σε όλα αυτά;; Πως τοποθετείται στη σύγχρονη εποχή της πληροφορίας και της διάχυσης της γνώσης;; Της αξιοποίησης της καινοτομίας; Πολύ απλά, τα αγνοεί! Η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την καινοτομία, με την κοινωνία της γνώσης και της ανάπτυξης.
Ορδές προνομιούχων από τη μία, που εκμεταλλεύονται άγρια τους μη προνομιούχους, σε όλα τα επίπεδα και η ζωή συνεχίζεται με μαγικούς αυτοσχεδιασμούς και προχειρότητες, αυτά που πάντα ήταν αγαπητά στην Ελλάδα. Οι δε πολιτικοί άνδρες (και γυναίκες!) περί άλλων τυρβάζουν, περί του αν ο “Α” έκλεψε περισσότερο ή λιγότερο από τον “Β”, περί των δημοσίων δαπανών / εσόδων / εξόδων, περί τις οποιασδήποτε ανοησίας μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους, αλλά πάντως ποτέ για κάτι πολύ σημαντικό: Για το αύριο αυτή της χώρας και των ανθρώπων της!
Έχουμε χάσει το τραίνο; Όχι ακόμα, ευτυχώς. Είμαστε όμως στο παρά ένα, πολύ μετά το παρά πέντε, να το χάσουμε! Αλλά όσο η λεγόμενη “έρευνα” εξαντλείται στα τρωκτικά των πανεπιστημίων (ξέρετε τώρα…), όσο το κράτος λειτουργεί με όρους 1940, όσο οι πολιτικοί μας αγνοούν την τεχνολογία και όσο δεν ξυπνάμε από τη χειμερία νάρκη όλοι μας για να αντιληφθούμε τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο πιο πολύ πλησιάζουμε την …Αφρική τεχνολογικά και απομακρυνόμαστε από την Ευρώπη!
Τεχνολογία και Καινοτομία: Τα δύο συστατικά καταλύτες για την ανάπτυξη των σύγχρονων κοινωνιών! Για μας, η τελευταία πραγματικά ελπίδα να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο σε αυτόν τον τόπο!