Σταχυολογεί ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Εν μέσω ανησυχητικών δημοσιευμάτων γερμανικών εφημερίδων που η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει και άλλων των Financial Times που μιλούν για προετοιμασία της κυβέρνησης για χρεοκοπία σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, ήρθε η δήλωση του στενού συμβούλου του Σόιμπλε που επιβεβαιώνει τα προκλητικά δημοσιεύματα.
«Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι θέλει η ελληνική κυβέρνηση και κανείς έχει την εντύπωση, ότι η ίδια επιδιώκει το Grexit.» δήλωσε ο Κλέμενς Φούεστ, γερμανικός οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας του Μάνχαϊμ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.
Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο Φούεστ τονίζει πως το κύριο πρόβλημα στην περίπτωση μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι η σταθερότητα των χρηματαγορών, αλλά σημαντικότερες θα ήταν οι πολιτικές και οικονομικές συνέπειες, προπάντων για την ίδια την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο Φουέστ τοποθετούνταν μέχρι πρόσφατα εναντίον του Grexit. Τώρα όμως στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως αν όντως η ίδια θέλει την έξοδό της από το ευρώ, όπως ο ίδιος θεωρεί πως συμβαίνει, τότε ας μην περιμένει άλλο. Κάνει σοβαρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την παρατεινόμενη ανασφάλεια η οποία θα ενισχύσει την κρίση, σημειώνοντας πως θεωρεί «ανεύθυνο τον τρόπο που συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, η οποία, αν πραγματικά θέλει την έξοδο από το ευρώ, δεν θα πρέπει να περιμένει άλλο».
Ο Φούεστ δεν διακρίνει προσπάθεια της Ελλάδας να φέρει ισορροπία ανάμεσα στην κοινωνική απάλυνση και στην πολιτική λιτότητας και ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση με τους δανειστές για το πώς θα επιτύχει τους στόχους εξυγίανσης στον κρατικό προϋπολογισμό και πώς αυτό μπορεί να είναι συμβατό με στοιχειώδη κοινωνικά κεκτημένα, κάτι που, κατά την άποψή του, δεν είναι αδύνατο. Προσθέτει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την αύξηση του φόρου στα ακίνητα ή με την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Όμως, προσθέτει ότι αντί αυτού «η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσλαμβάνει ανθρώπους στο δημόσιο τομέα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει ήδη πολλούς υπαλλήλους, αυξάνει τον κατώτατο μισθό και σταματά τις ιδιωτικοποιήσεις».
Με πληροφορίες από lifo.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: rizopoulospost.com