Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες για την χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντηση του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κάποιοι αναλυτές αναφέρθηκαν στους κινδύνους που μπορεί να είχε η επίσκεψη αυτή και τη πιθανή διατάραξη στις σχέσεις της Ελλάδος με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Άλλοι μιλούσαν για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χορηγήσει δάνειο στην Ελλάδα προκειμένου η τελευταία να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της και να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας. Συζητήθηκε επίσης πολύ το θέμα της πιθανής άρσης του Ρωσικού εμπάργκο για τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Όπως αποδείχθηκε μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών το μεγαλύτερο όφελος από την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, κατά τη γνώμη του γράφοντος, ήταν η πρόσκληση του Προέδρου Πούτιν προς την Ελληνικά πλευρά να συμμετάσχει στο project του αγωγού φυσικού αερίου “Turkish Stream”. Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στο project του “Turkish Stream” θα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση μετατρεπόμενη σε μια τεράστιας σημασίας χώρα transit για τη μεταφορά Ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης, ενώ μόνο από τα τέλη διέλευσης όταν ολοκληρωθεί το έργο η Ελλάδα θα εισπράττει ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Επιπρόσθετα η συμμετοχή της Ελλάδος στο project του αγωγού φυσικού αερίου “Turkish Stream” και η κατασκευή του Ελληνικού τμήματος του αγωγού θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, η συμμετοχή στο κοινό Ελληνο-Ρωσικό-Τουρκικό project θα συμβάλλει στην ενίσχυση της σταθερότητας της Δυτικής Θράκης και στην ανάσχεση της Τουρκικής διείσδυσης και υπονομευτικής δραστηριότητας στη περιοχή. Τέλος η συμμετοχή της Ελλάδος στο project “Turkish Stream” αναβιώνει επί της ουσίας τη παλαιότερη συμφωνία (2007) Πούτιν – Καραμανλή για συμμετοχή της Ελλάδος στο project “South Stream” αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε έναν στρατηγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο που εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Και αυτό γιατί μετά την ακύρωση από τη Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2014 του project “South Stream” λόγω απροθυμίας της Βουλγαρίας και της ΕΕ να συμμετάσχουν στην υλοποίησή του, η Ρωσία προέκρινε σε συμφωνία με τη Τουρκία τη λύση της κατασκευής ενός εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ανατολική Θράκη και από εκεί στα Ελληνο – Τουρκικά σύνορα, παρακάμπτοντας οριστικά την Ουκρανία ως χώρα διέλευσης του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το 2018.
Πηγή: rizopoulospost.com