«Για εμένα, κυρίες και κύριοι, το Νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών Γ΄ τύπου είναι απλή επαναφορά στην κανονικότητα»
«Επαναφορά στην κανονικότητα» χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Όλγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Άρτας, κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Η Όλγα Γεροβασίλη αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Νομοσχεδίου, όπως η κατάργηση των φυλακών Γ΄ τύπου, η κατάργηση της κράτησης ανηλίκων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και η αντικατάστασή της με αναμορφωτικά και εκπαιδευτικά μέτρα, η απόλυση ευάλωτων ομάδων κρατουμένων, όπως υπερήλικων, ασθενών και αναπήρων, η υπό όρους απόλυση κρατουμένων που θα οδηγήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών, η πρόκριση της θεραπείας και της απεξάρτησης των τοξικοεξαρτημένων, η αποφυλάκιση των υπό απέλαση αλλοδαπών που έχουν εκτίσει την ποινή τους και συνεχίζουν να κρατούνται παράνομα, εκτίοντας μια δεύτερη ποινή και τέλος η ποινική αντιμετώπιση του bullying.
Η βουλευτής Άρτας τόνισε ότι το Νομοσχέδιο προσαρμόζει τη νομοθεσία στις συνταγματικές επιταγές, καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι «η ανθρώπινη αξία είναι απαραβίαστη, χωρίς κανενός είδους περιορισμό ή επιφύλαξη Νόμου, ενώ δεν είναι επιτρεπτές οι εξαιρέσεις». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις δεκατρείς (13) καταδίκες της Ελλάδας, μέσα σε μόλις πέντε (5) χρόνια, για παράβαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λόγω των συνθηκών κράτησης, τις οποίες το δικαστήριο έκρινε ότι συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. «1.423.700 ευρώ πρόστιμα έχουμε πληρώσει ή θα πληρώσουμε, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική κατάσταση της χώρας», τόνισε.
Στη συνέχεια, έδωσε το πολιτικό στίγμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, λέγοντας «στα χρόνια των μνημονίων η Δημοκρατία συρρικνώθηκε. Συρρικνώθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο όξυνσης της καταστολής και περιστολής των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Αυτό δεν ήταν προαπαιτούμενο αλλά συνειδητή ιδεολογική και πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μια επιλογή που συμπυκνώθηκε στην αρχή της «μηδενικής ανοχής» προκειμένου να ακινητοποιήσει τα αντανακλαστικά αντίδρασης στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την υποτέλεια. Που επιχειρούσε να καθηλώσει την κοινωνία στη λογική του σοκ και δέους. Επανερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα στην κανονικότητα.»
Κλείνοντας, η Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το Νομοσχέδιο, λέγοντας «Δίνεται τώρα η δυνατότητα να αναπτυχθεί πολιτική στρατηγικής πνοής για όλο το σύστημα ποινικής καταστολής, ώστε να αντιμετωπίσουμε κατάματα το πρόβλημα και όχι μόνο με υποκριτική θλίψη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την αγνοημένη πλευρά της ανθρωπιστικής κρίσης. Να σταματήσει ο κυνισμός, η εκδίκηση, να γίνει ένα βήμα προς την αξιοπρέπεια.»