Ο βουλευτής Ν.Δ. Θεσπρωτίας, Βασίλης Γιόγιακας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα: “Συνθήκες εργασίας των οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας”
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, (Ν.384/11, άρθρο 66, παράγραφος 15) – (ΦΕΚ 150/Α/11), είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν υπό τη συντονιστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ και των παραρτημάτων του, τα ασθενοφόρα, στελεχωμένα και εξοπλισμένα, με μηνιαίο πρόγραμμα που υποβάλλεται στο ΕΚΑΒ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος «όλοι οι οδηγοί, πληρώματα ασθενοφόρων και λοιπό προσωπικό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που στελεχώνουν τα ασθενοφόρα τους, θα εκπαιδεύονται από το ΕΚΑΒ».
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη καθώς στο Κέντρο Υγείας της Ηγουμενίτσας Θεσπρωτίας, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Οι πέντε οδηγοί του Κέντρου Υγείας της πόλης που εργάζονται υπό το συντονισμό του ΕΚΑΒ, πηγαίνουν στα περιστατικά όπου καλούνται, χωρίς συνοδεία πληρώματος ενώ σπανίως συνοδεύονται από γιατρούς. Αντίθετα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εκτός από οδηγό, διαθέτουν πλήρωμα και γιατρό, όπως προβλέπει ο νόμος 384/11.
Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξουν ταυτόχρονα δύο κλήσεις, ο ένας ασθενής όπου θα πάει πλήρωμα του ΕΚΑΒ θα έχει την τύχη να τον περιθάλπει γιατρός και εξειδικευμένο προσωπικό και στην άλλη όπου θα πάει ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας θα συνοδεύεται μόνο από τον οδηγό με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του εάν πρόκειται για σοβαρό περιστατικό.
Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και γι’ αυτό το λόγο τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών όπως συμβαίνει και με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Αυτό σημαίνει ότι εκτός του οδηγού στο ασθενοφόρο που σπεύδει σ’ ένα περιστατικό, πρέπει να βρίσκεται απαραίτητα ένας γιατρός και τουλάχιστον ένας εξειδικευμένος νοσοκόμος. Για να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσε να ενοποιηθεί το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ νομού Θεσπρωτίας, με εκείνο ενός όμορου νομού, έτσι ώστε να απελευθερωθεί το προσωπικό που έχει την ευθύνη του τηλεφωνικού κέντρου.
Κατόπιν των παραπάνω:
– Πώς πρόκειται να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας ώστε οι οδηγοί να συνοδεύονται σε μόνιμη βάση από γιατρούς και εξειδικευμένο προσωπικό;
– Ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και για να μη προκληθούν προβλήματα με «ασθενείς δύο ταχυτήτων», εκείνων που θα έχουν τη μεταχείριση που προβλέπει ο νόμος και εκείνων που δεν απολαμβάνουν της κατάλληλης περίθαλψης, θα φροντίσετε να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει;
– Καθώς για το θέμα ήδη υπάρχει έγγραφο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, με ημερομηνία 03/12/2012, τι θα κάνετε για την εφαρμογή του σχετικά με τον «συντονισμό των ασθενοφόρων», σύμφωνα με όσα απορρέουν από την νομοθεσία (Ν. 384/11, άρθρο 66, παράγραφος 15);
Ο ερωτών βουλευτής:
Βασίλειος Γιόγιακας »»