Με Ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα (16/3/2015) στη δημοσιότητα, ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας τοποθετείται για το σοβαρό και επίκαιρο θέμα της συνταγογράφησης γεωργικών φαρμάκων. Η Ανακοίνωση, που απευθύνεται πρός τον Αναπληρωτή ΥΠΑΑΤ κ. Αποστόλου, την ΠΟΣΓ, ΓΕΩΤΕΕ και λοιπούς γεωτεχνικούς φορείς, έχει ως εξής:
“ΠΡΕΒΕΖΑ 16 Μαρτίου 2015
ΑΠ: 151
Προς: Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ε. Αποστόλου, ΠΟΣΓ, ΓΕΩΤΕΕ, Σύλλογοι – Γεωτεχνικοί
Θέμα: «Συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων»
Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας θεωρεί απαραίτητη την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων για την παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και οικονομικών αγροτικών προϊόντων καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και του χρήστη. Η συνταγογράφηση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλλει στον παραπάνω στόχο και να αναβαθμίσει την προσφορά του γεωπονικού κλάδου στον αγροτικό τομέα.
Όμως, η διαδικασία με την οποία δρομολογείται η εφαρμογή της συνταγογράφησης αφήνει ορισμένα σημαντικά κενά όπως:
– Δε λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των επεμβάσεων στην καλλιέργεια ώστε να τηρηθούν οι απαιτήσεις της ετικέτας για το αριθμό των εφαρμογών, το μεσοδιάστημα των ψεκασμών και τη διαχείριση ανθεκτικότητας.
– Δεν υπάρχει καμιά σύνδεση με την εφαρμογή των γενικών αρχών της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας (είναι υποχρεωτικές από 1-1-2014).
Επιπλέον, σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη νόμιμη χρήση γεωργικών φαρμάκων παραμένουν άλυτα:
1. Καλλιέργειες όχι μόνο νέες ή εναλλακτικές, όπως η ροδιά που είναι και προωθούμενη, αλλά και παλιές, παραδοσιακές όπως τα ψυχανθή (πχ. φασόλια, μηδική) παραμένουν με ελάχιστες εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων που δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των επιβλαβών οργανισμών.
2. Το θεσμικό πλαίσιο για την ερασιτεχνική χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι τόσο αυστηρό που ουσιαστικά αφήνει τις ερασιτεχνικές καλλιέργειες απροστάτευτες, σε μια συγκυρία που ο οικιακός κήπος είναι τελείως απαραίτητος για τη διατροφή σημαντικού μέρους του λαού.
3. Το φαινόμενο της λαθραίας εισαγωγής και παράνομης χρήσης γεωργικών φαρμάκων από άλλες χώρες που παραμένει ανεξέλεγκτο και θα μεγεθυνθεί από την ηλεκτρονική καταγραφή και συνταγογράφηση σε συνδυασμό με τον αδύναμο ελεγκτικό μηχανισμό.
Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή της συνταγογράφησης θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να αυξήσει το κόστος των γεωργικών φαρμάκων, χωρίς να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, χωρίς δηλαδή να συμβάλλει την ορθολογική χρήση και στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, όπως απαιτείται από την επιστήμη και τη νομοθεσία.
Κρίνουμε απαραίτητη την αναστολή της εφαρμογής της συνταγογράφησης ώστε μέσω ενός ευρέως και ουσιαστικού διαλόγου του γεωπονικού κλάδου με το αρμόδιο Υπουργείο και όλους τους ενδιαφερόμενους να επιλυθούν τα παραπάνω προβλήματα και να εφαρμοστεί με επιστημονικό και αποτελεσματικό τρόπο η συνταγογράφηση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΡΕΤΑΚΗΣ”