Χαιρετισμός Αντιδημάρχου Οικονομικών & Προγραμματισμού Δήμου Ιωαννιτών, Θανάση Μανταλόβα, στο Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο Ηπείρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
«« Κύριοι εκπρόσωποι των αρχών
Κύριε Ευρωβουλευτή
Κύριοι Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κυρίες και Κύριοι
Χαιρετίζω καταρχήν την πραγματοποίηση του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ήπειρο και καλωσορίζω όλους όσοι έχετε έρθει στην περιοχή μας για την διεξαγωγή του.
Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες συναντήσεις, που μας δίνουν τη δυνατότητα να αντλούμε πληροφόρηση και να ανταλλάσουμε απόψεις.
Ιδιαίτερα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο που διανύουμε το μεταβατικό στάδιο από την προηγούμενη στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Έχουμε όλοι μας μια συσσωρευμένη εμπειρία, υπάρχουν όμως και πολλά δεδομένα που αλλάζουν στον προγραμματισμό και την υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ (του ΣΕΣ) και είναι χρήσιμη η δυνατότητα συζήτησης που μας δίνεται, μέσα από το Συνέδριο.
Μιλάμε σήμερα για τη Νέα Πολιτική Συνοχής στην προγραμματική περίοδο 2014-2020.
Αναφέρθηκα σε μια συσσωρευμένη εμπειρία. Και τι δείχνει μέχρι σήμερα –κατά την άποψη μου – αυτή η εμπειρία;
Ο όρος «Πολιτική Συνοχής» που εισήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποδηλώνει την πολιτική πρόθεση της Κοινότητας, για την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των μελών της.
Γιατί δε νοούνται να υπάρχουν τόσο μεγάλες αναπτυξιακές διαφορές μεταξύ των μελών μιας κοινότητας. Χρηματοδοτούνται, λοιπόν, δράσεις για την επίτευξη της Σύγκλισης μεταξύ των μελών που παρουσιάζουν αναπτυξιακή και οικονομική υστέρηση, σε σχέση με τα πιο προωθημένα μέλη της κοινότητας.
Αυτή είναι η φιλοσοφία. Η πράξη όμως;
Θεωρώ ότι η Ελλάδα ως χώρα και η Ήπειρος ως περιφέρεια, ανήκοντας στην κατηγορία των ασθενέστερων, δεν πέτυχε στο βαθμό που θα θέλαμε το ζητούμενο της Συνοχής και της Σύγκλισης
Ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι ότι από την δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα δεν έγιναν με κοινοτικούς πόρους έργα και δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο και πολύ σημαντικά για τη χώρα και την Ήπειρο.
Όμως, το γεγονός ότι κυρίως τα πρώτα κοινοτικά πλαίσια στήριξης (ή όπως ονομάζονταν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις), αντιμετωπίστηκαν ως άθροισμα πόρων, το ότι έλειψε η ακριβής στόχευση και η ολοκληρωμένη στρατηγική, το ότι υπήρξε και κατασπατάληση σε πολλές περιπτώσεις, είχε σαν αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν αναπτυξιακά στο έπακρο σημαντικοί πόροι που εισέρευσαν στη χώρα και την Ήπειρο.
Ερχόμαστε στο σήμερα. Σε μια συγκυρία όπου η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη κρίση, κι έχοντας μπροστά μας μια νέα προγραμματική περίοδο και νέους κοινοτικούς πόρους.
Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα Πολιτική Συνοχής, το νέο ΕΣΠΑ, ως μια πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία να επενδύσουμε στην ανάπτυξη και την απασχόληση, που δίνουν απάντηση στην κρίση.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική και ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Εξειδικεύοντας στην Ήπειρο θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες, σε εκείνους τους τομείς που δίνουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης και άρα απασχόλησης, στην περιφέρεια μας.
Να οριοθετήσουμε στόχους και προτεραιότητες και να δημιουργήσουμε μια συγκέντρωση πόρων, λειτουργώντας αθροιστικά και συμπληρωματικά όλοι οι φορείς που εμπλεκόμαστε στην υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου.
Μόνο έτσι μπορούμε να μετατρέψουμε τη νέα Πολιτική Συνοχής σε ένα πραγματικό «εργαλείο» που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση, στην έξοδο θα έλεγα, από την κρίση. »»