Ομιλία του Χρήστου Μαντά στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων «Έρχεται η ώρα των λαών»:
«« Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ζούμε στιγμές ιστορικές, ζούμε ώρες που συμπυκνώνουν τον πόθο εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι μόνο στη χώρα μας, για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, το αίτημα να είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, την απαίτηση για ανατροπή της καταστροφικής λιτότητας, τον αγώνα για τη ρηγμάτωση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, που απειλεί το βιοτικό μας επίπεδο και όχι μόνο.
Τον αγώνα, λοιπόν, για τη ρηγμάτωση του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, που απειλεί όχι μόνο το βιοτικό μας επίπεδο, όχι μόνο το δημόσιο πλούτο και το περιβάλλον, αλλά και τις ίδιες τις ανθρώπινες αξίες, όπως από την εποχή του Διαφωτισμού και των χειραφετητικών εγχειρημάτων, όπου γης, καθιερώθηκαν.
Όλα αυτά και πολλά άλλα μαζί, που δεν αποτυπώνονται εύκολα με λόγια, είναι ήδη εγγεγραμμένα στην καρδιά και την ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων που χαμογελούν και συγκινούνται, που διαδηλώνουν και απαιτούν, καθώς ένας άλλος αέρας, ένας άλλος άνεμος πνέει στη χώρα και στους λαούς όλης της Ευρώπης.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να κάνω ένα μικρό σχολιασμό γι’ αυτά που ακούστηκαν κυρίως από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Κάποιοι αναρωτιούνται εδώ τι είναι το μνημόνιο και κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και μας κουνούν το χέρι και δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν lobbying στις ελίτ των δανειστών και στις ελίτ της Ευρώπης. Δεν καταλαβαίνουν ότι κάνουν πως χαίρονται ή εννοούν ότι χαίρονται, διότι, λέει, κατέρρευσε η συμμαχία του Νότου και υποκριτικά δεν βλέπουν ότι έρχεται η ώρα των λαών και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία και παντού.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, οι στιγμές είναι κρίσιμες και αυτός είναι κοινός τόπος. Όμως, ακριβώς πάνω σε αυτόν τον κοινό τόπο αναδεικνύονται πια ξεκάθαρα δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές. Τη μία τη ζήσαμε, με δραματικές επιπτώσεις για τη χώρα, τους νέους ανθρώπους, τον κόσμο της εργασίας, τα κοινωνικά αγαθά, τη δημοκρατία, όχι βεβαίως για αυτούς που άφησαν τα δισεκατομμύριά τους μέσα σε αυτήν την κρίση. Η άλλη είναι αυτή που ξεδιπλώνεται μέσα από τις προγραμματικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης, αλλά και μέσα από αυτή την ήδη βιωμένη εμπειρία σε μικρό χρόνο, αλλά μεγάλη ως βίωμα, την ήδη βιωμένη μικρή χρονικά εμπειρία της διακυβέρνησης με την κυρίαρχη σφραγίδα της Αριστεράς.
Εμείς, λοιπόν, τηρούμε το λόγο μας και αυτό αποτελεί τη μεγάλη μας δύναμη. Εμείς δεν λέμε το τεχνητό «είτε εγκατάλειψη των δεσμεύσεών μας είτε ρήξη και να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια». Εμείς λέμε «διαπραγμάτευση, σκληρή διαπραγμάτευση», λέμε «ναι» στη μεγάλη πορεία της ανατροπής αυτής της κατάστασης έτσι όπως εκδηλώθηκε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη.
Για εμάς, τα κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Για την Κυβέρνησή μας αυτά είναι κυρίαρχα πεδία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Γι’ αυτό το σχέδιό μας δεν προβλέπει ανασφάλιστους χωρίς περίθαλψη και μορφωτικά αναλφάβητους. Όχι, βεβαίως, γιατί εμείς είμαστε πιο ευαίσθητοι σε ατομικό επίπεδο ούτε επειδή μπορούμε απλώς πιο ηθικά να διαχειριστούμε τους δημόσιους πόρους, αλλά ακριβώς διότι έχουμε ριζικά διαφορετική αντίληψη που αντιμετωπίζει τα κοινωνικά αγαθά ως αδιαπραγμάτευτες αξίες και ταυτόχρονα τα ενσωματώνει σε μία άλλη αντίληψη για την παραγωγική ανασυγκρότηση και το παραγωγικό μοντέλο που θα οικοδομήσουμε.
Δεν είναι απλώς μία πιο ορθολογική προσέγγιση η κατάργηση, για παράδειγμα, της Τράπεζας Θεμάτων, ως υποχρεωτικής επιβολής συγκεκριμένης μορφής εξετάσεων που εκτόξευσε την παραπαιδεία. Είναι ταυτόχρονα και κυρίως, σεβασμός στην ανάγκη των εφήβων, κοριτσιών και αγοριών της χώρας μας, για ένα πλαίσιο ελευθερίας, έστω και λίγο, έστω και μόνο στο επίπεδο του χρόνου που είναι το αναγκαίο πεδίο, το πεδίο της ελευθερίας δηλαδή, για την ολόπλευρη ανάπτυξη των νέων ανθρώπων. Δεν είναι απλώς μία πιο ορθολογική προσέγγιση το να προσφέρουμε, για παράδειγμα, υπηρεσίες ψυχικής υγείας στον τόπο του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, να έχουμε δηλαδή ένα σύστημα όπου οι υπηρεσίες θα έχουν ένα συγκεκριμένο γεωγραφικά και πληθυσμιακά τομέα ευθύνης.
Είναι ταυτόχρονα και κυρίως, μία άλλη αντίληψη για μία προσέγγιση στο επίπεδο της κοινότητας, για μία εν τοις πράγμασι κοινοτική φροντίδα και πρόληψη με έμφαση στα παιδιά και στους εφήβους.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Το δίκαιο είναι με τον κόσμο της εργασίας, με τους φτωχούς και καταφρονημένους, με τους λαούς τους Ευρώπης. Το δίκαιο μάς δίνει δύναμη, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία, ορθή εκτίμηση του συσχετισμού, αλλά και την απαραίτητη ορμή για να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε!
Με αυτές τις λέξεις στηρίζω και ψηφίζω τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης. »»