Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και στο Νομό μας, σε σπίτια, καλλιέργειες, γεφύρια, σχολεία, οδικό δίκτυο κλπ έρχονται να προστεθούν στη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε πόλεις και χωριά και στην περιοχή μας λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και περνούν από τον τόπο μας, κυβερνήσεις που πίνουν νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Για παράδειγμα, τα τριφύλλια που εξαφανίστηκαν κάτω από τα νερά που λιμνάζουν σε διάφορες περιοχές του κάμπου (Λαψίστα, Πρωτόπαππα κλπ) οδηγούν τους μικροπαραγωγούς της περιοχής σε απόγνωση μιας και πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή που – ανάλογα με τα στρέμματα – κοστολογείται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, οι μειωμένες επιδοτήσεις από τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι ανύπαρκτες στηρίξεις για το 2014 στην κτηνοτροφία για το 67% των φτωχών παραγωγών (εξισωτική αποζημίωση), η φορολόγηση από 1/1/2015 όλων των παραγωγών από το πρώτο ευρώ με 13% κλπ, έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για την ίδια την επιβίωση της πλειοψηφίας των αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής και χωρίς τις πλημμύρες!! Πόσο μάλλον τώρα!
Η αναγκαστική εκκένωση σπιτιών στην περιοχή του Περάματος λόγω της υπερχείλισης της Παμβώτιδας, αντίστοιχα στο Δήμο Δωδώνης λόγω καθίζησης του εδάφους, το σχολείο της Νεοκαισάρειας που δεν μπορεί να προσεγγιστεί παρά μόνο με βάρκα!, οι δρόμοι μέσα στο κέντρο της πόλης που για ώρες μένουν κλειστοί σε κάθε νεροποντή, γειτονιές όπως τα Καρδαμίτσια που κυριολεκτικά πνίγονται στη λάσπη κάθε φορά που βρέχει έστω και λίγο, το οδικό δίκτυο που συνδέει τα Γιάννενα με την υπόλοιπη Νότια χώρα αλλά και αυτό των χωριών του Νομού που καταρρέει σαν χάρτινος πύργος κ.ά., δεν δικαιολογούνται ούτε με επίκληση σε έντονα φαινόμενα ούτε με επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες.
Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινομένων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους. Τέτοια συγκεκριμένα μέτρα έχουν εισηγηθεί οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Ήπειρο εδώ και χρόνια (από το 2010 ακόμη) όταν συζητιόνταν προγράμματα δημόσιων επενδύσεων αλλά – εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι – τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται!
Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του το ΣΕΣ δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Ο μεγάλος καημός για παράδειγμα των Τοπικών Αρχών, είναι η τουριστική ανάπτυξη της λίμνης και όχι η ασφάλεια από πλημμυρικά φαινόμενα για το λαό. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Γι’ αυτό και ο Περιφερειάρχης αλλά και οι Δήμαρχοι της περιοχής, δεν νομιμοποιούνται να «θλίβονται» με την κατάσταση γιατί έχουν ευθύνη για τη δημιουργία τους αφού προωθούν με νύχια και με δόντια την πολιτική αυτής της «ανάπτυξης», της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.
Και αυτά τα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκής οικογένειας γίνεται θυσία. Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτήριου, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία και αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνοι σε αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας. Ο Ενιαίος φορέας κατασκευών που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών.
Το ΚΚΕ, τα μέλη, τα στελέχη του, οι εκλεγμένοι του σε Περιφέρεια, Δήμους (όπου ήδη έχουν ζητήσει έκτακτες συνεδριάσεις των αντίστοιχων συμβουλίων) αλλά κυρίως μέσα από το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα και τις δομές του (σωματεία, σύλλογοι κλπ), δεν θα επιτρέψουμε να «ξεχαστεί» όλη αυτή η ιστορία μόλις υποχωρήσουν λίγο τα νερά! Καλούμε όλους όσους είχαν ζημιές από τις πλημμύρες αλλά και όλους συνολικά τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους μικροπαραγωγούς της περιοχής, τους νέους ανθρώπους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, μέσα από τον οργανωμένο τους αγώνα να διεκδικήσουν:
– Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
– Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
– Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη αποζημίωση (100%) των ζημιών από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή αλλά και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
– Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
– Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.