Το Υπουργείο Παιδείας με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα στο Λύκειο, εξέδωσε με ευθύνη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αυτές τις μέρες, ανάμεσα σε άλλα και τα δυο βιβλία με τίτλο «Πολιτική Παιδεία» για την Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου.
Όπως και στο ίδιο το βιβλίο της Β’ Λυκείου δηλώνεται: «Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα μεταδίδει γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις. Αλλά, συγχρόνως, θέλει να μεταδώσει και τις αρχές και αξίες του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος, και έτσι λειτουργεί ως παράγοντας αναπαραγωγής του». Απ’ αυτή την άποψη είναι απόλυτα κατανοητό τι εξυπηρετούν και σε τι στοχεύουν.
Τα συγκεκριμένα βιβλία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «γελοία» από την άποψη της επιστημονικότητας, αν δεν ήταν επικίνδυνα για το νου και τη συνείδηση της νέας γενιάς, για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να τα διδάξουν.
Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι επιχειρείται να ντυθεί με επιστημονικό λόγο η πιο χυδαία και ξεδιάντροπη αστική προπαγάνδα, σε σχέση με αυτή που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.
Πίσω από τις γενικές διακηρύξεις για «πλουραλιστική γνώση», «κριτική ικανότητα», «πολιτική συνείδηση» απέναντι σε φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας, που άλλωστε συνοδεύουν όλες τις αντιδραστικές αλλαγές σε αναλυτικά προγράμματα και βιβλία τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται η συστηματική προσπάθεια να ενσωματωθεί και να εμπλακεί η νεολαία στις σάπιες αξίες, τα «ιδανικά» και τις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης.
Ξεχωρίζει η συστηματική – και κατά προτεραιότητα – προσπάθεια εξύμνησης του αντιδραστικού οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των «αξιών» της, η προκλητική αποθέωση της επιχειρηματικότητας και του κέρδους.
Τα βιβλία αυτά, στα ζητήματα οικονομίας, προπαγανδίζουν ξεκάθαρα τους άξονες και τη στρατηγική «ανάπτυξης» που προτάσσει σήμερα κυβέρνηση, κεφάλαιο και Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα ζητήματα πολιτικής, προετοιμάζεται στο επίπεδο της συνείδησης η νέα γενιά, να αποδεχτεί την ένταση της αντιδραστικοποίησης και της καταστολής.
Η προβολή του «κοινωνικού εταιρισμού» είναι μια ακόμη πτυχή των συγκεκριμένων συγγραμμάτων και συνοδεύεται με την απαξία και τη στρέβλωση της λαϊκής πάλης, των συνδικάτων, με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για τον περιορισμό της δράσης τους και που δίνεται με παράδειγμα, κάνοντας αναφορά στον κίνδυνο της «τυραννίας της μειοψηφίας»!
Γι’ αυτό την τιμητική του στα βιβλία έχει το αντιδραστικό αστικό ιδεολόγημα περί «ολοκληρωτισμού» που εξισώνει το φασισμό με τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό, δίνοντας ρεσιτάλ ιστορικής διαστρέβλωσης για τις χώρες του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα.
Καλούμε τους εκπαιδευτικούς με την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουν απέναντι στη νεολαία αλλά και στο επιστημονικό-παιδαγωγικό τους ρόλο, κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συμβάλλουν πρακτικά και ουσιαστικά στην προσπάθεια αποκάλυψης της αντιεπιστημονικότητας, της αντιδραστικότητας αυτών των βιβλίων. Να ανοίξουν δρόμους ώστε οι μαθητές, η νέα γενιά, να έρθουν σε επαφή με την αντικειμενική προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας, με τις αξίες του λαϊκού κινήματος.
Το εργατικό λαϊκό κίνημα, το κίνημα των εκπαιδευτικών, η νεολαία, είναι ανάγκη σήμερα να υψώσουν μέτωπο αντιπαράθεσης με το αντιδραστικό περιεχόμενο αυτών των βιβλίων και να απαιτήσουν την απόσυρσή τους.
Όπως είπε ο Μενέλαος Λουντέμης: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ!».
Η κοινωνία της οπισθοδρόμησης και της βαρβαρότητας δεν είναι το μέλλον της νέας γενιάς. Στο πλάι της εργατικής τάξης μπορεί να οραματίζεται και να παλέψει για τη νέα κοινωνία του σοσιαλισμού.