Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη μεθόδευση της Διοίκησης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η.) που επιβάλει, στους εργαζόμενους των τριών Κέντρων Προστασίας Παιδιού του Νομού Ιωαννίνων, να υλοποιούν επιπλέον καθήκοντα από αυτά της ειδικότητά τους, με άλλοθι την έλλειψη προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα με απόφαση του Δ.Σ του Κ.Κ.Π.Π.Η. επιβάλλεται για παράδειγμα στον οδηγό ενός Κέντρου Προστασίας Παιδιού να ασκεί επιπλέον καθήκοντα επιμελητή παιδιών, ή συντηρητή. Στην καθαρίστρια άλλου Κέντρου επιβάλλονται επιπλέον καθήκοντα μαγείρισσας, στη μαγείρισσα καθήκοντα επιμελήτριας παιδιών, στην νοσοκόμα καθήκοντα επιμελήτριας παιδιών, στο υποχρεωτικής εκπαίδευσης βοηθητικό προσωπικό καθήκοντα επιμελητή παιδιών κ.α.
Το απαράδεκτο και επικίνδυνο αυτό μέτρο αφορά το προσωπικό των Κέντρων Προστασίας του Παιδιού Ιωαννίνων (θηλέων), Πωγωνιανής και Κόνιτσας (Αρρένων και τα δύο).Η επιβολή σε έναν εργαζόμενο καθηκόντων, για τα οποία δεν έχει εκπαιδευτεί και ειδικά σε δομές πρόνοιας (δηλαδή σε δομές με εξειδικευμένες και αυξημένες ανάγκες) εγκυμονεί κινδύνους. Πρώτα και κύρια για την ασφάλεια και την υγεία (σωματική και ψυχική) τόσο των παιδιών όσο και των ενήλικων. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές ήδη εργάζονται σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Είναι προφανές ότι με περισσότερα και αλλότρια καθήκοντα κινδυνεύει και η δική τους υγεία και ασφάλεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση για να επιβάλλει το μέτρο αυτό, χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, καλλιεργεί κλίμα τρομοκρατίας και χρησιμοποιεί την απειλή ότι αν οι εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν «οι δομές θα κλείσουν». Η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο: Αν επιβληθεί τελικά το μέτρο, να περιμένουμε εξάπλωσή του και στις άλλες προνοιακές δομές των ΑΜΕΑ (με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών) και κλείσιμο των δομών ως αποτέλεσμα της υποβάθμισής τους.
Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των Δημόσιων δομών Πρόνοιας
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι. Η πολιτική της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την Πρόνοια, στηριγμένη και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και χρόνια (πριν την κρίση και τα μνημόνια) είναι σαφής: Να απαλλαγεί το κράτος από την ευθύνη για την Κοινωνική Πρόνοια. Γι αυτό έχουν ήδη κλείσει ή συγχωνευτεί δεκάδες Δημόσιες δομές Πρόνοιας σε όλη την χώρα.
Στην Ήπειρο μέσα από τη συγχώνευση
1) του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Νεομάρτυς Γεώργιος Ιωαννίνων»,
2) του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσα) και των τεσσάρων Κέντρων Προστασίας του Παιδιού (Ιωαννίνων, Πωγωνιανής, Κόνιτσας και Φιλιατών) δημιουργήθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου οι υπηρεσίες του οποίου έχουν πληγεί καθοριστικά λόγω της τραγικής κρατικής υποχρηματοδότησή τους.
Σ΄ αυτές τις ελάχιστες προνοιακές δομές που έχουν απομείνει ακόμη ανοιχτές, κυριαρχεί η επίσης τραγική έλλειψη προσωπικού, ενώ την ίδια στιγμή επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ για θέσεις σε αυτές τις δομές δεν τοποθετούνται και δεν γίνεται καμία πρόσληψη για να καλύψει τις κενές θέσεις των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται. Αντίθετα οι κενές θέσεις καταργήθηκαν μετά την αποχώρηση των συναδέλφων με τη συγχώνευση των δομών. Έτσι περισσεύει κρατικό χρήμα για την επιδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την πολυδιαφημισμένη «ανάπτυξη» που είναι μόνο προς όφελός τους . Έτσι προκύπτει και το περιβόητο «πλεόνασμα».
Επιπλέον, έτσι ανοίγει ο δρόμος για να αναπτυχθεί παραπέρα η επιχειρηματική δράση στην πρόνοια σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία έχει επιβληθεί η λογική των εργαζόμενων «γενικών καθηκόντων», χωρίς ειδικότητες.
Σε αυτό το πλαίσιο οι εργαζόμενοι και στις δομές πρόνοιας επιδιώκεται να είναι ακόμη πιο φτηνοί, χωρίς δικαιώματα, ειδικότητες, συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, απολύσεις και διαθεσιμότητες μέσω της αξιολόγησης, της εντατικοποίησης και άλλων πρακτικών.
Αυτό είναι το μέλλον για όλες τις οικογένειες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη από δομές πρόνοιας, αν δεν παλέψουμε απέναντι σε αυτή την πολιτική. Αντί για υψηλής ποιότητας παρεχόμενη φροντίδα, στα ιδρύματα να γίνεται απλά διαχείριση της ακραίας φτώχειας με εξαθλιωμένο προσωπικό. Το μέλλον της πρόνοιας δεν μπορεί από την άλλη να είναι ούτε η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις.
Οι υπηρεσίες πρόνοιας για όσους τις χρειάζονται, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες δοκιμασίας του λαού μας, πρέπει να παρέχονται από ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε με αποφασιστική οργάνωση του αγώνα
Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Ιωαννίνων καλεί όλους τους εργαζόμενους στις δομές πρόνοιας στην περιοχή μας αλλά και τις οικογένειες των ατόμων που φιλοξενούνται στις δομές, να μην ανεχτούν αυτή την κατάσταση. Να μη συμβιβαστούν με την υπάρχουσα δραματική κατάσταση, αλλά να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες που σήμερα μπορεί να καλύψει η επιστήμη και η τεχνολογία. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναμονή, αλλά οργάνωση του αγώνα. Απαιτείται συντονισμός των εργαζομένων από κάθε δομή ώστε να μην περάσει ο φόβος και η τρομοκρατία, να μην περάσει και αυτό το απαράδεκτο μέτρο. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι και με αποφασιστικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της διοίκησης, της κυβέρνησης και της Ε.Ε., που είναι υποταγμένη στα κέρδη των επιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο ποδοπατούν τον τόσο ευαίσθητο τομέα της πρόνοιας.
Είναι άμεση ανάγκη να συμπορευτούμε εργαζόμενοι στην υγεία – πρόνοια (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) με εργαζόμενους από άλλους κλάδους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, γυναίκες και νέους από τα λαϊκά στρώματα, που υποφέρουμε από την ίδια πολιτική. Για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων μας για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Η γραμματεία ΠΑΜΕ Υγείας- Πρόνοιας Ιωαννίνων είναι στο πλευρό των εργαζομένων στις προνοιακές δομές.
Παλεύουμε για:
- Να αποσυρθεί από τη διοίκηση η απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση για τα επιπλέον και αλλότρια καθήκοντα των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας.
- Γενναία χρηματοδότηση όλων των δημόσιων ιδρυμάτων πρόνοιας και κέντρων ειδικής αγωγής από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής τους.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλα τα ιδρύματα και τα κέντρα ειδικής αγωγής. Κανένα κλείσιμο τμήματος ή ιδρύματος. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους, επιστροφή των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.
- Κανένα παιδί, ή ανάπηρος, κανένας χρονίως πάσχων χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες. Να σταματήσει κάθε πληρωμή στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
- Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς και η εμπλοκή ΜΚΟ.