Έχουν οι πολίτες της περιφέρειας τα ίδια δικαιώματα στην περίθαλψη με τους πολίτες των Αθηνών ;
Με την παρούσα επιστολή, σας ενημερώνουμε, ότι το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό στις δομές του ΕΣΥ στο Νομό Πρέβεζας απαιτεί άμεσες ενέργειες για την επίλυσή του. Αν δεν ληφθούν έγκαιρα οι αναγκαίες αποφάσεις για τη στήριξη των δημοσίων δομών υγείας του νομού μας, κυρίως από πλευράς στελέχωσής τους με το στοιχειωδώς απαραίτητο προσωπικό, θα κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτό ισχύει, επειδή με τις σημερινές ελλείψεις δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ασφαλή εφημέρευση. Τα προβλήματα κατά το τελευταίο διάστημα έχουν διογκωθεί περαιτέρω, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Συγκεκριμένα, η παθολογική κλινική, που αποτελεί τον κορμό του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει σήμερα οξύτατο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Στελεχώνεται μόνο από δύο μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς και έναν επικουρικό, του οποίου η σύμβαση λήγει. Επομένως, υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας κάλυψης του προγράμματος των εφημεριών.
Το παιδιατρικό τμήμα, αυτή την περίοδο διαθέτει μόνο δύο παιδιάτρους, γεγονός που οδηγεί σε εμφανή αδυναμία κάλυψης των εφημεριών, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει επιπλέον στις εφημερίες του νοσοκομείου και μία παιδίατρος που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Υπάρχουν ημέρες που οι γονείς που προσέρχονται με τα παιδιά τους για κάποιο έκτακτο περιστατικό, έκπληκτοι διαπιστώνουν ότι το νοσοκομείο Πρέβεζας δεν διαθέτει τη συγκεκριμένη ημέρα εφημερεύοντα παιδίατρο, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Είναι αυτονόητο, ότι για την κάλυψη των αναγκών μιας κλινικής, με βάση και το προβλεπόμενο από το νόμο όριο εφημεριών ανά γιατρό, απαιτείται η μόνιμη στελέχωση του κάθε τμήματος με τουλάχιστον τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς.
Η ορθοπεδική κλινική έχει μείνει σήμερα με μόνο έναν γιατρό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αντιμετώπιση τραυματισμών και ατυχημάτων, για πολλές ημέρες του μήνα ! Η χειρουργική κλινική διαθέτει σήμερα τρείς μόνιμους γιατρούς (και έναν επικουρικό που λήγει η σύμβασή του) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κάλυψη των εφημεριών και να υπάρχει δυσχέρεια στην πραγματοποίηση των χειρουργείων. Στο αναισθησιολογικό τμήμα επίσης ο αριθμός των εφημερευόντων γιατρών είναι ανεπαρκής. Το καρδιολογικό τμήμα, που περιλαμβάνει και μονάδα εμφραγμάτων, έχει επί του παρόντος μόνο τρεις ειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες, εκτελούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπει ο νόμος, για τις οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι. Η μονάδα τεχνητού νεφρού επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό.
Διάφορες πρόχειρες λύσεις που δίνονται κατά καιρούς για αυτά τα ζητήματα, με προσωρινές μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, ή με προσλήψεις επικουρικών γιατρών με ετήσια σύμβαση, ενώ παρέχουν κάποια βοήθεια, δεν οδηγούν στην οριστική επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης. Ακόμα και η υπόσχεση για πρόσληψη επικουρικών γιατρών τριετούς θητείας, που δόθηκε από το Υπουργείο (σε επίσκεψη του τότε υφυπουργού, κ Μπέζα) δεν υλοποιήθηκε. Έτσι,συνεχίζεται η προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών ετήσιας θητείας, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο που λήγουν οι συμβάσεις τους, το νοσοκομείο να μένει ακάλυπτο. Επισημαίνουμε επίσης, ότι στο τελευταίο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Πρέβεζας δεν περιλαμβάνονται κάποιες από τις υπάρχουσες δομές, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ο ξενώνας για ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, «Ψυχαργώς» και το ουρολογικό τμήμα. Πρόκειται για δομές με σημαντική προσφορά και για αυτό το λόγο ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Τα Κέντρα Υγείας του νομού μας επίσης αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ενώ επιπλέον κάποιοι από τους γιατρούς που υπηρετούν εκεί, καλούνται να καλύπτουν και ανάγκες του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχει δυσχέρεια κάλυψης των εκεί αναγκών, παρά το γεγονός ότι οι υπηρετούντες γιατροί πραγματοποιούν εφημερίες πέραν του προβλεπομένου ορίου. Χαρακτηριστικές είναι και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό της τοπικής μονάδας του ΠΕΔΥ Πρέβεζας (πρώην ΙΚΑ).
Ανάλογο πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Πρέβεζας υπάρχει και για το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με δεδομένο ότι οι σήμερα υπηρετούντες είναι λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αναμένεται να διογκωθεί ακόμα περισσότερο από το τέλος του τρέχοντος έτους, με βάση την προβλεπόμενη ένταξη στο ΠΕΔΥ κάποιων υπαλλήλων που ανήκουν στα κέντρα υγείας και υπηρετούν με απόσπαση στο νοσοκομείο.
Έχουμε επανειλημμένως γνωστοποιήσει τα προβλήματα αυτά, τόσο στην αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια, όσο και στην εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Από υποσχέσεις χορτάσαμε, αλλά τελικά κανείς αρμόδιος δεν έδωσε λύσεις στα προβλήματα.
.Το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού Πρέβεζας αποτελούν δομές, οι οποίες επωμίζονται το βάρος της περίθαλψης μεγάλου αριθμού μόνιμων κατοίκων, αλλά και τουριστών. Συνεπώς, αποτελούν μονάδες κομβικής σημασίας στον υγειονομικό χάρτη της Ηπείρου και είναι επιβεβλημένη η αναβάθμισή τους.
Τα προβλήματα απαιτούν οριστική επίλυση με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού ) και όχι με διάφορες πρόχειρες λύσεις -«μπαλώματα», που επιχειρούνται κατά καιρούς. Τονίζουμε, ότι το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού μας ουσιαστικά στηρίζονται μόνο στην φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού, που αγωνίζεται με αυταπάρνηση να καλύψει τις ανάγκες των συμπολιτών μας, αντιμετωπίζοντας επιπλέον και την αδιαφορία της Πολιτείας.
Για ακόμα μία φορά επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη για ταχεία λήψη αποφάσεων, οι οποίες να διασφαλίζουν τη στοιχειώδη-έστω- λειτουργία των δομών του ΕΣΥ της περιοχής μας, αφού το θέμα αφορά ανθρώπινες ζωές.
Πρέβεζα, 13/7/2014
Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας
Ευάγγελος Μπακόλας Χρήστος Γούσης