Με αφορμή την συζήτηση για την αναγκαιότητα ή μη της κατασκευής των νέων πεζοδρομίων, στις οδούς Αμβρακίας, Τζαβέλα και Βασ. Πύρρου, ο Δήμαρχος Αρταίων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κατασκευή των νέων πεζοδρομίων στις οδούς Αμβρακίας, Τζαβέλα και Βασ. Πύρρου, ένα έργο περίπου 500.000 ευρώ, δεν αποτέλεσε μια αυθαίρετη απόφαση της Δημοτικής Αρχής, αλλά μια επιταγή της επικαιροποιημένης κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία εάν εφαρμοστεί στο σύνολο της θα δώσει και την τελική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στο κέντρο της πόλης, έδωσε χώρο στους πεζούς αλλά και διασύνδεσε σε ένα δίκτυο όλες τις απολήξεις των πεζοδρόμων που καταλήγουν στα ιστορικά μνημεία, που μόνο με την διασύνδεση τους μπορεί να επιτευχτεί ο στόχος της παραπέρα ανάδειξή τους.
Η δόμηση της πόλης τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης της έγινε με άναρχο τρόπο, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο, Έτσι για να εφαρμοστεί η κυκλοφοριακή μελέτη στο σύνολο της απαιτείται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ρυμοτομήσεις, απαλλοτριώσεις και διανοίξεις. Η κάθε Δημοτική Αρχή με βάση τις οικονομικές δυνατότητες της και τις προτεραιότητες που έθετε ο μελετητής, εφαρμόζει τμηματικά την μελέτη, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην προσπάθεια της πλήρους υλοποίησης της.
Εμείς στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε την ευθύνη του Δήμου, προχωρήσαμε στην κατεδάφιση των παλιών ιδιοκτησιών επί των οδών Ορλάνδου και Τζουμέρκων, στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου της πόλης δημιουργώντας ένα νέο συγκοινωνιακό κόμβο στην περιοχή Μπαϊκούση, που βοηθάει στην ασφαλή διέλευση τόσο των πεζών, όσο και των οχημάτων. Η απαλλοτρίωση αυτή, κόστους περίπου 100.000 ευρώ, αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων και πρώτη προτεραιότητα για τους μελετητές.
Ανάσα στην κυκλοφορία έδωσαν και οι διανοίξεις άλλων οδών, οι ρυμοτομήσεις και η δημιουργία ελεύθερων χώρων που διαμορφώνουν ένα καλύτερο πολεοδομικό περιβάλλον, ενώ σημαντική θα είναι και η συνεισφορά του νέου συγκοινωνιακού κόμβου στην συμβολή της οδού Κομμένου με την Κατσιμήτρου, καθώς και η διαπλάτυνση της οδού Κομμένου μετά την καθαίρεση της κερκίδας του γηπέδου.
Έτοιμες μελέτες υπάρχουν και για την προοπτική της γεφύρωσης του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου, αλλά και για την σύνδεση της επαρχιακής οδού Νεοχωρίου με την λεωφόρο Αμβρακικού που θα παρακάμψει την περιοχή της ιστορικής Γέφυρας η οποία θα πεζοδρομηθεί. Οι παρεμβάσεις αυτές θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του περιφερειακού δρόμου της πόλης και της καλύτερης επικοινωνίας με τον κάμπο της Άρτας.
Η κατασκευή του χώρου στάθμευσης στη δυτική πλευρά του Ιστορικού γεφυριού της Άρτας, χωρητικότητας 40 θέσεων επιβατικών αυτοκινήτων και 2 θέσεων λεωφορείων, έχει συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην περιοχή της γέφυρας.
Εκτός από τα έργα που αφορούν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, έγιναν και παρεμβάσεις χαμηλού κόστους και άμεσου αποτελέσματος στα επικίνδυνα σημεία του δημοτικού οδικού δικτύου. Βελτιώθηκε η οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση με την πραγματοποίηση διαγραμμίσεων στο οδόστρωμα και τον καθαρισμό, και αντικατάσταση πινακίδων, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας της οδικής και πεζής κυκλοφορίας.
Όμως, όσες προσπάθειες και να κάνει ο Δήμος Αρταίων, για να μπορέσει να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα πρέπει να υπάρξει και συνεργασία των πολιτών. Ζώντας σε μια μικρή πόλη, αποκτήσαμε όλοι μας συνήθειες για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένου και εμού, που σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η άσκοπη χρήση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης αυξάνει το πρόβλημα. Άλλωστε σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις η κίνηση οχημάτων στο κέντρο της πόλης, είναι περιορισμένη.
Οι πολίτες της Άρτας μάλιστα έχουν και ένα πλεονέκτημα. Σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο της πόλης βρίσκονται τρεις δημοτικοί χώροι στάθμευσης. Διανύοντας μια απόσταση πέντε λεπτών, ο πολίτης μπορεί να βρεθεί, στην πλατεία Κιλκίς, στη Λαϊκή Αγορά και στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Με λίγη καλή θέληση και προσπάθεια από όλους μας, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε στο κέντρο της πόλης, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του προβλήματος. Το κέντρο της πόλης μας, χωρίς τον κυκλοφοριακό θόρυβο, το μποτιλιάρισμα, αλλά και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, θα είναι ένα κέντρο πιο όμορφο, λειτουργικό και φιλόξενο, τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες, που θέλουν να θαυμάσουν τις ομορφιές και τα μνημεία, που υπάρχουν εκεί.»