Γράφει η ζωγράφος Μένη Καρανίκα
Το άρθρο αυτό σκοπό έχει να σας ενημερώσει απλά και κατανοητά, πως προστατεύεστε όταν θέλετε ν’ αποκτήσετε ένα έργο τέχνης.
Με πολύ σεβασμό στην τέχνη, κάνω την επανάσταση μου κατά των βιομηχανοποιημένων υποτιθέμενων έργων τέχνης, τα οποία και εισάγονται από βιοτεχνίες του εξωτερικού όπως (Ιταλία, Κίνα, Αίγυπτο).
Νομίζω πως έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε την πραγματική τέχνη, τον καλλιτέχνη αλλά και τον απλό φιλότεχνο.
Πως λοιπόν θα προστατευθούμε;
Η αγορά έχει κατακλυστεί από κακότεχνα αντίγραφα ζωγραφικής και όχι μόνο.
Αυτά εισάγονται ανυπόγραφα, όπως πίνακες ζωγραφικής, που κατά κόρον προωθούνται στην Ελληνική αγορά.
Πολλά εξ’ αυτών πλαστογραφούνται ή υπογράφονται με ανύπαρκτα ονόματα, ή υπογράφονται από επιτήδειους εμπόρους που δηλώνουν ζωγράφοι και που κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική τεχνοτροπία, ενώ φυσικά τα θέματα τους δεν έχουν κανένα Ελληνικό στοιχείο, ούτε ανταποκρίνονται στην εικόνα του σήμερα.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, ο κάθε καλλιτέχνης έχει την δική του πινελιά και την δική του σχολή. Έτσι, ξεχωρίζουμε την καλλιτεχνική ταυτότητα έκαστου δημιουργού.
Δε θέλω να σκέφτομαι ότι στην Ελλάδα του σήμερα είσαι ότι δηλώσεις. Αυτό δε μας τιμά καθόλου.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι Έλληνες σήμερα δεν έχουμε καλλιτεχνική παιδεία.
400 χρόνια Τουρκοκρατία, μετά επανάσταση, κατόπιν Γερμανική κατοχή, πείνα του 41 και εμφύλιος.
ΣΗΜΕΡΑ; ΧΑΟΣ.
Καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με το τόσο σοβαρό τομέα της καλλιτεχνικής παιδείας. Η κατάσταση έμεινε σε ύπνωση. Ας είναι καλά η κληρονομιά των προγόνων μας.
Δεν είναι απορίας άξιον που σήμερα τα Σκόπια διεκδικούν την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας. Το λέω εγώ αυτό με πόνο ως γνήσια Ελληνίδα Μακεδόνα, που ο παππούς μου ανώνυμος Μακεδονομάχος πολέμησε για την ελευθερία της.
… Και ερχόμαστε στο επίμαχο σημείο. Συλλέκτες.
Ακούγεται πάρα πολύ όμορφα. Μας παραπέμπει σε ανθρώπους που δεν έχουν μόνο οικονομική επιφάνεια, αλλά κι ένα κι ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Είναι δε άριστοι γνώστες της ιστορίας τέχνης.
Συλλέκτης δε γίνεσαι επειδή είσαι οικονομικά εύρωστος, αγαπάς την τέχνη και το κάνεις σκαλοπάτι για ν’ ανέβεις σε άλλο κοινωνικό επίπεδο.
Ωραίο πράγμα να ενταχθείς στον κόσμο της τέχνης και του πνεύματος! Θέλει όμως γνώσεις και πολύ προσοχή να μην πέσεις θύμα στα όρνεα. Διότι κάποιοι καλοπροαίρετοι άνθρωποι, γίνονται βορά αυτών των αρπακτικών που τους ξεπουλάνε εξαμβλώματα ως έργα τέχνης.
Ο εκ πεποιθήσεως συλλέκτης, παρακολουθεί μεγάλες δημοπρασίες αναγνωρισμένων οίκων κ.α.λ. Ξέρει να επενδύει σωστά.
Κάποιοι μεγάλοι συλλέκτες έφεραν στην Ελλάδα ακόμη και αρχαία που είχαν κλαπεί, πληρώνοντας αδρά. Άλλοι, επένδυσαν στην κλασσική ή στην μοντέρνα τέχνη. Πάντοτε με γνώμονα τις άριστες γνώσεις τους.
Τσαρλατάνοι έμποροι ψευτοδημοπράτες δηλώνουν πως συλλέκτες, πωλούν έργα τέχνης λόγο ανάγκης. Έργα για παράδειγμα των 30.000,00 ευρώ, μόνο με 1.500,00 ευρώ.
Δε σας κάνει εντύπωση;
Ο συλλέκτης που έχει στην κατοχή του αριστουργήματα ή δυνατές υπογραφές, ούτε καν διανοείται ότι κάποια μέρα θα πουλήσει με σκοπό να κερδίσει κάτι παραπάνω. Πόσο μάλλον να ξεπουλήσει.
Μοναδικός σκοπός του είναι να εμπλουτίσει κάθε φορά τη συλλογή του με αγάπη και μεράκι, σε μοναδικά αυθεντικά έργα τέχνης και με όνειρο ζωής τη δημιουργία του δικού του μουσείου, που κάποια ημέρα θα το παραδώσει κληρονομιά στην πατρίδα του.