Ανακοίνωση για τις γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος για Μ.Π.Ε. επενδύσεων περιβαλλοντικού χαρακτήρα
Τα όσα μεταδόθηκαν από Μ.Μ.Ε. σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας και την απόρριψη Μ.Π.Ε. για δύο μονάδες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, προκαλούν τουλάχιστον έκπληξη.
Οι απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων είναι σεβαστές, οι ρόλοι άλλωστε Περιφέρειας και Δήμων είναι διακριτοί. Οι αναφορές ωστόσο σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής, είναι αδικαιολόγητες και δεν εξυπηρετούν το συμφέρον της κοινωνίας μας. Και τούτο γιατί στη δίνη και το άγχος του προεκλογικού αγώνα, ασυναίσθητα, επιχειρείται να δαιμονοποιηθούν, δραστηριότητες κατ΄ εξοχήν φιλικές προς το περιβάλλον όπως είναι οι μονάδες βιοαερίου και η κομποστοποίηση ιλύος, που λύνουν υπαρκτά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, φυσικά και ο Δήμος Ζίτσας.
Τα όσα ειπώθηκαν και «καταγγέλθηκαν», πιστεύουμε ότι προέρχονται από ελλιπή ενημέρωση, στην οποία κάποιοι «επένδυσαν» για να κάνουν ασκήσεις μικροπολιτικής παραπολιτικής για δικούς τους, προσωπικούς, λόγους.
Όσον αφορά τις συγκεκριμένες μελέτες, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Τ. Καλογιάννη, στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης, ενημέρωσε τα μέλη, ότι λόγω των εκλογών – καθώς δεν προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί, ενδιάμεσα, άλλη συνεδρίαση – έπρεπε να παρθεί απόφαση για όλες τις Μ.Π.Ε. (ήτοι σύνολο δέκα τέσσερις τον αριθμό) που βρισκόταν σε εξέλιξη γνωμοδότησης στην Υπηρεσία της Περιφέρειας, πράγμα που τελικά και έγινε.
Επισημαίνεται δε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Τατιάνα Καλογιάννη, δεν συμμετείχε ούτε στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε την εγκατάσταση επεξεργασίας λυματολάσπης, ούτε και στην ψηφοφορία.
Η Περιφερειακή Αρχή, έχει καταστήσει σαφές, ότι στηρίζει χωρίς καμία διάκριση τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, υπό τον όρο να εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική τακτική σε Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μονάδες που λύνουν υπαρκτά περιβαλλοντικά ζητήματα, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των δύο συγκεκριμένων, που έμμεσα προστατεύουν τον ποταμό Καλαμά.
Δεν είναι κατανοητό για το ποιος είναι ο ηθικός κανόνας που υπαγορεύει ότι θα πρέπει η Επιτροπή Περιβάλλοντος να εκφραστεί αρνητικά επί μίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, μόνο και μόνο επειδή ο επενδυτής έχει συγγενική σχέση με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων. Και τούτο, όταν η επένδυση (που λανθασμένα ή και σκόπιμα ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν «εργοστάσιο»… και ότι χωροθετείται στο «γήπεδο» της Ελεούσας…), εκπληροί τα κριτήρια που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας, λύνει χρόνια περιβαλλοντικά προβλήματα και πέραν όλων αυτών, στην ουσία αποτελεί συνέχεια ήδη λειτουργούσας από το 2013 δραστηριότητας, (ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑΙ), σε νέο κληροτεμάχιο, που απέχει από αυτή περί τα 200 μέτρα.