(Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων: 19 Μαρτίου 2014)
Φέτος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όραμα και έργο σπουδαίων ευπατρίδων, όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Λουκής Ακρίτας, ο Γεώργιος Μυλωνάς, ο Ευάγγελος Παπανούτσος και πολλοί άλλοι, εορτάζει τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του.
Στις προσπάθειες ίδρυσης και στην μέχρι σήμερα πορεία του είχε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των αιρετών Δημοτικών Αρχών, των τοπικών φορέων και της τοπικής μας κοινωνίας.
Στις πρόσφατες προσπάθειες για την περαιτέρω αναβάθμισή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, με την πρώτη απόφαση του επετειακού έτους 2014, στηρίζει αυτές τις προσπάθειες και τις συγκεκριμένες προτάσεις του Πανεπιστημίου για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής και για την αναδιοργάνωση του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, με την μετονομασία του σε «Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης», επαναπροσδιορισμό του τρόπου εισαγωγής των φοιτητών και αύξηση της διάρκειας φοίτησης από οχτώ σε δέκα εξάμηνα, για την εναρμόνιση των ετών φοίτησης με το καθεστώς που ισχύει στις υπόλοιπες Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας.
Η Δημοτική Επιτροπή της Πινακοθήκης μας, στα πλαίσια της συμμετοχής του Δήμου σ’ αυτόν τον εορτασμό, αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση του Αντιπρύτανη και Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου κ. Γιώργου Καψάλη, να φιλοξενήσει τις προταθείσες εικαστικές εκθέσεις με έργα του διδακτικού προσωπικού της Σχολής, με πρώτη την έκθεση του Ζήκου Δέδου που εγκαινιάζουμε σήμερα.
Ο Ζήκος Δέδος, εκ Πύργου Κονίτσης ορμώμενος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συνεχίζει τη λαμπρή παράδοση της περιοχής στις εικαστικές τέχνες Έχουν γραφεί εξαιρετικές κριτικές για το έργο του, από τις οποίες σας μεταφέρω, αποσπασματικά, ορισμένες χαρακτηριστικές διατυπώσεις:
Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Χρύσανθος Χρήστου έγραψε : «Στα πλαίσια των νεοπαραστατικών τάσεων η ζωγραφική του Δέδου διακρίνεται για την σαφήνεια, την εκφραστική αλήθεια και την ποιότητα των διατυπώσεών του……. Χωρίς να επιδιώκει να αιφνιδιάσει κατορθώνει να μας πείθει για μια περισσότερο βιωματική σχέση με τα θέματά του και όχι για μια εξωτερική συνάντηση…… Εξαιρετικός σχεδιαστής και με αίσθηση των χρωματικών αξιών, την ασφάλεια της σύνδεσης και τον χαρακτήρα του χώρου, δίνει προσπάθειες που διακρίνονται για την ειλικρίνεια και την εκφραστική τους αλήθεια….».
Ο Απόστολος Παπαϊωάννου , καθηγητής της Ιστορίας τον Νεοελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημειώνει για το έργο του Ζήκου Δέδου: «…Με τη ζωγραφική του δεν κάνει απλώς μια αναγραφή φυσικών σκηνών ούτε και επιδιώκει μεταφορές τοπίων. Αξιώνει αντίθετα διάλογο. Και σ’ αυτό το διάλογο διαθέτει πολλές εσωτερικές δυνάμεις…. Είναι ένας πολύπλοκος ζωγράφος που καταβάλλει, κατά τη διαδικασία της δουλειάς του, μια επισταμένη φροντίδα που την αναγνωρίζει κανείς στην υφή τον αποτελέσματος. Το έργο που δημιουργεί είναι απλό, προσεγγίσιμο και κατανοητό. Επιτυγχάνει στη ζωγραφική του μια ποίηση, που είναι απαλλαγμένη από το φόβο και τις τυραννίες της ελευθερίας…».
Αυτή τη δυναμική του έργου του έχουμε την ευκαιρία να τη διαπιστώσουμε σήμερα μέσα από τα έργα που εκθέτει στη Δημοτική μας Πινακοθήκη.
Οφείλω να ευχαριστήσω την διοίκηση του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα τον Αντιπρύτανη και Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών για την άριστη συνεργασία που είχαμε για την οργάνωση αυτού του επετειακού εκθεσιακού κύκλου, το προσωπικό της Δημοτικής Πινακοθήκης για την συμβολή του στην άρτια οργάνωση της έκθεσης, τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας και όλους τους συμπολίτες μας που τιμούν με την παρουσία τους την αποψινή μας εκδήλωση.
Πριν ολοκληρώσω τον σύντομο χαιρετισμό μου επιτρέψτε μου να καταθέσω μια πρότασή μου προς τους δημιουργούς που θα παρουσιάσουν το έργο τους σ’ αυτόν τον επετειακό εκθεσιακό κύκλο: Να δωρίσουν από ένα έργο τους στη Δημοτική μας Πινακοθήκη, για τον εμπλουτισμό των συλλογών της.
Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο μας αλλά και για τους ίδιους, πρώτον γιατί έργα τους θα περιλαμβάνονται σε μια συλλογή που δημιουργήθηκε κυρίως από δωρεές, με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Πινακοθήκης, του ευπατρίδη Κώστα Μαλάμου και δεύτερον γιατί στην συγκεκριμένη συλλογή περιλαμβάνονται έργα περιώνυμων Ελλήνων δημιουργών από την περίοδο της Σχολής του Μονάχου μέχρι και σήμερα
Σας Ευχαριστώ.