Η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ, χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
Διανύουμε την περίοδο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, της βασικότερης πλέον πηγής χρηματοδότησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και τον Κανονισμό της Ε.Ε., προβλέπεται κατανομή 5% των πόρων σε εθνικό επίπεδο σε ολοκληρωμένες ενέργειες για βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Πρόκειται για έναν σημαντικό προϋπολογισμό που αντιστοιχεί και στην πόλη μας, ο οποίος όμως προϋποθέτει ένα σχεδιασμό ολοκληρωμένου Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης για την πόλη των Ιωαννίνων.
Με άλλα λόγια, ένα Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο θα ορίσει την κατεύθυνση της ανάπτυξης που θα έχει η πόλη για τα επόμενα 10 χρόνια.
Και μόνο με αυτή την προοπτική ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει μια πολύ σοβαρή, πραγματικά ανοιχτή σε όλη την κοινωνία, τους φορείς και την πανεπιστημιακή κοινότητα και ουσιαστικά συλλογική διαβούλευση.
Σήμερα, η απερχόμενη δημοτική αρχή, βαφτίζει διαβούλευση την ανάρτηση ενός πρόχειρου και γενικόλογου κειμένου στο διαδίκτυο με τη συνοδεία του e-mail του Δημάρχου για τη συμμετοχή στο διάλογο!
Ρωτάμε λοιπόν και απαιτούμε να ενημερωθούν οι Δημότες της πόλης:
- Ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου οι πολίτες και οι φορείς να κατανοήσουν τη συσχέτιση του νέου ΕΣΠΑ με την πόλη και να μπορέσουν να σχηματίσουν άποψη, συμμετέχοντας σε μία επί της ουσίας διαβούλευση;
- Ποιες είναι σήμερα οι εξειδικευμένες προτάσεις των υπηρεσιών του Δήμου, για ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης;
- Πόσες προτάσεις έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα η διαδικασία που έχει υιοθετηθεί μέσω του e-mail του Δημάρχου;
- Πόσοι πολίτες και πόσοι φορείς της πόλης συμμετέχουν σε αυτό που αποκαλείται διάλογος;
- Κρίνεται ικανοποιητική η συμμετοχή και αν όχι, ποιες ενέργειες προβλέπονται για την ενεργοποίηση πολιτών και φορέων;
Και επειδή ο Δήμος και η Δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας δεν φείδονται χρόνου και χρημάτων για να οργανώσουν τα …αρχηγικά τους γκάλοπ, μήπως θα σκεφτόντουσαν να κάνουν κι ένα γκάλοπ για να δούμε πόσοι συμπολίτες μας και πόσοι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς μια πόλης 111.000 κατοίκων ενημερώνονται, αντιλαμβάνονται ή …υποψιάζονται τις διαδικασίες διαβούλευσης και πόσοι από αυτούς, εμπλέκονται, συμμετέχουν και καταθέτουν προτάσεις στη διαμόρφωση και την υλοποίηση των προγραμμάτων που αφορούν την καθημερινότητά τους και το μέλλον τούτης της πόλης? Θα ήταν πράγματι πολύ ενδιαφέρον για μια πόλη με ποσοστό ανεργίας 30%!!
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, «οι Πολίτες για την Ανατροπή» θα προτείνουμε τον οδικό χάρτη που απαιτείται για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης με ορίζοντα το 2020, από τις υπηρεσίες του Δήμου με την συνεργασία των κοινωνικών φορέων και των πολιτών.