Ο Κων. Μπόβολος εξελέγη Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπόβολος, περιφερειακός σύμβουλος Άρτας, ο οποίος υποδείχτηκε από την παράταξη “Ήπειρος Τόπος να Ζεις”, εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου στη χθεσινή του συνεδρίαση. Πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή αντιπροέδρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο, δια του Προέδρου του, του Περιφερειάρχη και των επικεφαλής των παρατάξεων, απέτισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα Αντιπρόεδρό του Χαράλαμπο Μπάτση, καθώς και στον πρώτο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Κωνσταντίνο Παππά, που στις 10 Φεβρουαρίου, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την απώλειά του. Τη θέση του Χ. Μπάτση στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέλαβε η κ. Μαργαρίτα Κιτσανού.
Το αίτημα για ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου
Την έκδοση ψηφίσματος για τη στήριξη της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης. Στο αίτημα των πρυτανικών αρχών προς την Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
«Από την πρώτη στιγμή μεταφέραμε και υποστηρίξαμε αυτό το αίτημα των πρυτανικών αρχών για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με σχετικές επιστολές προς το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης, από τις πρυτανικές αρχές ζητήθηκε η στήριξη της Περιφέρειας για την εξεύρεση κτιριακών υποδομών για την ενίσχυση του αιτήματος σχετικά με την Πολυτεχνική Σχολή. Θεωρώ πως και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη έχουμε κάνει τις πρέπουσες ενέργειες με τους φορείς της περιοχής. Για παράδειγμα, έγινε μια σοβαρή δουλειά και με το Δήμο Ιωαννιτών. Δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς έχουμε πρόταση και για το κτιριακό ζήτημα. Σε όλα τα θέματα που μας έχει ζητηθεί στήριξη, ήμασταν κοντά στο Πανεπιστήμιο. Δεν είναι προεκλογικό ζήτημα, όπως μας κατηγορούν ορισμένοι. Απλά τώρα μας ζητήθηκε η συμβολή από τις πρυτανικές αρχές”.
Εγκρίθηκαν τα Περιφερειακά Προγράμματα Έργων έτους 2014
To Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ενέκρινε τα περιφερειακά προγράμματα έργων που χρηματοδοτούνται από έσοδα της Περιφέρειας για το έτος 2014. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά, ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν καταβληθεί από το αρμόδιο Υπουργείο οι προβλεπόμενες δόσεις των κεντρικών αυτοτελών πόρων (Κ.Α.Π.), με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο το έργο της Περιφέρειας στο επενδυτικό σκέλος.
Όπως ανέφερε μάλιστα ο Περιφερειάρχης, δεν δόθηκε ούτε η τελευταία δόση των Κ.Α.Π. για τις λειτουργικές ανάγκες της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων. “Οι πόροι μας τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν μειωθεί κατά 70%”, τόνισε ο κ. Καχριμάνης, προσθέτοντας ότι η βασική χρηματοδότηση πλέον της Περιφέρειας είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο μεταφέρονται έργα που περιλαμβάνονται στο ψηφισμένο από το Περιφερειακό Συμβούλιο τεχνικό πρόγραμμα των Κ.Α.Π..
Παρεμβάσεις κατά τη συζήτηση, για έργα που αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητές τους, έκαναν οι Αντιπεριφερειάρχες Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου και Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, οι οποίοι, απορρίπτοντας διάφορες αιτιάσεις, έκαναν σαφές ότι τα έργα που δημοπρατούνται έχουν διασφαλισμένο το σύνολο των προϋπολογισθέντων πιστώσεων και παράλληλα εξήγησαν τη διαδικασία που ακολουθείται για την ωρίμανση νέων έργων. Τα Περιφερειακά Προγράμματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους της παράταξης “Αξιοβίωτη Ανάπτυξη” και του περιφερειακού συμβούλου κ. Παύλου Μίχα (Π.Ε. Άρτας).
Διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τα εσπεριδοειδή ζητά από το ΥΠΑΑΤ ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης
Την ένταξη νέων αιτιών ζημιάς στη φυτική παραγωγή και την παράταση του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για τη διασφάλιση της παραγωγής, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με έγγραφό του προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.κ. Αθ. Τσαυτάρη και Μ. Χαρακόπουλο.
Αναλυτικά, το αίτημα του Περιφερειάρχη Ηπείρου αφορά στην ένταξη στον κανονισμό ασφάλισης νέων αιτιών ζημιάς, όπως α) υψηλές τιμές υγρασίας σε συνδυασμό με μεγάλες θερμοκρασίες κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Ιανουάριος), και β) ασθένειες, και κυρίως προσβολές εσπεριδοειδών από «μύκητα». Στο σχετικό έγγραφο εκφράζεται, επίσης, το αίτημα για την παράταση κατά ένα μήνα του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης για τα πορτοκάλια (από 15-2-2014 έως 15-3-2014), καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών από ακαρπία (ακτινίδια, ελιές, μανταρίνια, μηλοειδή, κ.λ.π.) κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ο Περιφερειάρχης: «Λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, έχουμε αύξηση των προβλημάτων για τη φυτική παραγωγή τόσο από το συνδυασμό υψηλών τιμών θερμοκρασίας – υγρασίας κατά τη χειμερινή περίοδο (Νοέμβριος – Ιανουάριος), όσο και από την ύπαρξη ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών (παγετών) την περίοδο της άνοιξης (Φεβρουάριος – Μάρτιος). Έτσι μεγάλες ποσότητες παραγωγής (εσπεριδοειδών) υποβαθμίζονται – προσβάλλονται από ασθένειες – και τελικά καταστρέφονται (κατάπτωση). Όσες ποσότητες μένουν υγιής στα δέντρα κινδυνεύουν από όψιμους παγετούς – χαλαζοπτώσεις της άνοιξης».