Ανάβρα Μαγνησίας: υψόμετρο 1.000 μέτρα, απόσταση από την κοντινότερη κωμόπολη (Αρμυρός Βόλου) 40 χλμ, αριθμός κατοίκων 700 ,εισόδημα κατοίκων από 30 έως 150 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα, πρότυπο σφαγείο που θυμίζει χειρουργείο, διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, δημοτικό γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα δωρεάν, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, λαογραφικό μουσείο, περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων, νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο πάντοτε στελεχωμένο με γιατρό, δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς.
Δωρεάν ρεύμα στους κατοίκους, δωρεάν θέρμανση για τον χειμώνα, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Αιολικό πάρκο με 20 ανεμογεννήτριες που μπορούν να τροφοδοτήσουν 13.000 νοικοκυριά το οποίο πουλάει το ρεύμα στην ΔΕΗ και η κοινότητα εισπράττει 100.000 ευρώ το χρόνο.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Γίνετε προσπάθεια ενσωμάτωσης τόσο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όσο και της βιομάζας γενικότερα στην παραγωγή ενέργειας, με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους:
Α. Αναπτύσσονται συστήματα επεξεργασίας και ξήρανσης
Στην Κοινότητα Ανάβρας υπάρχει σημαντικό ζωικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα εκτρέφονται πάνω από 5.000 βοοειδή, πάνω από 15.000 αιγοπρόβατα και 6.000 περίπου χοιρινά. Τα ζωικά απορρίμματα όλου αυτού του πληθυσμού, τα οποία σήμερα ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τα ρέματα, αποτελούν θαυμάσια πρώτη ύλη για τις ανάγκες θέρμανσης της κοινότητας. Αναπτύσσονται συστήματα επεξεργασίας και ξήρανσης για την κατάλληλη χρήση των ζωικών αυτών απορριμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί το σοβαρότατο πρόβλημα της ρύπανσης που σήμερα υπάρχει.
Β. Αναπτύσσεται σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και καύσης υπολειμμάτων ξυλείας
Επίσης η Κοινότητα Ανάβρας διαθέτει δάση συνολικής έκτασης 61.000 στρ. Μέσω της μελέτης αναπτύσσονται σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και καύσης υπολειμμάτων ξυλείας (wood pellets). Συγκεκριμένα θα συλλέγονται κλαδιά δένδρων, αλλά και όλα τα υπολείμματα ξύλου από τα δάση, θα επεξεργάζονται, θα μορφοποιούνται σε μπρικέτες και ακολούθως θα οδηγούνται στο σύστημα καύσης του συστήματος τηλεθέρμανσης. Με αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνονται τόσο ο καθαρισμός και η προστασία του δάσους από ενδεχόμενες πυρκαγιές, όσο και η εκμετάλλευση της σημαντικής ποσότητας βιομάζας που αυτό παρέχει για τις ανάγκες θέρμανσης του οικισμού.
Γ. Αναπτύσσεται ένα ηλιοθερμικό σύστημα με την ανάπτυξη συστοιχίας κατάλληλων ηλιακών συλλεκτών
Τέλος αναπτύσσεται ένα ηλιοθερμικό σύστημα με την ανάπτυξη συστοιχίας κατάλληλων ηλιακών συλλεκτών, μέσω του οποίου θα γίνεται προθέρμανση του νερού το οποίο στη συνέχεια θα οδηγείται στο προαναφερόμενο σύστημα καύσης. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται αξιοποίηση και της ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε σημαντική αύξηση της απόδοσης του όλου συστήματος.
Με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος τηλεθέρμανσης επιδιώκεται:
- Η χρήση όλων των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας που διαθέτει η περιοχή για τις ανάγκες θέρμανσής της κατά τους χειμερινούς μήνες
- Η απεξάρτηση, ή η όσο το δυνατόν μικρότερη εξάρτηση της περιοχής από συμβατικά καύσιμα και κυρίως το πετρέλαιο
- Η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων από τα συμβατικά συστήματα καύσης
- Και το κυριότερο, η μείωση σε μεγάλο βαθμό των οικογενειακών δαπανών για τη θέρμανση, μιας και οι κάτοικοι της Ανάβρας θα πληρώνουν ένα συμβολικό ποσό γι’ αυτό, πολύ μικρότερο από αυτό που σήμερα δαπανούν.
Ό,τι προσφέρει η φύση μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, γιατί αν το αφήσουμε αναξιοποίητο κάποια στιγμή θα το στερηθούμε. Κάτι τέτοιο βέβαια συνιστά επαναπροσδιορισμό τηςσχέσης μας με τη φύση. Με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και με υλικά που το ιδιο μας χαρίζει απλόχερα,μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τεχνητό περιβάλλον σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό. Η φύση μας προκαλεί και είναι ώρα να το αντιληφθούμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Το παράδειγμα της Ανάβρας της Μαγνησίας, μιας μικρής κοινότητας με μηδενική ανεργία και με υψηλό δείκτη ανάπτυξης αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα της Ελληνικής πραγματικότητας,έτσι όπως ένας οραματιστής κοινοτάρχης συνέλαβε και φυσικά υλοποίησε!
Τα επιτεύγματα της τοπικής αρχής της Ανάβρας αποτελούν παράδειγμα-πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης όπου η Κοινωνία των Πολιτών έχει τον πρώτο λόγο.Με τη σκέψη ότι και η περιοχή μας έχει περισσότερες δυνατότητες,μπορεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές αποφασίσαμε να διαθέσουμε τον εαυτό μας για μια καλύτερη πορεία. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους στον τόπο μας, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση των εργαζομένων με την παραγωγή (ευκαιρίες για βελτίωση των μεθόδων παραγωγής), να μειώσουμε τις οικονομικές επιβαρύνσεις των συνδημοτών μας (με την τηλεθέρμανση, με την παροχή κοινωνικής μέριμνας π.χ. παιδικοί σταθμοί), να βελτιώσουμε της υπηρησίες φιλοξενίας να στεκόμαστε αρωγοί στα προβλήματα όλων των συνδημοτών μας.Με τέτοιες προθέσεις κατεβαίνουμε στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης , του ομορφότερου Δήμου της Ελλάδας, για να συναντήσουμε τις προθέσεις των συνδημοτών μας.