Η σύμβαση, με την οποία παραδίδονται προς εκμετάλλευση στο βρετανικό μονοπώλιο BP τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της περιοχής Πρίνου-Καβάλας, αποδεικνύει το πώς εννοεί η κυβέρνηση, αλλά και τα άλλα κόμματα του συστήματος, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, την οποία διαφημίζει και στα πλαίσια των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας.
Από τη συμφωνία αυτή κερδισμένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, που θα εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, ενώ θα ενισχυθούν οι ήδη οξυμένοι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή για τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς. Ζημιωμένος θα είναι ο λαός, που βλέπει τον ορυκτό πλούτο της χώρας να παραδίνεται στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ζημιωμένοι θα είναι και οι εργαζόμενοι στο κλάδο της ενέργειας με νέες περικοπές στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το περιβάλλον που η εμπειρία, από τη δράση των μονοπωλίων της ενέργειας, δείχνει ότι θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους.
Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γι’ αυτό απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και των υποδομών, αποδέσμευση απ’ την ΕΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας θα αξιοποιεί την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και την έρευνα εγχώριων κοιτασμάτων με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.