Τα έργα του Δήμου Πρέβεζας και η λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης
Την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013 συνεδρίασε, μόλις για δεύτερη φορά, η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που συγκροτήθηκε βάση του ν. 3852/2010 «Καλλικράτη», απόντος του προέδρου της, δημάρχου κ. Μπαΐλη. Στις διαμαρτυρίες αρκετών μελών της για τη μη τήρηση του νόμου που απαιτεί μία, τουλάχιστον, συνεδρίαση ανά τρίμηνο και την μη κοινοποίηση του κανονισμού διαβούλευσης, της απόφασης συγκρότησης αλλά και των θεμάτων της ημερησίας διάταξης (τεχνικό πρόγραμμα και προσχέδιο προϋπολογισμού 2014) σε όλα τα μέλη, ο προεδρεύων αντιδήμαρχος κ. Πιπιλίδης απάντησε με αυταρχισμό και εριστική διάθεση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ιδιαίτερη ένταση. Έγινε φανερό ότι για τη δημοτική αρχή η λειτουργία της επιτροπής διαβούλευσης είναι μια αγγαρεία που επιβάλλεται από το νόμο και η όποια σύγκληση γίνεται για να μην κριθεί ο Δήμος ως έκνομος.
Στην συνέχεια και όταν ο κ. Πιπιλίδης έγινε πιο διαλλακτικός και ηρέμησαν τα πνεύματα αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις για απαραίτητα έργα στο Δήμο Πρέβεζας, οι οποίες και καταγράφηκαν, όπως:
Η ανακύκλωση των απορριμμάτων και ιδιαίτερα η διαχείριση των αγροτικών πλαστικών αποβλήτων γιατί με την καύση τους ρυπαίνεται το περιβάλλον που ζούμε και επιβαρύνονται τα τρόφιμα με επικίνδυνες χημικές ουσίες.
Η διαχείριση των όμβριων υδάτων στην ΒΙ.ΠΕ. που κάποιες φορές μπορεί να «εμπλουτίζονται» με οργανικούς και ανόργανους ρύπους των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί, ο κόμβος εισόδου στην ΒΙ.ΠΕ. και άλλα σημαντικά ζητήματα.
Υπήρξε ομοφωνία για την ανάγκη συχνότερης και ουσιαστικής λειτουργίας της Επιτροπής, ώστε να γνωμοδοτεί για την αναγκαιότητα και την ιεράρχηση των έργων που μπορούν να πραγματοποιηθούν σύμφωνα και με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
Επίσης αναγνωρίστηκε η ανάγκη ουσιαστικής διαβούλευσης για τις μελέτες που εκπονεί ο Δήμος γιατί αλλιώς κατασκευάζονται έργα όπως η επίκαιρη διαμόρφωση του χώρου στο Κάστρο του Παντοκράτορα με την φύτευση 85 φοινίκων, ακαλαίσθητο κατά τη γενική άποψη, παράλογο γιατί με την καταστροφική δράση του εντόμου ρυγχοφόρου οι φοίνικες θα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης και παράνομο γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα, από το Νόμο, έγγραφα και δεν τηρείται ούτε καν η μελέτη του έργου, όπως υποβλήθηκε από το Δήμο Πρέβεζας με 39 φοίνικες. Η παραπλανητική προσπάθεια στελεχών του Δήμου να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες για το έργο (στον ΕΟΤ) απέβηκε άκαρπη με την παρέμβαση των μελών που είχαν γνώση του θέματος.
Επιπλέον, απαιτείται ουσιαστική επίβλεψη των έργων για να μην προκαλείται το δημόσιο αίσθημα με τις κακοτεχνίες τύπου αίθουσας «Όαση» για την οποία ο εργολάβος έχει και άλλες οικονομικές απαιτήσεις από το Δήμο ή και ποδηλατόδρομοι μετ’ εμποδίων κρουνών και κολώνων. Ακόμα και τα μικρά έργα πρέπει να επιβλέπονται, όπως ο επίσης επίκαιρος «καθαρισμός» του αστικού και περιαστικού πράσινου για τον οποίο ο εργολάβος αμείβεται με την αξιοποίηση των καυσόξυλων. Το αποτέλεσμα είναι το πριόνι να «βαραίνει» και το κλάδεμα να μετατρέπεται σε καρατόμηση των δέντρων.
Τέλος, η παραμονή των περισσοτέρων μελών μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης και για 3 δύσκολες μεταμεσημβρινές ώρες επιβεβαιώνει ότι αντιμετωπίζουν τον ορισμό τους με αίσθημα ευθύνης και διάθεση για προσφορά και μένει στη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει το θεσμό της δημοτικής διαβούλευσης έστω και τώρα και μέχρι το τέλος της θητείας της.
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ:
– ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ
– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ