Επιστολή, με την οποία εκθέτει το πρόβλημα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που προκύπτει λόγω του μέτρου της κινητικότητας-διαθεσιμότητας, απέστειλε σήμερα ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Κασσής στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, την οποία κοινοποίησε και στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου.
Αναλυτικά η επιστολή:
«« Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Αρβανιτόπουλο
κ.κ:: Πρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τ. Αλμπάνη
Θέμα: “Λειτουργικές δυσκολίες Πανεπιστημίου Ιωαννίνων λόγω κινητικότητας – διαθεσιμότητας”:
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Με μεγάλη λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε τις ειλημμένες αποφάσεις σας για την διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το ακριτικό μας Πανεπιστήμιο έχει κατά κοινή ομολογία οργανωμένες δομές και υποδομές, ανήκει στα 5 καλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας μας (σύμφωνα με τις διεθνείς αξιολογήσεις), προσφέρει πολλές και αξιολογότατες υπηρεσίες όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και στις γειτονικές Περιφέρειες όπως επίσης και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Επιπλέον εκτός από τις σημαντικότατες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές δραστηριότητες του αποτελεί βασική πηγή τόνωσης της οικονομίας της ακριτικής μας περιοχής η οποία όπως γνωρίζετε “πρωτοστατεί” σε ποσοστά ανεργίας ιδίως των νέων μας.
Αντί λοιπόν να ενισχυθεί το Παν/μιο οικονομικά και να εντάξει λόγω των αξιόλογων υποδομών του τμήματα που λειτουργούν σε γειτονικά Παν/μια που διαθέτουν ελάχιστες υποδομές (οι οποίες δεν συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα), διαπιστώνουμε με λύπη ότι παρόλες τις υποσχέσεις και εξαγγελίες σας για ενδυνάμωσή του κάνετε τα πάντα για την αποδυνάμωσή του.
Έτσι μετά την δραματική μείωση του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που θα έχουν σαν συνέπεια την αδυναμία εξυπηρέτησης των βασικών αναγκών και λειτουργιών του (συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του επισκευές και συντήρηση των Η/Μ εγκαταστάσεων, θέρμανση, σίτιση κλπ), έχετε αποφασίσει και για δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας 48 διοικητικών υπαλλήλων (το πρώτο έγινε τον Νοέμβριο του 2012).
Η παραπάνω απόφαση έρχεται εκτός των άλλων σε αντίθεση και με τα υπάρχοντα κριτήρια υπολογισμού του αναγκαίου αριθμού υπαλλήλων όπως αριθμός εξυπηρετούμενων φοιτητών, αριθμός μελών ΔΕΠ, αριθμός και χαρακτήρας τμημάτων, γεωγραφική διασπορά, υπάρχον οργανόγραμμα.
Τα ως άνω κριτήρια δίνουν κατ ελάχιστο έλλειμμα στον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων κατά 45 υπαλλήλους και όχι πλεόνασμα 48 υπαλλήλων όπως εσείς υπολογίζετε.
Η απομάκρυνση των ανωτέρω υπαλλήλων θα έχει σαν αποτέλεσμα την δυσλειτουργία, την απαξίωση, τον υποβιβασμό του στη διεθνή αγορά, πράγμα που δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι στους σχεδιασμούς σας.
Πέρα από τα νούμερα που πρέπει να δώσουμε στην τρόικα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τον αν μπορεί να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο. Εκτός αν απώτερος σκοπός είναι η διάλυση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης και η αντικατάσταση της από ιδιωτικά ιδρύματα αμφιβόλου ποιότητας.
Οφείλετε να ανακαλέσετε την αδικαιολόγητη από κάθε άποψη απόφασή σας για την διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων του Παν/μίου Ιωαννίνων (όταν αλλά πανεπιστήμια νησιωτικών περιφερειών εξαιρεθήκαν για λόγους που μάλλον μόνο εσείς γνωρίζετε) και να το ενισχύσετε με κάθε μέσον.
Η συνεχής απαξίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Ηπείρου πρέπει να τελειώσει εδώ!
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κασσής »»