Στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς άσκησε κριτική τόσο για τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο όσο και για το περιεχόμενό του.
Όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο κ. Μαντάς, αφού η πολιτική ηγεσία κατεδάφισε τις ζωές 20.000 περίπου μαθητών στέλνοντάς τους στην αβεβαιότητα, εξαφανίζοντας ολόκληρους κλάδους, αφού έστειλε 2.100 έμπειρους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα και τη λαιμητόμο του κινδύνου της απόλυσης, «πουλάει» απροκάλυπτα στον ιδιωτικό τομέα τα τμήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τη μεγαλύτερη προσέλευση μαθητών.
Με περιορισμένα κονδύλια, με μειωμένους αριθμούς εκπαιδευτικών, με ανυπαρξία υποστηρικτικής εκπαίδευσης, με περιορισμούς στο Τεχνολογικό Λύκειο η Δημόσια Παιδεία ασθμαίνει από τις ανεπάρκειες και τις ελλείψεις.
Η αλήθεια είναι ότι συρρικνώνεται το δικαίωμα στη μόρφωση για τους νέους ανθρώπους, με πίστη στο δόγμα ότι η Παιδεία είναι εμπόρευμα.
Η αλήθεια είναι ότι η Παιδεία πλέον θα καλείται να «παράγει» φθηνούς, ευέλικτους, καταρτισμένους και «απασχολήσιμους» νέους και νέες.
Ο Υπουργός δηλώνει ότι το Λύκειο θα γίνει μια αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα. Στην πράξη μετατρέπει ολόκληρο το Λύκειο σε ένα εξεταστικό κέντρο και το μήνυμα που στέλνεται από την Α΄ Λυκείου είναι «φροντιστήριο». Ακόμη και η τράπεζα θεμάτων θα γίνει αντικείμενο απομνημόνευσης των θεμάτων αυτών και των απαντήσεων.
Λέγεται ότι ανοίγεται μια νέα λεωφόρος με τις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα ΣΕΚ. Σε ποιο κράτος του ανεπτυγμένου κόσμου ωθείται από τα δεκαπέντε ένας νέος ή μια νέα εκτός τυπικής εκπαίδευσης και μάλιστα αποκλείοντας κάθε δυνατότητα αναβάθμισης αφού δεν θα έχει απολυτήριο Λυκείου; «Πίσω ολοταχώς».
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα αυτές ακούγονται παράταιρα από τη στιγμή που ετοιμάζεται «σφαγή» ιδιαίτερα του διοικητικού προσωπικού των ιδρυμάτων, καταδικάζοντάς τα σε αδυναμία να λειτουργήσουν.
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μαντάς ανέφερε πως η δική μας πρόταση είναι ένα δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο θεωρίας και πράξης που να παρέχει ουσιαστική παιδεία. Λέμε «όχι» στα δικέφαλα, τρικέφαλα ή πολυκέφαλα εκπαιδευτικά συστήματα διότι αυτά δεν αντανακλούν τις δυνατότητες επιλογών, αλλά ταξικούς διαχωρισμούς.