Ζητήματα αγροτο-κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος που απασχολούν την Ήπειρο συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στο πλαίσιο παρουσίας του στα Ιωάννινα για την εκδήλωση των Καππαδοκιτών.
Ο Περιφερειάρχης έθεσε στον Αναπληρωτή Υπουργό θέματα που αφορούν στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, καθώς και στην αποκέντρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης.
«Τον ευχαρίστησα γιατί, επιτέλους, ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις που αφορούν στις κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες πανελλαδικά δεν έχουν αδειοδοτήσεις. Του έθεσα επίσης το θέμα της έκδοσης νέας Κ.Υ.Α. για να μπορεί να επιδοτείται και από την ευρωπαϊκή κοινότητα η ηλεκτροδότηση. Ζήτησα μάλιστα να γίνει προσπάθεια ώστε οι μετακινούμενες μονάδες να αποκτήσουν ρεύμα μέσα από φωτοβολταϊκά ή μικρές ανεμογεννήτριες».
Σχετική συζήτηση έγινε και για την σημερινή κατάσταση στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, ο Περιφερειάρχης είπε: «Το κύριο μέλημα είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η Τράπεζα Πειραιώς, ως διάδοχος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, να συνάψει μια σύμβαση με τους εισκομιστές γάλακτος και τη “ΔΩΔΩΝΗ” που θα έχει τις πρωτοβουλίες κίνησης, για να ισορροπήσει η αγορά. Δεν σας κρύβω ότι έρχονται μηνύματα ότι γίνεται μια τέτοια προσπάθεια, όμως εγώ περιμένω να τη δω τελειωμένη. Aπό τη συζήτηση που είχα με τον Γενικό Διευθυντή της βιομηχανίας κ. Κάφαλη καταλαβαίνω πως έχουν τεράστια δυσκολία, καθώς παίρνουν επιταγές μεταχρονολογημένες, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της εταιρείας. Μη νομίζουμε όμως, ότι επειδή στο παρελθόν η ΑΤΕ τα κάλυπτε (τα κεφάλαια κίνησης), ότι όλα πήγαιναν καλά. Δυστυχώς, ήταν σε “ξύλινα πόδια” και αυτό φάνηκε ξαφνικά. Η σημερινή εταιρεία έπρεπε, όταν αγόρασε τη “ΔΩΔΩΝΗ”, να γνωρίζει ότι χρειαζόταν κάποια κεφάλαια κίνησης, αφού η αγορά δουλεύει τώρα πια με πίστωση».
Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε το αίτημα της ΕΝ.ΠΕ. για την κατάρτιση 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ένα για κάθε Περιφέρεια) την περίοδο 2014-2020, δίνοντας έμφαση στα αγροτικά προγράμματα.
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα στήσουμε νέες επιχειρήσεις, που θα βοηθούν τους νέους, και δεν θα είναι σαν τις παλιές επενδύσεις, που άφησαν χρέη και σήμερα αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Αυτή τη στιγμή, από την πλευρά της κυβέρνησης συζητείται τουλάχιστον το 1/3 του προγράμματος να δοθεί στις Αιρετές Περιφέρειες. Εγώ πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να ανέλθει στο 50%».