Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιουλίου ο 9ος κολυμβητικός διάπλους του Αμβρακικού Κόλπου, ο οποίος φέτος ήταν αφιερωμένος στην «προστασία του δελφινιού».
Οι αθλητές που έλαβαν μέρος κολύμπησαν 11 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα ως το λιμανάκι της Κορωνησίας, όπου εκεί τους υποδέχτηκαν οι διοργανωτές και κάτοικοι της περιοχής.
Η κολυμβητική διαδρομή όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έχει στόχο τη μεταφορά του μηνύματος «Σώστε τον Αμβρακικό» και είχε την στήριξη του Κολυμβητικού Τμήματος του Γυμναστικού Συλλόγου Άρτας «Άνω Πόλη».
Πρώτος τερμάτισε ο Ντάλας Σταύρος με χρόνο 2 ώρες και 28 λεπτά, δεύτερη η Έλλη Μάνθα με χρόνο 2 ώρες και 38 λεπτά και τρίτος ο Σαλαμούρας Θεόδωρος με χρόνο 3 ώρες και 57 λεπτά.
Συμμετείχαν οι ακόμη οι Κιτσούλης Νίκος, Χαρίσης Βασίλειος, Χαρίσης Δημοσθένης, Τσαφούλης Γιώργος, Δημήτρης Λαμπράκης, Λάμπρος Λαμπράκης, Χριστόφορος Λαμπράκης, Βασίλης Ντουχανιάρης, Πέτρος Χαρίτος, Γιώργος Χαρίτος και Ναταλία Γρέβια.
Όλοι οι κολυμβητές που συμμετείχαν δήλωσαν χαρούμενοι για την εμπειρία παρά την δυσκολία και την κούραση της διαδρομής ενώ δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να ξανάρθουν και του χρόνου.
Ο Δήμαρχος Αρταίων απένειμε μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Κέφης Δημήτριος αναμνηστικά διπλώματα και το βιβλίο «Μύθοι και Παραδόσεις μνημείων και τοποθεσιών του νομού Άρτας» του Αριστείδη Σχισμένου , μια ευγενική χορηγία του ίδιου του συγγραφέα προς τους κολυμβητές.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος κ. Τσαμπάς Αναστάσιος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γαβριάς κ. Λούσιας Λάμπρος και εκ μέρους του Γυμναστικού Συλλόγου Άρτας «Άνω Πόλη» ο κ. Άλκης Παπαχρηστάκης.
Αφού τερμάτισε ο τελευταίος κολυμβητής, πραγματοποιήθηκε μια μικρή τελετή, όπου απονεμήθηκε από το Δήμαρχο το κύπελλο στον πρώτο κολυμβητή Ντάλα Σταύρο.
Ο κ. Παπαλέξης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του σε όλους τους συμμετέχοντες για την προσπάθειά τους και μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Στόχος του Δήμου είναι η συγκριμένη εκδήλωση να λάβει πανελλαδικό ενδιαφέρον και να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης. Εκτός του αθλητικού ενδιαφέροντος, στόχος μας είναι μέσα από αυτή τη συμβολική διαδρομή να προωθήσουμε το μήνυμα για την προστασία και την ανάδειξη του Αμβρακικού κόλπου, καθώς και να προβάλλουμε την περιοχή που αποτελεί ένα μνημείο φυσικού κάλλους. Η προβολή αυτή έχει στόχο την τόνωση της επισκεψιμότητας και την δημιουργία μιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου.»