Επειδή το καλοκαίρι παρατηρείται μεγαλύτερη κυκλοφορία αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις μας είναι πιο συχνές, και μάλιστα πολλές φορές με όλη την οικογένεια, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την οδήγηση.
Κατά τις μετακινήσεις μας λοιπόν με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα στη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, πρέπει για τη δική μας ασφάλεια, την ασφάλεια της οικογένειας μας και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, να τηρούμε τις παρακάτω οδηγίες:
Οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει:
– Πριν την αναχώρησή μας για τις καλοκαιρινές διακοπές, είναι απαραίτητο να κάνουμε έναν πλήρη έλεγχο στο όχημά μας. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να περιλαμβάνει από φρένα και ελαστικά μέχρι κουτί πρώτων βοηθειών και κλιματισμό.
– Βεβαιωνόμαστε ότι το ρεζερβουάρ μας είναι γεμάτο καύσιμα. Καλό είναι να ξεκινάμε όσο το δυνατόν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και να μη βάζουμε σκοπό για συγκεκριμένη ώρα άφιξης.
– Για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας μεγάλη σημασία έχει το φόρτωμα. Τα βαριά αντικείμενα μπαίνουν χαμηλά (για κέντρο βάρους) και τα ελαφρύτερα από πάνω. Μέσα στην καμπίνα δεν βάζουμε πράγματα που εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού και μπορεί να μας προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε τυχόν εμπλοκή μας σε ατύχημα.
– Όλοι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο θα πρέπει να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Αυτή δεν είναι διακοσμητικό «αξεσουάρ», αλλά «ασφάλεια ζωής». Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται από το ειδικό κάθισμά τους.
– Δεν πίνουμε όταν πρόκειται να οδηγήσουμε και δεν οδηγούμε όταν είμαστε κουρασμένοι.
– Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
– Ας αποφύγουμε με κάθε τρόπο το κάπνισμα, το φαγητό και το ποτό την ώρα της οδήγησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από τα χέρια μας, αποσπάται και η προσοχή μας και αυτό φυσικά είναι επίσης πολύ επικίνδυνο.
– Πρέπει κατά την οδήγησή μας να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις στροφές, κατοικημένες περιοχές και δρόμους χωρίς μπαριέρα ή στηθαίο.
– Δεν ρισκάρουμε τις ζωές μας και τις ζωές των άλλων κάνοντας αντικανονικές προσπεράσεις.
– Κρατάμε χαμηλές ταχύτητες. Τα όρια ταχύτητος, οι πινακίδες με οδηγίες και τα φανάρια βρίσκονται εκεί για να μας προστατεύουν εφόσον τα σεβόμαστε.
– Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις και τις οδηγίες των τροχονόμων και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
Για τους μοτοσικλετιστές, ισχύουν περίπου τα ίδια, πρέπει όμως να ξέρουμε ότι χωρίς το σωστό κράνος και το προστατευτικό ντύσιμο είμαστε εκτεθειμένοι ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο. Τα δίκυκλα δικαιούνται, όπως όλα τα τροχοφόρα, τη δική τους θέση στους δρόμους. Η κυκλοφορία όμως ανάμεσα στις λωρίδες αυξάνει τις πιθανότητες ατυχήματος, ακόμη και αν τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα.
Χρήσιμα τηλέφωνα για όλη την Ελλάδα χωρίς χρέωση από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο:
– 100 Αστυνομία
– 199 Πυροσβεστική
– 166 Ε.Κ.Α.Β.
– 112 Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης