Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών, φέρνει για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο του προβληματισμού μας, το γεγονός ότι η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία.
Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια δυστυχώς μεγεθύνεται εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελληνική κοινωνία. Πολλές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με το δικό τους «Γολγοθά», καθώς νέοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στην κοινωνική απομόνωση.
Μείζον ζήτημα για την Ήπειρο εξακολουθεί να αποτελεί επίσης η αθρόα εισαγωγή ναρκωτικών από τη γειτονική Αλβανία και αυτό παρά τις σημαντικές επιτυχίες που σημειώνει η Ελληνική Αστυνομία.
Η καταπολέμηση των ναρκωτικών απαιτεί σχεδιασμό και δράσεις σε Εθνικό Επίπεδο. Απαιτεί επίσης συνεχή στήριξη των δομών που εργάζονται με επιτυχία στον τομέα της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δομές αυτές, να πέσουν θύματα της οικονομικής κρίσης, είτε μέσω καταργήσεων, είτε μέσω συγχωνεύσεων γιατί τα πραγματικά θύματα τελικά είναι οι χρήστες και οι οικογένειές τους.
Η Περιφέρεια Ηπείρου στηρίζει ενεργά τις δράσεις καταπολέμησης των ναρκωτικών. Αισθανόμαστε δε ιδιαίτερη ικανοποίηση που οι δομές του ΚΕΘΕΑ, επεκτάθηκαν επιτέλους, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου. Ευελπιστούμε ότι τα αρμόδια υπουργεία να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να παραχωρήσουν εγκαταστάσεις που έχουν ζητηθεί για τη δημιουργία θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ, η οποία θα καλύπτει ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.
Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση της διακίνησης των ναρκωτικών, στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τους εμπόρους. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν συνεργασία, ευαισθησία, ανθρωπιά, αλληλεγγύη προς τα θύματα των εξαρτησιογόνων ουσιών, προκειμένου να διαφυλαχθεί το δικαίωμά τους στη θεραπεία και στην επανένταξή τους στην κοινωνία.